wtorek, 25 kwietnia 2017

MĄKA KOKOSOWA EFAVIT I CZEKOLADOWA TARTA Z MALINAMI(BEZ PIECZENIA)


Który to już przepis oparty na mące kokosowej?
Było ich całkiem sporo. Ale co zrobić gdy pałam do niej tak ogromną miłością...?
Nic tylko tworzyć 😊
Na dodatek w mojej kuchennej szafce pojawiły się nowe zapasy!
Mąk kokosowych przetestowałam już kilka rodzajów nieodmiennie jednak wracam do wyrobu firmy EFAVIT




Mąka kokosowa odtłuszczona to pozostałość miąższu kokosa po tłoczeniu oleju kokosowego. Dzięki częściowemu odtłuszczeniu jest bardzo lekka i delikatna.
Dostępne są dwa jej rodzaje:
- mocno zmielona - doskonała do pieczenia
- grubomielona, do złudzenia przypominająca świeże wiórki - przydatna do ciast i deserów na zimno a także jako posypka wszędzie tam gdzie użylibyśmy wiórków kokosowych

OPAKOWANIE:
Występuje w opakowaniach o gramaturze 200 i 500 gram.
Jak wszystkie mąki tej marki, zamknięta jest w szczelnym opakowaniu z grubego plastiku ze strunowym zamkiem.
Na etykietce znajduje się informacja o producencie, gramaturze, pochodzeniu, dacie ważności do spożycia oraz wartości energetycznej na 100 gram wyrobu.

OPIS PRODUKTU:
Mąka jest lekka, delikatna o snieżnobiałym kolorze i intensywnym zapachu kokosa.
Po przesypaniu jej w palcach, wyczuwa się delikatnie proszkową strukturę.

WARTOŚCI ODŻYWCZE/100 gram
wartość energetyczna: 312 kcal
tłuszcz: 24 gramy
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 20 gram
węglowodany: 13 gram
w tym cukry: 3 gramy
białko: 11 gram
sól: 0 gram

SMAK:
Lekko słodkawy smak kokosa

ZASTOSOWANIE:
Wg informacji producenta:
Dodatek do pieczywa słodkiego itp.,zagotowana z mlekiem-mleko kokosowe, jako słodka panierka do mięs

Wg moich doświadczeń:
Jako dodatek do jogurtów i deserów, jako posypka(także do kawy czy lodów), do wypieku ciastek, ciast pieczonych oraz ciast i deserów na zimno, po zmieszaniu z inną mąką jako dodatek do placków, naleśników, omletów.

WŁAŚCIWOŚCI W UŻYTKOWANIU
Ma silne właściwości zagęszczające co sprawia że potrzebuje dużo płynów a równocześnie decyduje o jej dużej wydajności.
Słabo się klei - do wypieków i deserów z nią musimy użyć jajek, miodu, rozgniecionego banana.
W połączeniu z inną, bardziej stabilną mąką doskonała do ciast kruchych. Jej słabe właściwości sklejające są w tym wypadku dużą zaletą gdyż pozwalają znacznie ograniczyć ilość dodanego tłuszczu bez szkody dla kruchości ciasta.
Dzięki jej naturalnej słodyczy zmniejsza się potrzeba dosładzania wyrobów na jej bazie.

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
Mąka kokosowa jest mąka niskowęglowodanową(zawiera 5 razy mniej  węglowodanów od mąki pszennej!)co zapewnia jej pierwszeństwo w wielu dietach, zawiera mnóstwo błonnika pokarmowego - blisko sześciokrotnie więcej od mąki pszennej.
Posiada niski indeks glikemiczny, zawiera cenne dla naszego organizmu tłuszcze które są łatwo strawne, dostarczają wolno uwalnianej energii, mają działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze oraz przyśpieszają przemianę materii, niwelują także szkodliwe działanie szkodliwych tłuszczów trans które spożywamy z innymi produktami, przyczyniając się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL, powodując przy tym wzrost  „dobrego” HDL.
 Jak wszystkie produkty z kokosa jest bogata w kwas laurynowy i kaprylowy o właściwościach hamujących rozwój bakterii, wirusów oraz grzybów, co wzmacnia nasz układ odpornościowy i pomaga w walce z infekcjami.
Zawiera cenne pierwiastki: potas, żelazo, magnez, sód cynk oraz witaminy: C,E,K i witaminy z grupy B oraz kwas foliowy.

DLA KOGO
Dla osób na diecie niskowęglowodanowej, bezglutenowej, cukrzycowej i odchudzającej.
Dla wszystkich tych którzy chcą zwiększyć podaż błonnika w diecie.
Dla sportowców i ludzi dbających o swoją dietę, osób liczących kalorie - pozwala spożywać mniejszą ich ilość nie rezygnując jednocześnie z ulubionego smaku.W stosunku do mąk kokosowych innych firm jest mocno odtłuszczona a więc zawiera bardzo niską jak na mąkę ilość kalorii.
Dla tych którzy lubią kokos oraz są ciekawi nowości w kuchni.

CIEKAWOSTKA
Już 15% - towy dodatek mąki kokosowej obniża indeks glikemiczny potrawy

DO TEJ PORY MĄKA KOKOSOWA EFAVIT WYSTĄPIŁA W PRZEPISACH:

Czekoladowa tarta z gruszkami

Kokosowo - cytrynowe ciasto z białą czekoladą

Błyskawiczne pralinki kokosowe

Kruche serduszka z mąki kokosowej

Tarta z budyniem i truskawkami

Ryżowe bounty

Kokosanki

Babka mocno kokosowa

Serowe bajgle

Urodzinowy tort kokosowy z matcha

Babka pomarańczowa z kawałkami czekolady

Malinowe babeczki budyniowe

Ciasto kokosek z jabłkami

Kokosowe drożdżówki z budyniem i malinami

Czekoladowe ciasto kokosowe z truskawkami

Ciasto pina colada

Ciasteczka kokosowe

Kruche ciasto z truskawkami i bezą

Babeczki czekoladowo - kokosowe z wiśnią i musem kakaowym

Mazurek jaglano - kokosowy

Kuleczki rafaello

Kakaowe ciasto z truskawkami i ricottą

Trufle czekoladowo - malinowe

Tym czasem zapraszam po przepis na pyszną tartę czekoladową z malinami bez użycia piekarnika.
Kakaowy spód z daktyli i mąki kokosowej, pyszna masa jogurtowo-czekoladowa również z mąką kokosową i soczyste maliny.
Użyłam owoców świeżych, z powodzeniem jednak można użyć owoców mrożonych.
Tarta jest szybka do zrobienia i nadaje się do zjedzenia już po kilku godzinach spędzonych w lodówce.

CZEKOLADOWA TARTA Z MALINAMI BEZ PIECZENIA



SKŁADNIKI

( tortownica 18 cm, 8 porcji)


Na spód:
- 50 gram suszonych daktyli
- 1 płaska łyżeczka agaru
- 15 gram gorzkiego kakao
- 50 gram mąki kokosowej efavit

masa czekoladowa
- 70 gram czekolady gorzkiej(użyłam bez dodatku cukru)
- 150 gram odtłuszczonego jogurtu naturalnego
- 20 gram mąki kokosowej efavit

dodatkowo:
- 150 gram malin

SPOSÓB WYKONANANIA


Daktyle umieszczamy w garnuszku,zalewamy 150 ml zimnej wody, wsypujemy agar, gotujemy kilka minut od zagotowania, odstawiamy na chwilę.
Lekko ciepłe daktyle blendujemy na gładką masę, dosypujemy kakao i mąkę kokosową, mieszamy.
Tortownicę wykładamy folią spożywczą, wylepiemy jej dno oraz boki na wysokość około 1,5 cm masą daktylową( najlepiej robić to dłonią na której mamy foliowy woreczek,wtedy masa się nie klei) wstawiamy na 15 minut do lodówki.
W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, po łyżce dodajemy do niej jogurt, łączymy. Wsypujemy mąkę kokosową mieszamy dokładnie.
Spód tarty wyciągamy z lodówki, zdejmujemy obręcz tortownicy, delikatnie odklejamy go od folii i ustawiamy na paterze lub talerzu, wykładamy masę czekoladowo-jogurtową, na wierzchu układamy maliny.
Chodzimy w lodówce minimum kilka godzin lub całą noc.

Jedna porcja tarty zawiera następujące wartości odżywcze:
111 kalorii
6 gram tłuszczu
3 gramy białka
14 gram węglowodanów







3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi najbardziej w tarcie podoba się to, że można ją w bardzo szybki sposób przygotować i tak naprawdę nie jest wymagającym daniem. Jak jeszcze zerknę do porad https://basiazsercem.pl/ to już absolutnie wiem, że chyba zabrakłoby mi czasu aby zrobić te wszystkie pyszne przepisy. W końcu jestem zwolenniczką wszystkiego co mączne.

    OdpowiedzUsuń