piątek, 25 listopada 2016

RYŻOWE BOUNTY

RYŻOWE BOUNTY


Bounty z kaszy jaglanej robił już chyba każdy😊
Przepis krąży po internecie od kilku lat. Ja również go próbowałam i bardzo mi smakowało. Tym razem jednak chciałam spróbować czegoś innego.
Bounty z ryżu jest tak samo pyszne jak to jaglane a dodatkowo ma piękny, śnieżnobiały kolor do złudzenia przypominający nadzienie klasycznego  batonika a wierzch pokrywa chrupiąca skorupka z gorzkiej czekolady.
Można oczywiście pokusić się o oblanie czekoladą całości. Dla mnie byłaby to zbyt duża rozpusta i ta odrobina z wierzchu w zupełności wystarczy.

SKŁADNIKI

(24 batoniki)

- 100 gram ryżu(użyłam jaśminowego)
- 100 gram wiórek kokosowych
- 40 gram mąki kokosowej
- mała puszka mleczka kokosowego light(165 gram)
- 1 łyżka płynnego słodziku
- 50 gram gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao
(mąkę kokosową można zastąpić większą ilością wiórek-ja miałam tylko 100 gram ale wpłynie to na wartość energetyczną)

SPOSÓB WYKONANIA


Ryż zalewamy szklanką wody i gotujemy na malutkim ogniu 25 minut aż będzie miękki a nawet delikatnie rozgotowany. W trakcie gotowania trzeba dolewać co jakiś czas wody żeby się nie przypalił.
Do ryżu dodajemy mleko kokosowe, słodzik, wiórki i mąkę ,mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze przez chwilkę.
Przestudzoną trochę masę przekładamy do foremki wyłożonej folią spożywczą ubijając mocno łyżką. Chłodzimy w lodówce.
Kiedy masa zupełnie stężeje tniemy ją na batoniki, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy ich wierzch za pomocą silikonowego pędzelka. Odstawiamy do zastygnięcia. 

Wartość odżywcza całości:
1422 kalorie
97 gram tłuszczu
22 gramy białka
132 gramy węglowodanów

Jednej porcji:
59 kalorii
4 gramy tłuszczu
1 gram białka
6 gram węglowodanów






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz