poniedziałek, 28 listopada 2016

BABKA MOCNO KOKOSOWA

BABKA MOCNO KOKOSOWA


Kokosowego szaleństwa ciąg dalszy☺
Smak i zapach kokosu bezustannie mnie urzeka a miłość do wypieków z mąką kokosową ciągle trwa.
Tego uwielbienia nie zepsuł nawet epizod z zakupem świeżego orzecha kokosowego który smakiem kompletnie mnie zaskoczył. Bynajmniej nie pozytywnie...
Za kokos zabraliśmy się wspólnie z narzeczonym. Najpierw była długa droga do rozbicia go, wylanie mleczka, potem ochy i achy nad jego zapachem, strukturą, wyglądem a potem przyszedł czas na degustację. Sprobowaliśmy miąższu niemal jednocześnie i powiedziałabym że nasze miny stały się nagle conajmniej....eeeee...dziwne...
P. dość szybko ze wstrętem wypluł swój kawałek a ja przeżułam go co prawda do końca ale z ogromnym niesmakiem.
Noooooo zupełnie nie tak sobie to cudo wyobrażałam. Jeśli miałabym określić jakoś smak kokosu... Ktoś kto próbował mąki kokosowej  zapewne wie że od wiórek różni się ona pewnym specyficznym posmakiem.
Powiedziałabym więc że świeży miąższ kokosa to właśnie ten dziwny posmak podniesiony do potęgi entej. Dla nas zupełnie nie jadalny w każdym bądź razie.
Dość długo zastanawiałam się co z tym fantem zrobić bo przecież takie cudeńko nie może się zmarnować i w końcu postanowiłam pociąć miąższ na cieniutkie paski które wysuszyłam w piekarniku. Widać je na zdjęciach babki.
Nie wiem jeszcze jak je wykorzystam ale w tym stanie mogą troszkę poleżeć.



Przygoda z kokosem zaostrzyła jednak moją ochotę na wypieki o tym(nie dokładnie😉)smaku.
Tak powstała szybka i pyszna kokosowa baba😊
Zrobienie jej jest bajecznie proste. Wystarcza dokładne wymieszanie składników, potem już tylko siup do pieca i po godzince mamy już upieczoną babkę. Puszystą i pachnącą kokosem o dość wilgotnej ale nie ciężkiej strukturze.
Miłośnicy kokosu do dzieła😃

SKŁADNIKI


- 3 jajka rozmiar L
- 100 gram mąki kukurydzianej
- 100 gram mąki kokosowej(odtłuszczonej)
- 50 gram wiórek kokosowych
- kubeczek jogurtu maturalnego 180 gram
- 150 gram mleka(użyłam napoju kokosowego alpro)
- 2 i pół łyżki płynnego słodziku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z połówki cytryny

SPOSÓB WYKONANIA

Piekarnik nastawiamy na 170 stopni.
Mieszamy składniki mokre: jajka, sok z cytryny, słodzik, mleko i jogurt, dodajemy wymieszane składniki suche: mąki, wiórki i proszek do pieczenia. Całość łączymy ze sobą za pomocą łyżki. Masa będzie dość gęsta.
Przekładamy do formy na babkę z kominem(jeśli jest silikonowa nie musimy jej niczym smarować)
Pieczemy przez 55 minut lub trochę dłużej, po 50 minutach najlepiej sprawdzać patyczkiem.
Babkę wyciągamy z formy podkładając talerz i obracając ją, studzimy, posypujemy ksylitolem w pudrze.
Można również oblać ją rozpuszczoną gorzką czekoladą i obsypać kokosem.
Ja wolę babki bez dodatków.

Wartość odżywcza babki:
1311 kalorii
77 gram tłuszczu
51 gram białka
112 gram węglowodanów









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz