środa, 26 kwietnia 2017

CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM Z SUSZONYMI POMIDORAMI I MOCARELLĄ W POMIDOROWO-BAZYLIOWYM SOSIE


Do tej pory najczęściej faszerowałam paprykę z tej prostej przyczyny że nie przepadam za cukinią 😊
Kiedy jednak natrafiłam w lidlu na okrągłą odmianę cukinii tak mnie zachwyciła że to ją tym razem zamiast papryki zabrałam do domu.


Mięsnego farszu do warzyw robię wiele odmian. Czasem z dodatkiem ryżu lub kaszy jaglanej, innym razem pieczarek.
Jakby nie było uwielbiamy w domu takie obiady.
Farsz do cukinii tym razem zrobiłam ze zmielonej piersi kurczaka z dodatkiem suszonych pomidorów, mocarelli i przypraw.
Pyszne połączenie 😊
Szczególnie z dodatkiem sosu pomidorowego ze świeżą bazylią to wspaniała kompozycja.
Takim samym nadzieniem możemy także napełnić paprykę.
Polecam wszystkim wielbicielom zapiekanych, faszerowanych warzyw.

CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM Z SUSZONYMI POMIDORAMI I MOCARELLĄ W POMIDOROWO-BAZYLIOWYM SOSIE

SKŁADNIKI

(6 porcji)

- 6 sztuk okrągłej cukinii(może być także podłużna, wtedy wystarczą trzy spore sztuki bo każdą przetniemy wzdłuż na połówki)
- 500 gram zmielonej piersi z kurczaka
- 50 gram suszonych pomidorów (użyłam suszonych na słońcu, mogą być w oleju, należy wtedy bardzo dokładnie je odsączyć, są jednak o wiele bardziej kaloryczne)
- jedna kulka(125 gram) mocarelli light
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku.

na sos:
- 500 gram przecieru (passata) pomidorowego z kartonika
- 1 ząbek czosnku
- 2 garście listków świeżej bazylii
- łyżka posiekanego koperku
- sos sojowy, pieprz, sól , oregano suszone
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

SPOSÓB WYKONANIA

Cukinię myjemy, odcinamy jej wierzch na 3/4 wysokości i łyżeczką wydrążamy środek.
Miąższ z pestkami odrzucamy, bardziej mięsisty zostawiamy.


Środek każdej cukinii solimy i odwracamy do góry "dnem" , to samo robimy z kapeluszami obracając je przeciętą stroną do dołu. W ten sposób odcieknie z nich nadmiar wody.


Po około pół godziny czasu cukinie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na papierowym ręczniku.

Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, w małej miseczce mieszamy je z dwoma łyżkami jogurtu. Tą mieszanką nacieramy środek osuszonych warzyw.
Do mielonego mięsa dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory i startą na tarce mocarellę oraz pokrojony miąższ cukinii.Doprawiamy solą i pieprzem.


Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Każdą cukinię układamy na kawałku folii aluminiowej, wkładamy do niej mięsny farsz, przykrywamy kapeluszem i zawijamy w folię.



Pieczemy przez 1 godzinę.

Przed końcem pieczenia przygotowujemy sos:

Passatę wlewamy do garnka, dolewamy trochę wody jeśli jest za gęsta, podgrzewamy, dodajemy posiekaną bazylię, koperek i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gotujemy kilka minut. Doprawiamy sosem sojowym,solą, pieprzem i oregano.
Po zdjęciu z ognia zabielamy jogurtem naturalnym.
Upieczoną cukinię otwieramy i polewamy sosem. Podajemy z dowolnymi dodatkami .
U mnie brązowy ryż i szparagi z wody.

Jedna porcja (jedna cukinia) zawiera następujące wartości odżywcze:
151 kalorii
3 gramy tłuszczu
24 gramy białka
8 gram węglowodanów

Całość sosu pomidorowego:
199 kalorii
3 gramy tłuszczu
10 gram białka
39 gram węglowodanów






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz