czwartek, 27 kwietnia 2017

OLEJ ZE SŁODKICH MIGDAŁÓW EFAVIT I ŚLEDZIE W SOSIE JOGURTOWYM Z RODZYNKAMI I PRAŻONYMI PŁATKAMI MIGDAŁÓW


Pamiętacie jak pisałam wam o firmie Efavit oraz o produktach które dostałam do przetestowania ?
Znalazł się wśród nich olej ze słodkich migdałów.


Olej migdałowy uzyskuje się poprzez tłoczenie na zimno pestek owoców migdałowca pospolitego, popularnie zwanych migdałami.
Jak wszystkie oleje tłoczone na zimno wykorzystując go w kuchni najlepiej spożywać go na surowo, w postaci dodatku do sałatek, surówek czy skrapiając nim pieczywo. Wtedy zachowamy wszystkie jego cenne właściwości. Z powodzeniem jednak można stosować go do wypieków.
Oleju możemy także używać jako kosmetyku do pielęgnacji ciała.

OPAKOWANIE
Występuje w opakowaniach o pojemności 100 i 250 ml.
Olej zamknięty w butelce z ciemnego, nie przezroczystego szkła z białą, plastikową zakrętką.
Na białej etykietce znajduje się logo firmy, nazwa produktu, pojemność opakowania oraz dopisek: Produkt Polski 100% naturalny.

OPIS PRODUKTU
Olej o lekko słomkowej barwie, jednolity, bez osadu o subtelnej, słodko - mdlącej woni typowej dla migdałów.

WARTOŚCI ODŻYWCZE
900 kcal/100 ml

SMAK
dokładnie taki jak zapach

ZASTOSOWANIE
Wg. informacji producenta:
Olej migdałowy Efavit dzięki tradycyjnej metodzie tłoczenia zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości. Olej tłoczony ze słodkich migdałów zawiera koło 70% kwasu olejowego i około 30% kwasu linolowego ( 10% kwasu palitynowego i 5% kwasu stearynowego ), witaminy i minerały. W przemyśle spożywczym wykorzystywany jako dodatek do ciast, sałatek i do produkcji marcepanów.

Wg. moich doświadczeń:
Do sosów słodkich oraz wytrawnych dipów. Świetnie komponuje się z rybami, warzywami i delikatnym mięsem typu drób.
Doskonały do masażu ciała i peelingu oraz jako kosmetyk kojący zadarte skórki wokół paznokci czy suche, spierzchnięte usta.
Świetnie sprawdził się również jako odżywka do suchych, łamliwych włosów.

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
Olej migdałowy poprawia pracę układu sercowo - naczyniowego, zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi.
Jest jednym z najlepszych źródeł witaminy E - już łyżka dodana do sałatki dostarcza 5 miligramów witaminy E, co odpowiada aż 26% średniego dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej.
Jest bogactwem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2  oraz pozwala zachować młody wygląd skóry i jej prawidłowe nawilżenie. Tylko 8% jego zawartości stanowią kwasy tłuszczowe nasycone.
W kosmetyce stosowany jako składnik wielu preparatów. Doskonały do pielęgnacji skóry wrażliwej, skłonnej do podrażnień a także skóry niemowląt i małych dzieci. Stosowany w masażu ma właściwości kojące i antystresowe, wcierany we włosy i paznokcie pomaga odbudować ich zniszczenia.

DLA KOGO
Dla osób pragnących zachować młody wygląd i siły witalne, tych z chorobami układu sercowo-naczyniowego, ceniących naturalne kosmetyki bez konserwantów, parabenów i innych szkodliwych substancji oraz wszystkich którzy pragną włączyć zdrowe tłuszcze do codziennej diety.

Mnie osobiście olej ten ze swoimi wartościami bardzo zauroczył.
Napewno stanie na mojej półce z kosmetykami jako naturalna alternatywa ale póki co wykorzystuję go w kuchni chociażby w swoim ulubionym przepisie na śledzie do którego wkomponował się idealnie.

ŚLEDZIE W SOSIE JOGURTOWYM Z RODZYNKAMI I PRAŻONYMI PŁATKAMI MIGDAŁÓW



SKŁADNIKI

- 800 gram matjasów solonych z wiaderka
- 500 ml mleka migdałowego
- 400 gram cebuli
- 50 gram drobnych rodzynek
- 25 gram migdałów w płatkach
- 450 gram gęstego jogurtu naturalnego(użyłam greckiego piątnicy o 0% zawartości tłuszczu)
- sok wyciśnięty z połówki cytryny,
- 3 łyżki octu spirystusowego
- 50 gram ostrej musztardy
- łyżka( 25 gram) płynnego miodu
- 2 łyżki(20 gram) oleju ze słodkich migdałów
- pieprz mielony do smaku

SPOSÓB WYKONANIA

Śledzie odsączamy z zalewy, przepłukujemy na sitku zimną wodą, przekładamy do miski, zalewamy mlekiem migdałowym i odstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin a najlepiej całą noc.
Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do niej rodzynki. Całość zalewamy wrzącą wodą, odcedzamy po 5 minutach.
Płatki migdałów prażymy na złoto na suchej patelni.
Śledzie odsączamy i osuszamy na papierowym ręczniku po czym kroimy je na kawałki.
W misce łączymy ze sobą jogurt, musztardę, ocet, sok z cytryny, miód oraz olej migdałowy, doprawiamy sos pieprzem, wrzucamy do niego pokrojone śledzie, cebulę z rodzynkami i płatki migdałów,
mieszamy.
Śledzie najlepiej smakują po kilku godzinach spędzonych w lodówce.

100 gram potrawy po przyrządzeniu zawiera:
126 kalorii
8 gram tłuszczu
10 gram białka
5 gram węglowodanów




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz