piątek, 14 października 2016

BŁYSKAWICZNE PRALINKI KOKOSOWE


Uwielbiam kokos i wszystko co ma kokosowy smak. Jego zapach również jest przeze mnie uwielbiany.Kokos plus czekolada to prawdziwe smakowe niebo.Widziałam wiele przepisów na dietetyczne bounty.Wypróbowałam kilka ale ten wg. mnie jest najlepszy a równocześnie szybki i prosty w wykonaniu.Wystarczą 4 składniki,silikonowa foremka do czekoladek i kilkanaście minut przygotowań. A potem już tylko godzinka oczekiwania i można cieszyć się pysznym,zdrowym i bez cukrowym bounty.

                                                                           SKŁADNIKI

 (na około 24 porcje-standardowa silikonowa foremka do pralinek)

-60 gram mąki kokosowej lub wiórek kokosowych(u mnie odtłuszczona mąka kokosowa grubomielona)
-2 łyżeczki(około 20 gram płynnego miodu)
-gęsty jogurt naturalny(ja użyłam grecki z piątnicy 0% tłuszczu) około 80 gram
-60 gram gorzkiej czekolady o jak największej zawartości kakao
-opcjonalnie kilka kropel aromatu kokosowego

                                                                       SPOSÓB WYKONANIA

Wiórki lub mąkę wymieszać z miodem,aromatem i jogurtem.Należy dodać go tyle by masa nie była zbyt mokra ale dawała się skleić.Mąki i wiórki różnią się od siebie chłonnością więc trzeba wyczuć ilość.Odstawić na chwilę do napęcznienia.
Z masy formować kulki i wciskać je,ubijając dość mocno do foremki,zostawiając odrobinę miejsca na czekoladę.Wstawić formę do zamrażarki na czas topienia czekolady.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.Nakładać po troszku łyżeczką na każdą pralinkę.Ponownie wstawić do zamrażarki.Po około godzinie można już wyciągnąć czekoladki z foremki.Należy przechowywać je w lodówce ale w temperaturze pokojowej spokojnie wytrzymują kilka godzin.

Jedna kokosowa pralinka z użytych przeze mnie składników to:
26 kcal 
1,27 grama tłuszczu 
2,28 grama węglowodanów 
0,67 grama białka
             
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz