wtorek, 24 stycznia 2017

CIASTO KOKOSEK Z JABŁKAMI

CIASTO KOKOSEK Z JABŁKAMI



Obowiązkowy wypiek dla każdego miłośnika kokosu😊
Niewiele składników, niewiele pracy a wspaniały efekt smakowy i wizualny bo ciasto wygląda bardzo ładnie. 
Jest wilgotne ale puszyste i mocno kokosowe, ćwiartki jabłek są mięciutkie i dodają mu dodatkowego, orzeźwiającego smaku a na dodatek pięknie wyglądają.
Od teraz jedno z ulubionych ciast do porannej kawy w moim domu.
Więcej mówić nie trzeba. Lepiej spróbować😉

SKŁADNIKI

(blaszka 23/23 cm, 16 porcji)

- 5 jajek rozmiar L
- mała puszka mleka kokosowego light (165 gram)Mleko nie musi być schłodzone
- 150 gram odtłuszczonej mąki kokosowej
- 2 łyżki płynnego słodziku
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 małe jabłuszka(każde po około 80-100 gram,po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych miały 300 gram)
- 1 cytryna
- 20 gram wiórek kokosowych

SPOSÓB WYKONANIA


Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia tak by jego brzegi wystawały poza nią co ułatwi wyjęcie ciasta w całości.
Z cytryny wyciskamy sok. Wlewamy go do sporej miski i dolewamy około 2 szklanki wody.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.Każdą ćwiartkę nacinamy nożem w krateczkę. Umieszczamy w misce z sokiem z cytryny. Taka kąpiel sprawi że nie ściemnieją.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stake ubijając dodajemy po jednym żółtku, słodzik i małym strumyczkiem mleko kokosowe.
Wyłączamy mikser. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy mąkę kokosową wymieszaną z proszkiem do pieczenia,mieszamy za pomocą łyżki.
Wylewamy ciasto na blachę. W równych odstępach od siebie,po cztery w rządku układamy na nim ćwiartki jabłek wyjęte z cytrynowej kąpieli naciętymi "brzuszkami" do góry. 


Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.


Pieczemy około 40 minut aż ciasto ładnie się zarumieni a wbity w nie patyczek pozostanie suchy.

Jedna porcja zawiera następujące wartości odżywcze:
78 kalorii
5 gram tłuszczu
3 gramy białka
4 gramy węglowodanów









1 komentarz:

  1. Dostałam sygnały iż niektórym ciasto wychodzi smaczne ale nieco zbyt gęste jescze przed upieczeniem przez co bardziej zbite.
    Mąki kokosowe w zależności od firmy i rodzaju-stopnia odtłuszczenia różnią się od siebie poziomem wchłaniania płynów.
    Osobiście używam odtłuszczonej mąki kokosowej firmy efavit.
    Niektóre mąki kokosowe potrzebują więcej wilgotnych składników, polecam więc dosypywać ją stopniowo aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
    Przy niektórych rodzajach mąki kokosowej ciasto może potrzebować jej mniej by wyszło puszyste.

    OdpowiedzUsuń