wtorek, 8 listopada 2016

TARTA Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI,KONKURS,WYGRANA I NAGRODA

TARTA Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI,KONKURS,WYGRANA I NAGRODA


Dzisiejszy przepis jest szczególny gdyż obmyślałam go specjalnie na konkurs w którym udało mi się zająć pierwsze miejsce😃
Konkurs organizowany był na Facebooku przez Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety
a sponsorami nagród był sklep Stewiarnia którzy na facebooku istnieją pod nazwą Pieprzę,nie słodzę

Nagrodami w konkursie były zestawy pysznych, bez cukrowych słodyczy. Za zajęcie pierwszego miejsca dostałam całkiem pokaźne dwa pudełka pyszności.






Na prośbę firmy i Bezbolesnego Usuwania cukru zrobiłam sobie zdjęcie z zawartością paczki. Zdjęcie zostało zamieszczone w poście informującym o zwycięzcach.😊


Z nagrody jestem bardzo zadowolona.I nie tylko ja. Córcia również😉


A oto przepis na konkursową tartę z truskawkami słodzoną oczywiście stewią.

SKŁADNIKI:

(duża tortownica lub forma do tarty 30 cm)

Na spód:
- 70 gram mąki kukurydzianej
- 70 gram mąki kokosowej(u mnie odtłuszczona)
- 20 gram gorzkiego kakao
- 10 gram stewii
- 150 gram jogurtu naturalnego

Na krem:
- 300 ml mleka (może być roślinne)
- 300 gram truskawek (mogą być mrożone)
- opakowanie kisielu bezglutenowego truskawkowego(40 gram)
- płaska łyżeczka agaru
- 15 gram stewii

Do dekoracji:
- kilka świeżych truskawek

Opcjonalnie:
200 gram serka naturalnego osłodzonego stewią, połączonego z połową opakowania galaretki truskawkowej bez cukru rozrobionej w niewielkiej ilości gorącej wody

SPOSÓB WYKONANIA:

mąki wymieszać z kakao, stewią i jogurtem. Zarobić ciasto.
Będzie mieć konsystencję mokrego piasku. Ma być kruche ale dawać się skleić. W razie potrzeby dodać kilka łyżek zimnej wody.Wstawić do lodówki na 20-30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 3/4 ciasta wylepić dno i brzegi dużej tortownicy lub formy do tarty (jeśli jest silikonowa,nie trzeba jej niczym smarować. Zwykłą można posmarować olejem kokosowym lub spryskać olejem w spreyu i obsypać mąką ryżową.
Ponownie wstawić do lodówki. Z pozostałej części ciasta foremkami powykrawać dowolne kształty które posłużą do dekoracji. Ciasto jest trudne do rozwałkowania. Najlepiej robić to między dwoma kawałkami folii spożywczej.Powstałe ciasteczka piec około 10 minut. Spód do tarty około 15stu minut.

Przygotować masę budyniową:
Truskawki zblendować z mlekiem,dodać stewię. Zagotować wraz z agarem,do gotującej się masy dodać rozrobiony w niewielkiej ilości wody kisiel. Gorący budyń wylać na upieczony spód.
Pozostawić do ostudzenia.

Na lekko ciepłej masie poukładać ciasteczka i świeże truskawki.
Całość można udekorować masą z serka i galaretki wyciskaną przez szprycę cukierniczą lub zalać bez cukrową galaretką. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Wartości odżywcze dla całej tarty(ciasto plus masa budyniowa z truskawkami):
993 kalorie
29 gramów tłuszczu
35 gram białka
48 gram węglowodanów







4 komentarze: