czwartek, 9 lutego 2017

CZEKOLADOWE CIASTO KOKOSOWE Z TRUSKAWKAMI


Kolejna gratka dla miłośników kokosu ☺
Wiecie za co kocham mąki bezglutenowe? A zwłaszcza kokosową?
Za to że są sypkie i mało kleiste. O ile jest to przeszkodą w wykonywaniu z nich np.pierogów czy ciast i ciastek wymagających wałkowania o tyle w pieczeniu pozwala na uzyskanie pysznego,  chrupiącego ciasta "kruchego" bez najmniejszego dodatku tłuszczu.
Ze zwykłą mąką nie byłoby to możliwe gdyż zrobiłaby się z niej twarda, nieapetyczna, sucha skorupa.
Mąka kokosowa i kukurydziana to mój ulubiony duet w pieczeniu.
Robiłam z tej kombinacji ciasta, ciasteczka a nawet kruche korpusy do babeczek.
Obojetnie czy do mąk dodam jogurt czy samą wodę, jajka czy pominę ich dodatek, zawsze wychodzi pyszne, kruchutkie ciasto.
Podstawą poniższego ciasta jest właśnie mieszanka mąki kokosowej i kukurydzianej z dodatkiem kakao co sprawia że ciasto ma czekoladowo- kokosowy posmak. Pomiędzy dwoma warstwami ciasta natomiast znajduje się jogurtowa pianka z dodatkiem wiorków kokosowych która konsystencją i smakiem przypomina sernik a dodatek truskawek sprawia że ciasto zyskuje orzeźwiający smak i świetnie komponuje się wizualnie dodając koloru do bieli i czerni.
Jest bardzo proste do zrobienia. Nie wymaga wysiłku ani umiejetności pieczenia.
Zachęcam do wypróbowania wszystkich kokosowych łasuchów.



CZEKOLADOWE CIASTO KOKOSOWE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI

(blacha 23/23 cm lub tortownica 22 cm)

Ciasto:
- 80 gram mąki kokosowej
- 80 gram mąki kukurydzianej
- 20 gram kakao
- 6 łyżek erytrolu
- 3 żółtka
- około 8 łyżek zimnej wody

Pianka kokosowa:
- 3 białka
- 2 kubki odtłuszczonego jogurtu naturalnego(kubek 180 gram)
- 30 gram wiorków kokosowych
- łyżka płynnego słodziku lub inny ulubiony
- opakowanie 40 gram budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru

Dodatkowo:
- 200 gram truskawek(użyłam mrożonych)

SPOSÓB WYKONANIA


Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, jeśli używamy mrożonych truskawek ogrzewamy je w temperaturze pokojowej około 10 minut po czym kroimy na plasterki i wstawiamy na powrót do zamrażalnika(chodzi o to by owoce nie puściły zbyt wiele soku).Świeże truskawki kroimy na plasterki.
W misce mieszamy ze sobą erytrol z kakao, mąką kukurydzianą i kokosową. Dodajemy żółtka oraz wodę.
Sprawdzamy konsystencję ciasta. Przypominać ma kruszonkę. Być sypkie ale dawać się skleić w palcach. Mąka kokosowa w zależności od firmy i stopnia odtłuszczenia różni się chłonnością.
W razie potrzeby dodajemy dodatkowe łyżki wody.


Ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
Dno blachy smarujemy tłuszczem lub spryskujemy olejem w sprayu.
Wysypujemy 2/3 ciasta i ugniatamy palcami.


Na cieście układamy truskawki.


Na czas przygotowania pianki wkładamy blachę z ciastem do lodówki a jeśli mamy mrożone owoce do zamrażarki.
Białka jaj ubijamy na bardzo sztywną pianę. Stale ubijając dodajemy po łyżce jogurt oraz słodzik. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe oraz proszek  budyniowy i miksujemy już tylko chwilkę do połączenia składników aby piana nie opadła.


Wykładamy ją na spód z truskawkami, na pianę wysypujemy pozostałą część ciasta pozlepianą palcami w kruszonkę.


Pieczemy przez 40 minut.
Kroimy po całkowitym wystudzeniu.

Po podzieleniu ciasta na 16 porcji jedna z nich z podanych powyżej składników zawiera:
91 kalorii
3 gramy tłuszczu
4 gramy białka
13 gram węglowodanów




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz