Kolejna warjacja z mojej ukochanej mąki kokosowej❤
Te słodkie, pyszne kwadraciki tak naprawdę z drożdżówkami nie mają nic wspólnego. No, może poza wyglądem.
Są za to zdrowszą wersją uwielbianych przez wielu z nas bułeczek.
Puszyste ciasto na mące kokosowej, waniliowy budyń i słodkie maliny. Mrożone oczywiście o tej porze roku.
Dla mnie bomba jako uzupełnienie porannej kawy. A wy sami spróbujcie☺
KOKOSOWE "DROŻDŻÓWKI" Z BUDYNIEM I MALINAMI
SKŁADNIKI
(blacha 24/30 cm,12 sztuk)
- 5 jajek rozmiar L
- 130 gram mąki kokosowej(być może będzie potrzebne mniej w zależności od rodzaju mąki, najlepiej dodawać stopniowo by ciasto nie stało się zbyt gęste i ciężkie)
- kubek 180 gram odtłuszczonego jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżki płynnego słodziku lub innego ulubionego według smaku
- łyżeczka proszku do pieczenia
budyń :
- 60 gram budyniu waniliowego w proszku
- 500 ml mleka roślinnego (użyłam napoju kokosowego alpro)
- 8 tabletek słodziku
dodatkowo:
- około 150 gram malin mrożonych lub świeżych
SPOSÓB WYKONANIA
Gotujemy budyń na mleku roślinnym dosładzając go słodzikiem, odstawiamy do wystudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia tak by jego brzegi wystawały poza nią.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stale ubijając dodajemy po jednym żółtku i po łyżce jogurt oraz słodzik.
Wyłączamy mikser, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie ale dokładnie.
Ciasto przelewamy na blaszkę.
Nożem zaznaczamy sobie na nim kratkę która będzie dzielić ciasto na porcje.
Budyń przekładamy do rękawa cukierniczego i na każdy kwadracik wyciskamy z niego kółeczko.
W budyń wciskamy maliny.
Ciasto pieczemy przez 40-45 minut aż wyrośnie, zrumieni się a patyczek wetknięty w jego środek pozostanie suchy.
Kroimy po ostudzeniu.
Można posypać ksylitolem w pudrze.
Jedna porcja(jedna "drożdżówka")z podanych powyżej składników zawiera następujące wartości odżywcze:
102 kalorie
5 gram tłuszczu
5 gram białka
10 gram węglowodanów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz