sobota, 24 września 2016

Czekoladowa tarta z gruszkami

Zainspirowana widzianym gdzieś przepisem na czekoladową tartę z gruszkami postanowiłam stworzyć coś podobnego.

W orginalnym przepisie tarta składała się z maślanego,kruchego ciasta,sporej ilości cukru a masa z roztopionej czekolady i śmietany 30%.Hmmm.Brzmi pysznie.Ale jak tłusto, cukrowo i kalorycznie!
Pomyślałam więc:Już moja w tym głowa  żeby było równie pysznie ale lekko i dietetycznie!
Kruchy,kakaowy spód zrobiłam więc ze sprawdzonego przez siebie ciasta kokosowo-kukurydzianego a czekoladowe nadzienie z jogurtu,miodu i kakao.Do tego słodziutkie gruszki i żeby nie było tak bardzo fit-użyłam 5-ciu kostek białej czekolady na polewę.
Efekt przeszedł moje najśmielsze,smakowe oczekiwania.Tarta jest iście niebiańska w smaku.Na dodatek prosta i szybka w wykonaniu.Zawiera niewiele składników no i każdemu po prostu musi się udać.

SKŁADNIKI:
spód:
- 50 gram mąki kokosowej
- 50 gram mąki kukurydzianej
- 120 gram jogurtu naturalnego
- 15 gram kakao
- 6 łyżek erytrolu
nadzienie:
- 2 kubki po 180 gram jogurtu naturalnego
- 35 gram kakao
- 4 łyżki płynnego miodu(zamiast miodu można użyć słodziku)
- 1 jajko
- 2 gruszki
dodatkowo 5 kostek białej czekolady(niekoniecznie)

WYKONANIE:
Mąkę kokosową wymieszać z kukurydzianą, erytrolem i kakao.Konsystencja ciasta przypominać ma mokry piasek.Ciastem wylepić formę do tarty wraz  z brzegami.Moja silikonowa więc nie smarowałam jej niczym.W razie potrzeby można dolać do niego trochę wody.Na tyle żeby nadal się kruszyło ale dało się skleić.Ja pomagałam sobie łyżką moczoną w zimnej wodzie bo do palców za bardzo się kleiło i robiły się dziury.
Spód podpiec przez 10 minut w temperaturze 175•
Jogurt wymieszać z miodem,kakao i jajkiem.Wylać na podpieczony spód.Poukładać obrane i pokrojone gruszki wciskając je w masę.Piec jeszcze przez 30 minut aż masa się zetnie.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch tarty.Najlepiej kroi się ją po schłodzeniu w lodówce ale u mnie nie doczekała tego momentu.Pierwsze kawałki skonsumowane zostały jeszcze na ciepło😉






Po podzieleniu tarty na 12 porcji,każda ma około 93 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz