Który to już przepis oparty na mące kokosowej?
Było ich całkiem sporo. Ale co zrobić gdy pałam do niej tak ogromną miłością...?
Nic tylko tworzyć 😊
Na dodatek w mojej kuchennej szafce pojawiły się nowe zapasy!
Mąk kokosowych przetestowałam już kilka rodzajów nieodmiennie jednak wracam do wyrobu firmy EFAVIT
Mąka kokosowa odtłuszczona to pozostałość miąższu kokosa po tłoczeniu oleju kokosowego. Dzięki częściowemu odtłuszczeniu jest bardzo lekka i delikatna.
Dostępne są dwa jej rodzaje:
- mocno zmielona - doskonała do pieczenia
- grubomielona, do złudzenia przypominająca świeże wiórki - przydatna do ciast i deserów na zimno a także jako posypka wszędzie tam gdzie użylibyśmy wiórków kokosowych
OPAKOWANIE:
Występuje w opakowaniach o gramaturze 200 i 500 gram.
Jak wszystkie mąki tej marki, zamknięta jest w szczelnym opakowaniu z grubego plastiku ze strunowym zamkiem.
Na etykietce znajduje się informacja o producencie, gramaturze, pochodzeniu, dacie ważności do spożycia oraz wartości energetycznej na 100 gram wyrobu.
OPIS PRODUKTU:
Mąka jest lekka, delikatna o snieżnobiałym kolorze i intensywnym zapachu kokosa.
Po przesypaniu jej w palcach, wyczuwa się delikatnie proszkową strukturę.
WARTOŚCI ODŻYWCZE/100 gram
wartość energetyczna: 312 kcal
tłuszcz: 24 gramy
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 20 gram
węglowodany: 13 gram
w tym cukry: 3 gramy
białko: 11 gram
sól: 0 gram
SMAK:
Lekko słodkawy smak kokosa
ZASTOSOWANIE:
Wg informacji producenta:
Dodatek do pieczywa słodkiego itp.,zagotowana z mlekiem-mleko kokosowe, jako słodka panierka do mięs
Wg moich doświadczeń:
Jako dodatek do jogurtów i deserów, jako posypka(także do kawy czy lodów), do wypieku ciastek, ciast pieczonych oraz ciast i deserów na zimno, po zmieszaniu z inną mąką jako dodatek do placków, naleśników, omletów.
WŁAŚCIWOŚCI W UŻYTKOWANIU
Ma silne właściwości zagęszczające co sprawia że potrzebuje dużo płynów a równocześnie decyduje o jej dużej wydajności.
Słabo się klei - do wypieków i deserów z nią musimy użyć jajek, miodu, rozgniecionego banana.
W połączeniu z inną, bardziej stabilną mąką doskonała do ciast kruchych. Jej słabe właściwości sklejające są w tym wypadku dużą zaletą gdyż pozwalają znacznie ograniczyć ilość dodanego tłuszczu bez szkody dla kruchości ciasta.
Dzięki jej naturalnej słodyczy zmniejsza się potrzeba dosładzania wyrobów na jej bazie.
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
Mąka kokosowa jest mąka niskowęglowodanową(zawiera 5 razy mniej węglowodanów od mąki pszennej!)co zapewnia jej pierwszeństwo w wielu dietach, zawiera mnóstwo błonnika pokarmowego - blisko sześciokrotnie więcej od mąki pszennej.
Posiada niski indeks glikemiczny, zawiera cenne dla naszego organizmu tłuszcze które są łatwo strawne, dostarczają wolno uwalnianej energii, mają działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze oraz przyśpieszają przemianę materii, niwelują także szkodliwe działanie szkodliwych tłuszczów trans które spożywamy z innymi produktami, przyczyniając się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL, powodując przy tym wzrost „dobrego” HDL.
Jak wszystkie produkty z kokosa jest bogata w kwas laurynowy i kaprylowy o właściwościach hamujących rozwój bakterii, wirusów oraz grzybów, co wzmacnia nasz układ odpornościowy i pomaga w walce z infekcjami.
Zawiera cenne pierwiastki: potas, żelazo, magnez, sód cynk oraz witaminy: C,E,K i witaminy z grupy B oraz kwas foliowy.
DLA KOGO
Dla osób na diecie niskowęglowodanowej, bezglutenowej, cukrzycowej i odchudzającej.
Dla wszystkich tych którzy chcą zwiększyć podaż błonnika w diecie.
Dla sportowców i ludzi dbających o swoją dietę, osób liczących kalorie - pozwala spożywać mniejszą ich ilość nie rezygnując jednocześnie z ulubionego smaku.W stosunku do mąk kokosowych innych firm jest mocno odtłuszczona a więc zawiera bardzo niską jak na mąkę ilość kalorii.
Dla tych którzy lubią kokos oraz są ciekawi nowości w kuchni.
CIEKAWOSTKA
Już 15% - towy dodatek mąki kokosowej obniża indeks glikemiczny potrawy
DO TEJ PORY MĄKA KOKOSOWA EFAVIT WYSTĄPIŁA W PRZEPISACH:
Czekoladowa tarta z gruszkami
Kokosowo - cytrynowe ciasto z białą czekoladą
Błyskawiczne pralinki kokosowe
Kruche serduszka z mąki kokosowej
Tarta z budyniem i truskawkami
Ryżowe bounty
Kokosanki
Babka mocno kokosowa
Serowe bajgle
Urodzinowy tort kokosowy z matcha
Babka pomarańczowa z kawałkami czekolady
Malinowe babeczki budyniowe
Ciasto kokosek z jabłkami
Kokosowe drożdżówki z budyniem i malinami
Czekoladowe ciasto kokosowe z truskawkami
Ciasto pina colada
Ciasteczka kokosowe
Kruche ciasto z truskawkami i bezą
Babeczki czekoladowo - kokosowe z wiśnią i musem kakaowym
Mazurek jaglano - kokosowy
Kuleczki rafaello
Kakaowe ciasto z truskawkami i ricottą
Trufle czekoladowo - malinowe
Tym czasem zapraszam po przepis na pyszną tartę czekoladową z malinami bez użycia piekarnika.
Kakaowy spód z daktyli i mąki kokosowej, pyszna masa jogurtowo-czekoladowa również z mąką kokosową i soczyste maliny.
Użyłam owoców świeżych, z powodzeniem jednak można użyć owoców mrożonych.
Tarta jest szybka do zrobienia i nadaje się do zjedzenia już po kilku godzinach spędzonych w lodówce.
CZEKOLADOWA TARTA Z MALINAMI BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI
( tortownica 18 cm, 8 porcji)
Na spód:
- 50 gram suszonych daktyli
- 1 płaska łyżeczka agaru
- 15 gram gorzkiego kakao
- 50 gram mąki kokosowej efavit
masa czekoladowa
- 70 gram czekolady gorzkiej(użyłam bez dodatku cukru)
- 150 gram odtłuszczonego jogurtu naturalnego
- 20 gram mąki kokosowej efavit
dodatkowo:
- 150 gram malin
SPOSÓB WYKONANANIA
Daktyle umieszczamy w garnuszku,zalewamy 150 ml zimnej wody, wsypujemy agar, gotujemy kilka minut od zagotowania, odstawiamy na chwilę.
Lekko ciepłe daktyle blendujemy na gładką masę, dosypujemy kakao i mąkę kokosową, mieszamy.
Tortownicę wykładamy folią spożywczą, wylepiemy jej dno oraz boki na wysokość około 1,5 cm masą daktylową( najlepiej robić to dłonią na której mamy foliowy woreczek,wtedy masa się nie klei) wstawiamy na 15 minut do lodówki.
W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, po łyżce dodajemy do niej jogurt, łączymy. Wsypujemy mąkę kokosową mieszamy dokładnie.
Spód tarty wyciągamy z lodówki, zdejmujemy obręcz tortownicy, delikatnie odklejamy go od folii i ustawiamy na paterze lub talerzu, wykładamy masę czekoladowo-jogurtową, na wierzchu układamy maliny.
Chodzimy w lodówce minimum kilka godzin lub całą noc.
111 kalorii
6 gram tłuszczu
3 gramy białka
14 gram węglowodanów
Mistrzyni !;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMi najbardziej w tarcie podoba się to, że można ją w bardzo szybki sposób przygotować i tak naprawdę nie jest wymagającym daniem. Jak jeszcze zerknę do porad https://basiazsercem.pl/ to już absolutnie wiem, że chyba zabrakłoby mi czasu aby zrobić te wszystkie pyszne przepisy. W końcu jestem zwolenniczką wszystkiego co mączne.
OdpowiedzUsuń