wtorek, 1 listopada 2016

WEGAŃSKIE BROWNIE WARZYWNE O SMAKU KAWOWYM


Jako miłośniczka czekolady uwielbiam brownie i wszystko co ma czekoladowy smak. Nie ma to jak delektowanie się poranną kawą i kawałkiem mocno czekoladowego ciasta.
Połączyłam więc dwa te smaki w jednym cieście.
Początkowo miało składać się tylko z cukinii,jajek,kakao,kawy i mąki na wzór poprzedniego,udanego przepisu. W końcu jednak postanowiłam stworzyć coś całkiem nowego no i ciekawa byłam jak smakuje całkowicie wegańskie ciasto,jajka zamieniłam więc na mielony len,jogurt na mleko roślinne,czekoladę na polewę z kakao i oleju kokosowego. A jako bazy do brownie prócz cukinii użyłam zielonej soczewicy. No i truskawki. Bardzo lubię owoce w ciastach.
Efekt bardzo zadowalający kubki smakowe.

SKŁADNIKI


Ciasto:
-Półtorej szklanki ugotowanej(100 gram suchej)soczewicy zielonej(można zastąpić czerwoną,ciecierzycą czy fasolą)
-niewielka cukinia(u mnie 250 gram)
-30 gram mielonego lnu
-100 gram mąki(użyłam żytniej ale może być też jaglana,orkiszowa,kukurydziana)
-4 łyżki płynnego słodziku
-50 gram mleka roślinnego(u mnie sojowe)
-30 gram kakao
-kopiasta łyżka kawy mielonej
-płaska łyżeczka sody
-pół łyżeczki cynamonu

polewa:
-40 gram oleju kokosowego
-30 gram syropu klonowego
-15 gram kakao
-łyżka erytrolu
-łyżeczka kawy rozpuszczalnej

dodatkowo:
-200 gram truskawek(u mnie mrożone)

SPOSÓB WYKONANIA


Len zalać połową szklanki gorącej wody,wymieszać i odstawić.
Soczewicę i pokrojoną cukinię wraz ze skórką zblendować na w miarę gładką masę dodając mleko roślinne.
Do masy dodać słodzik i napęczniały len oraz mąkę wymieszaną z kakao,kawą,cynamonem i sodą. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Poukładać truskawki lekko wciskając je w ciasto. Piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.


Olej kokosowy rozpuścić,wymieszać z syropem klonowym,erytrolem kakao i kawą rozpuszczalną. Polewą oblać ciasto i odstawić do zastygnięcia.

Brownie podzieliłam na 16 kawałków. Jeden z nich posiada:
91 kalorii
3,46 gram białka
3,4 gram tłuszczu
11,07 gram węglowodanów







niedziela, 30 października 2016

ODCHUDZONY BLOK CZEKOLADOWY


Kto pamięta blok czekoladowy? Kakaową słodycz z mleka w proszku z chrupiącymi kawałkami herbatników,orzechów i bakaliami. Myślę że wielu z nas zajadało się nim w dzieciństwie tylko potem odszedł w zapomnienie. Ja pamiętam do tej pory jak pomagałam mamie mieszać składniki a masa była tak gęsta że miałam potem pęcherze na palcach od drewnianej łychy.
Tradycyjny blok zawiera dużą ilość tłuszczu. Z masła oraz pełnego mleka w proszku. No i porażającą zawartość cukru.Dodając do tego cukier zawarty w bakaliach i tłuszcz z orzechów i herbatników dostajemy prawdziwą bombę kaloryczną. Nic dziwnego więc że nawet nie myślałam o tym żeby go zrobić. Dopóki w sieci nie wpadłam na przepisy na "czekoladę Dukana".
To ona zainspirowała mnie do stworzenia tego smakołyku w odchudzonej wersji.
Jeśli ktoś wczoraj czy kilka dni temu jadł zwyczajny blok czekoladowy,pewnie poczuje różnicę ale zapewniam że ten odchudzony jest równie smaczny a jeszcze jedną jego zaletą jest to że choć zachowuje stałą formę to nie twardnieje w lodówce na kamień jak ten klasyczny tylko łatwo daje się kroić.
Odtłuszczone mleko w proszku dostępne jest w prawie każdym większym sklepie. Cena jego jest dość niska. Kakao ma w domu prawie każdy. Poza tym do swojego bloku użyłam beztłuszczowego kefiru i zamiast herbatników,owsiano-jęczmiennych ciastek bez cukru.Dorzuciłam suszoną żurawinę i garść laskowych orzechów. Taką słodkością można zajadać się bez większych wyrzutów sumienia.

SKŁADNIKI

(niewielka keksówka jednorazowa)

-opakowanie(250 gram odtłuszczonego mleka w proszku)
-40 gram gorzkiego kakao
-3 łyżki płynnego słodziku
-160 gram twardych ciastek pokruszonych na dość drobne kawałki
-30 gram orzechów laskowych
-40 gram suszonej żurawiny(można użyć rodzynek,suszonych moreli itp.)
-Duży kubek jogurtu naturalnego lub kefiru(350 gram)

SPOSÓB WYKONANIA

Do garnka wlać jogurt i wymieszać go ze słodzikiem oraz kakao. Podgrzewać mieszankę na niewielkim ogniu(nie można zagotować masy bo może się zważyć) Kiedy będzie już mocno ciepła partiami wsypywać mleko w proszku stale mieszając do połączenia. Mogą pozostać małe grudki. Granulowane,odtłuszczone mleko nie łączy się z płynami tak dobrze jak to pełnotłuste. Kiedy masa będzie już w miarę jednolita,wsypujemy do niej pokruszone ciastka oraz bakalie i pokrojone na mniejsze części orzechy.
Przekładamy ją do jednorazowej keksówki (może być zwykła,wyłożona folią spożywczą żeby można było łatwo wyciągnąć blok)
Ugniatamy ją dobrze. Najlepiej robić to ręką na której mamy foliowy woreczek,wtedy nie będzie się kleić. Można też położyć na masę folię spożywczą i robić to przez nią. Górę możemy posypać wiórkami kokosowymi(ja posypałam grubo mieloną,odtłuszczoną mąką kokosową)


Tak przygotowany blok chłodzimy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc. Wyciągamy rozcinając keksówkę. Przed krojeniem Dobrze włożyć go na 1 godzinę do zamrażalki. Przechowywać w lodówce.

Po podzieleniu bloku na 20 porcji jedna z nich posiada około:
118 kalorii
6,1 gram białka
2,65 gram tłuszczu
15,21 gram węglowodanów



BEZGLUTENOWE CYTRYNOWE CIASTECZKA Z MLEKIEM W PROSZKU



Do zrobienia tych pysznych ciastek zainspirowała mnie wizyta u przyjaciółki u której skosztowałam ciastek na bazie bebiko dla dzieci. Zaskoczyły mnie pozytywnie swoim smakiem. Przypomniałam sobie o resztce odtłuszczonego mleka granulowanego która zalegała mi w szafce po zrobieniu bloku czekoladowego i postanowiłam stworzyć podobne ale w bezglutenowej i bez cukrowej wersji,wzbogacając je dodatkowo o cytrynową nutę.
Wyszły pyszne. Naprawdę warto spróbować.

SKŁADNIKI

(na około 20 ciastek.Mnie wyszło 21)

-80 gram mąki kukurydzianej
-40 gram skrobi z tapioki(można zastąpić ziemniaczaną)
-skórka z całej cytryny oraz sok z połówki z niej
-1 jajko rozmiar L
-50 gram odtłuszczonego,granulowanego mleka w proszku
-40 gram miękkiego masła o obniżonej zawartości tłuszczu
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-ćwierć łyżeczki sody
-6 łyżek erytrolu

SPOSÓB WYKONANIA


Mąki wymieszać z sodą,proszkiem do pieczenia,erytrolem i skórką cytrynową.
Oddzielić białko od żółtka.
Miękkie masło zmiksować razem z żółtkiem,na koniec dodać sok z cytryny. Z białka ubić pianę.
Mieszankę mąk połączyć z masą żółtkowo-maślaną. Dodać pianę z białka. Zagnieśc ciasto i schłodzić je przez godzinę w lodówce.
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Ze schłodzonego ciasta formować ciastka. Można rozwałkować je dosyć cienko pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia(jest dość lepkie) i wykrawać z niego dowolne kształty.
Ja formowałam z ciasta kulki,kładłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przyciskałam silikonowym stempelkiem do ciastek.
Gotowe ciasteczka piec przez 10 minut do zrumienienia.Z blaszki ściągać dopiero po wystudzeniu.

Jedno ciastko z podanych składników zawiera około:
47 kalorii
1.7 gram białka
1.87 gram tłuszczu
5.61 gram węglowodanów







JABŁECZNIK  Z SEREM


Jabłka to moje ulubione owoce.Zawsze mam w domu ich zapas.Ostatnio dostałam ich kilka kilogramów  od znajomej,wprost z działkowego sadu.
Wariacji na temat ciast z jabłkami wykonałam już wiele ale że to wyszło wyjątkowo smaczne postanowiłam się nim podzielić.Nie jest to standardowe ciasto z jabłkami bo owoce nie są rozdrobnione ani uprzednio podprażone,za to kryją się w serowej masie.Delikatne ciasto,masa serowa z dodatkiem cynamonu i jabłka dają bardzo smaczne i ciekawe połączenie.

SKŁADNIKI

(na niewielką formę do tarty 18 cm)


ciasto:
-120 gram gęstego serka naturalnego(używam bieluch lekki)
-łyżeczka ekstraktu waniliowego
-60 gram mąki jaglanej
-60 gram mąki orkiszowej
-40 gram mąki kokosowej
-20 gram masła o obniżonej zawartości tłuszczu
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-4 łyżki erytrolu

Masa serowa:
-300 gram serka naturalnego
-połowa opakowania budyniu waniliowego(20 gram)
-łyżeczka ekstraktu waniliowego
-2 płaskie łyżeczki cynamonu
-łyżka płynnego słodziku
-50 ml wody

Dodatkowo:
-350 gram jabłek(u mnie były to 4 małe jabłuszka)
-jajko do posmarowania
-erytrol i cynamon do posypania wierzchu

SPOSÓB WYKONANIA


Mąki wymieszać z erytrolem,proszkiem do pieczenia i pokrojonym masłem. Dodać serek i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę zimnej wody. Podzielić na dwie części i umieścić na godzinę w lodówce lub na 15 minut w zamrażalniku.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Pierwszą część ciasta rozwałkować cienko i i przełożyć do wysmarowanej np.olejem kokosowym i posypanej mąką ryżową płytkiej formy,tak aby pokryła całe dno i boki,nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut. Resztę ciasta schować do lodówki.
Jabłka obrać,oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na połówki(jeśli są większe to na ćwiartki)
Poukładać je na podpieczonym spodzie. Wolne przestrzenie wypełnić jabłkami pokrojonymi na mniejsze kawałki.
Serek wymieszać z wodą, słodzikiem,ekstraktem waniliowym,cynamonem i proszkiem budyniowym. Zalać nim jabłka.
Drugą połowę ciasta rozwałkować i umieścić na jabłkach dziurkując widelcem. Ja wykrawałam z ciasta foremką serduszka i układałam jedno obok drugiego tak żeby między nimi zostało milimetr miejsca. W ten sposób nie musiałam dziurkować ciasta.
Ważne żeby para wodna z piekących się jabłek miała gdzie uciekać.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika. Po 35 minutach wyciągnąć,wierzch ciasta posmarować rozkłuconym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka i obsypać obficie erytrolem wymieszanym z cynamonem.Ponownie wstawić do piekarnika,włączyć górną grzałkę i piec jeszcze 7-10 minut. W ten sposób powstanie chrupiąca skorupka.
Upieczone ciasto wystudzić.Można posypać je ksylitolem w pudrze.Kroić dopiero kiedy jest zimne a masa serowa zastygnie.
Wg.mnie ciasto smakuje najlepiej następnego dnia kiedy ciasto nawilgnie od jabłek i masy serowej.

Po podzieleniu na 8 porcji jeden kawałek ciasta posiada:

158 kalorii
7,29 gram białka
4,83 gram tłuszczu
21,62 gram węglowodanów