czwartek, 20 kwietnia 2017

TRUFLE CZEKOLADOWO-MALINOWE I O CUKRZE SŁÓW KILKA


Maleńka przekąska w sam raz na słodyczowego głoda!
Mówiłam wam już kiedyś że nie jadam czekolady?
Ale tylko pod postacią prosto z opakowania😉
Chętnie natomiast wykorzystuję ją do ciast i deserów.Wybieram jednak tę bez cukru bo tego składnika w codziennej diecie unikam jak mogę.
Na całe szczęście na rynku możemy znaleźć całą masę słodkich tabliczek słodzonych ksylitolem, erytrolem, stewią i bardziej sztucznymi zamiennikami.
Oczywiście czekolada nadal jest czekoladą. Zawiera sporo tłuszczu oraz jest prawdziwą bombą kaloryczną więc nawet tej bez cukru nie można jeść bezkarnie.
Jaką więc ma przewagę nad zwykłą?
A taką że cukier błyskawicznie podnosi poziom insuliny co powoduje szybkie uczucie euforii i zaspokojenie słodyczowego głodu... na chwilę...
Insulina tak samo szybko jak wybiła się na wyżyny tak samo szybko spada"na łeb, na szyję" a skutkiem tego jest chęć na więcej i więcej...
Organizm przyzwyczajony do dużych dawek cukru domaga się go w coraz większych ilościach. W wypadku nie dostarczenia mu stałej dawki czujemy rozdrażnienie, bóle głowy, rozkojarzenie. Prosty mechanizm uzależnienia!
A najlepiej wiedzą o tym właściciele koncernów spożywczych. Dlatego właśnie cukier w zasadzie dodawany jest prawie do wszystkich produktów. Nawet do takich w których nawet nie podejrzewalibyśmy jego istnienia.
Bo jak inaczej "zmusić" potencjalnego klienta do zakupu?
Uzależniając go od swojego produktu!
Cała postać rzeczy sprawia że niezwykle trudno wyeliminować cukier z jadłospisu. Można jednak znacznie ograniczyć jego spożywanie a to już będzie korzyścią dla naszego zdrowia i samopoczucia.
Wystarczy unikać produktów wysoko przetworzonych, gazowanych napojów, słodzonych serków, jogurtów, wyrobów cukierniczych iiii... kupnych słodyczy pod każdą postacią.
Oczywiście mowa tu o cukrze dodanym do wyrobów. Cukier bowiem lecz pod inną postacią znajduje się także w owocach swieżych i suszonych czy mleku i jego przetworach. Jest to jednak trochę inny jego rodzaj. Bardziej naturalny i nie tak szkodliwy dla naszego organizmu.
Słyszeliście kiedyś by ktoś uzależnił się np. od jabłek?
No nie...
A od cukierków czy czekolady?
No właśnie...
Ten sam mechanizm działa w domowej produkcji słodkości w których cukier zastępujemy jego zamiennikami.

Gwoli ścisłości. Kilka lat temu na potęgę zjadałam ogromne ilości sklepowych słodyczy. W błędnym kole uzależnienia było mi ciągle mało i mało.
Można by powiedzieć że uzależniona byłam od słodkiego smaku. Ale czy napewno?
Dlaczego więc nie usiądę nad blachą upieczonego przez siebie ciasta i nie zjadam całego na raz?
Dlaczego nie wyjadam erytrolu prostu z torebki za pomocą łyżki jak często robiłam to z cukrem w przypadku braku innych słodkości?
To proste. Nie uzależniał mnie słodki smak a CUKIER pod czystą postacią.
Jedząc domowe słodkości pozbawione tego składnika zaspokajamy apetyt i chęć na słodki smak ale nie dajemy organizmowi sygnału do wszczęcia mechanizmu nałogu.
Potrzeba zjedzenia czegoś dobrego zostaje zażegnana po jednej porcji i ciało  nie domaga się kolejnych.
A naturalne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik zaspokajam świeżymi owocami, warzywami, jogurtami czy niewielką ilością miodu który też jest cukrem prostym więc nie należy przesadzać z jego ilością , w odróżnieniu jednak od cukru buraczanego/trzcinowego zawiera dodatkowo wartości odżywcze pozytywne dla naszego organizmu.

I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz!
Czy wiecie że nadmierne spożycie cukru powoduje upośledzenie odczuwania słodkiego smaku?
Jednym zdaniem: Im więcej go spożywamy tym słabiej odczuwamy jego smak.
Tak samo jak w przypadku narkotyków chociażby. Zmniejsza się wrażliwość organizmu na dostarczaną mu substancję uzależniającą. Dlatego wciąż potrzebujemy jej więcej i więcej.

Nie jest łatwo wyjść z cukrowego nałogu.
Osoby które próbują zastąpić cukier jego zamiennikami bardzo często twierdzą że wyroby z jego zamiennikami po prostu im nie smakują.
Dlaczego?
A dlatego że organizm przyzwyczajony do dużych dawek cukru nie odczywa słodkiego smaku który z niego nie pochodzi tak jak powinien.
Znacie osoby które słodzą owoce?
Ja znam...
Te same osoby po cukrowym odwyku zachodzą w głowę jak kiedyś mogły jeść np. truskawki z cukrem?!
Po dłuższym czasie rezygnacji z cukru nasze kubki smakowe powracają do stanu pierwotnej wrażliwości i o wiele intensywniej odczuwamy naturalnie słodki smak występujący w wielu produktach co pozwala nam znacznie ograniczyć ilość tego dodawanego. Nie zmienia to jednak faktu że po powrocie do jego użytkowania szybko błędne koło zaczyna się na nowo i już po jakimś czasie lądujemy w punkcie wyjścia.
Dlatego właśnie warto zastąpić cukier zamiennikami które nie powodują uzależnienia.
Oczywiście znajdą się także zagorzali przeciwnicy substancji słodzących.
Faktem jest że najlepiej wybierać zamienniki pochodzenia jak najbardziej naturalnego jak erytrol/ksylitol czy stewia.
Ja jednak uważam(i tego będę nieodmiennie się trzymać) że SPOŻYWANIE SŁODZIKÓW W ROZSĄDNYCH ILOŚCIACH JEST O WIELE MNIEJ SZKODLIWE NIŻ NADUŻYWANIE CUKRU.
Wybierzcie sami...

Wracając jednak do przepisu.
Trufle które dziś prezentuję to przepyszne kuleczki z czekolady, naturalnego serka i mąki kokosowej(u mnie z dodatkiem odżywki białkowej) obtoczone w liofilizowanych malinach. Janniestety w posiadaniu miałam tylko jeden malinowy"batonik" więc część obtoczyłam w mące kokosowej, były równie smaczne, jednak te z malinami wymiatają😉
Smak jest naprawdę rewelacyjny.
Słodycz łatwy i szybki do zrobienia a napewno skusi niejednego łasucha.
Maliny z czekoladą to naprawdę pyszne połączenie.
Polecam!

TRUFLE CZEKOLADOWO-MALINOWE


SKŁADNIKI

- 80 gram czekolady gorzkiej bez dodatku cukru
- 150 gram gęstego odtłuszczonego serka naturalnego
- 50 gram mąki kokosowej
- 20 gram odżywki białkowej o smaku malinowym(można zastąpić zwiększając ilość mąki kokosowej)

do obtoczenia:
- 2 batoniki z liofilizowanych malin lub 20 gram sproszkowanych liofilizowanych malin

SPOSÓB WYKONANIA

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po łyżce dodajemy do niej serek i dokładnie mieszamy, wsypujemy mąkę kokosową oraz odżywkę białkową, łączymy. Masę odstawiamy do ostygnięcia po czym wkładamy ją do lodówki aż stężeje na tyle że będzie dało się ręcznie formować z niej kulki.
Jeśli mamy liofilizowane maliny pod postacią "batoników" wkładamy je do woreczka strunowego i za pomocą wałka rozdrabniamy na pył.
Z masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w malinowym proszu.
Przechowujemy w lodówce. 
Mnie wyszło 20 sztuk trufli.

Całość masy posiada następujące wartości odżywcze:
800 kalorii 
47 gram tłuszczu
43 gramy białka
63 gramy węglowodanów





środa, 19 kwietnia 2017

KAKAOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I RICOTTĄ


Kolejne ciasto na blogu w całości z mąki kokosowej. Żadna inna nie jest tak wszechstronna w użyciu.
Wciąż mam nowe pomysły na jej zastosowanie. W zależności od dodatków można zrobić z niej sypkie i smaczne ciasto kruche a wypieki z jajkami i większą ilością płynów na jej bazie są puszyste, wilgotne i mają naprawdę wyjątkowy smak.
Należy też dodać że mąka kokosowa jest mąką niskowęglowodanową.
Dla porównania:
Zawartość węglowodanów w mące orkiszowej na 100 gram to 59 gramów, w mące kokosowej- 13 gramów.
Zawartość białka w niej natomiast jest wyższa niż w innych mąkach a naturalnie słodki smak minimalizuje potrzebę zbytniego dosładzania.
Wszystko to sprawia że jest niezwykle ceniona i pożądana w wielu rodzajach diet.

W tym cieście smak kokosa nie jest dominujący. Raczej dość subtelnie wyczuwalny.
Nie wszystkie osoby próbujące pytały czy do ciasta dodawany był kokos.
Baza to moje sprawdzone trio: mąka kokosowa-jogurt naturalny-jajka. Tym razem z dodatkiem kakao i świeżych truskawek(sprawdzą się również mrożone) na wierzch dodałam ricottę która właśnie zalegała mi w lodówce.
Ciasto lekkie, wilgotne i nie za słodkie z sernikowym akcentem.
Wśród moich domowych smakoszy, ciasta z owocami cieszą się chyba największym powodzeniem. Zwłaszcza u dzieci.
Do tego typu wypieków wracam bardzo często w chwilach gdy nie mam pomysłu lub czasu na kuchenne nowości a sprawdzone, smaczne ciasto potrzebne na JUŻ😊
A już niedługo rozpocznie się sezon na truskawki i inne pyszne owoce...

KAKAOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I RICOTTĄ


SKŁADNIKI

(blacha 23/23 cm, 16 porcji)

na ciasto:
- 5 jajek rozmiar L
- 300 gram odtłuszczonego jogurtu naturalnego
- 150 gram mąki kokosowej
- 25 gram gorzkiego kakao
- dwie pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki płynnego słodziku lub szklanka erytrolu

dodatkowo:
- 250 gram truskawek
- 250 gram ricotty o 6% zawartości tłuszczu

SPOSÓB WYKONANIA

Blachę wykładamy papierem do pieczenia tak by jego brzegi wystawały poza nią.
Białka jaj umieszczamy w misce i ubijamy je na sztywną pianę. Po jednym dodajemy żółtka, słodzik oraz po łyżce jogurt.
Do puszystej masy jajecznej wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy za pomocą łyżki.
Ciasto wylewamy do formy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Na cieście układamy truskawki przecięte na połówki lekko je w nie wciskając.


Ricottę mieszamy żeby była gładka i przekładamy do rękawa cukierniczego(można ją czymś osłodzić)
Wyciskamy serek na ciasto pomiędzy truskawkami.


Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez godzinę lub trochę dłużej aż patyczek wetknięty w środek ciasta będzie suchy. Po 40 minutach pieczenia warto przykryć ciasto folią aluminiową by truskawki i ricotta nie przypiekły się zbyt mocno.
Upieczone ciasto studzimy.Kroimy dopiero kiedy zupełnie ostygnie.

Po podzieleniu na 16 porcji jedna z nich zawiera następujące wartości odżywcze:
87 kalorii
5 gram tłuszczu
6 gram białka
5 gram węglowodanów







wtorek, 18 kwietnia 2017

KULECZKI RAFAELLO


Najbardziej chyba popularne pralinki.
W internetowych przepisach znajdziemy niezliczoną ilość ich odmian z mniej i bardziej zdrowych składników😊
Z kaszy jaglanej, wiórków kokosowych, migdałów, białej czekolady, z dodatkiem masła orzechowego, oleju kokosowego, miodu, syropu klonowego i wiele innych😊
Każdy ma na nie swój własny, najlepszy patent.
Podzielę się dziś z wami swoim. Robiłam wiele różnych ich odmian, jednak ta wersja jest najsmaczniejsza.
Białe kuleczki z mojego przepisu zawierają mąkę kokosową i wiórki, mielone migdały, olej kokosowy w niewielkiej ilości oraz odżywkę białkową a zrobione są na bazie jogurtu naturalnego. 
Z podanych proporcji wychodzi ich około 22-24 sztuki.Można przechowywać je w lodówce do tygodnia czasu w zamkniętym pojemniku by nie chłonęły zapachów. U mnie jednak rzadko trwają tak długo😉

KULECZKI RAFAELLO


SKŁADNIKI

- 150 gram odtłuszczonego jogurtu naturalnego
- 30 gram oleju kokosowego
- 70+ 30 gram mąki kokosowej
- 30 gram wiórek kokosowych
- 30 gram mielonych migdałów
- 20 gram odżywki białkowej o smaku kokosowym lub migdałowym lub białej czekolady
- łyżka słodziku w płynie lub dwie łyżki miodu/syropu klonowego

SPOSÓB WYKONANIA

Olej kokosowy podgrzewamy chwilę by był płynny, mieszamy go z jogurtem i słodzidłem.
Wsypujemy suche składniki(30 gram mąki kokosowej zostawiamy do obtoczenia, można także dodać do masy całość mąki a pralinki obtoczyć w wiórkach), mieszamy do połączenia.
Mąka kokosowa poszczególnych firm różni się od siebie, posiada więc również różną chłonność. Trzeba samemu kontrolować konsystencję masy. Jeśli jest za gęsta należy dodać trochę mąki kokosowej, po dodaniu miodu czy syropu klonowego również może się rozrzedzić.
Jeśli masa jest zbyt gęsta dolewamy po trochę jogurt.
Z masy formujemy kuleczki wielkości standardowego rafaello, obtaczamy w mące kokosowej i umieszamy na talerzyku lub w papilotkach na praliny.
Chłodzimy w lodówce.

Całość masy zawiera następujące wartości odżywcze:
1071 kalorii
90 gram tłuszczu
41 gram białka
33 gramy węglowodanów

Jedna kulka z 22 sztuk(kulka trochę większa od oryginalnego rafaello):
49 kalorii
4 gramy tłuszczu
2 gramy białka
2 gramy węglowodanów





sobota, 15 kwietnia 2017

KRÓLEWSKA BABKA MAKOWA Z KOKOSOWYM KREMEM


Przez pełne dwa tygodnie przed świętami piekłam i tworzyłam po to by dać wam jak najwięcej inspiracji.
Przepisy trafiły na bloga, babki, mazurki i sernik do brzuchów iiii.... zostaliśmy bez kawałka ciasta na święta😃
Taki obrót sprawy jest niedopuszczalny!
W piątek wieczorem wcieliłam więc w życie swój kolejny świetny plan i tak oto powstała poniższa babka która osłodzi najbliższe kilka dni w moim domu.
Raczej dorosłym niż dzieciom ze względu na dodatek likieru ale te napewno nie będą poszkodowane wśród czekoladowych zajączków i jajek które napewno dostaną w swoje rączki...
Babę nazwałam królewską gdyż spokojnie może pełnić rolę najlepszej ozdoby stołu. Jest pyszna i oczywiście nie zawiera cukru.
Makowe ciasto z dodatkiem jabłek jest bardzo wilgotne i smaczne pomimo braku dodanego tłuszczu, w środku kryje kokosowy krem, wierzch oblany jest ksylitolowym lukrem na kokosowym likierze a wszystko posypane jest wiórkami.
Babka smakuje jak najlepszy tort i nie raz jeszcze zapewne ozdobi mój stół.

KRÓLEWSKA BABKA MAKOWA Z KOKOSOWYM KREMEM



SKŁADNIKI

na babkę:
- 300 gram jabłek startych na tarce o drobnych oczkach
- 4 jajka rozmiar L
- kubek odtłuszczonego jogurtu naturalnego(180 gram)
- 150 gram mąki kukurydzianej
- 50 gram suchego, mielonego maku
- 130 gram erytrolu
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

na krem:
- 50 gram gęstej części mleka kokosowego z puszki
- 150 gram gęstego serka naturalnego
- 15 gram wiórek kokosowych
- dowolne słodzidło do smaku

na lukier:
- 60 gram ksylitolu w pudrze
- 25 gram likieru kokosowego

dodatkowo:
- wiórki kokosowe do posypania
- łyżka wiórek kokosowych
- łyżka jogurtu naturalnego
- szczypta zielonego barwnika w proszku


SPOSÓB WYKONANIA

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę spryskujemy olejem w sprayu i wysypujemy kaszką manną orkiszową.
Mąkę mieszamy z makiem i proszkiem do pieczenia.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę.
Do żółtek dodajemy erytrol i miksujemy do białości, dodajemy po łyżce jogurt, starte jabłka oraz mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia.
Do masy dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.
Ciasto przelewamy do formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 1 godziny lub do suchego patyczka.

Upieczoną babkę studzimy, wyciągamy z formy i odkrawamy jej wierzch na 3/4 wysokości.
W dolnej części wydrążamy łyżeczką miejsce na nadzienie.
Z serka, mleka kokosowego i wiórek robimy krem mieszając wszystkie składniki, dosładzamy do smaku.
Krem wkładamy w wydrążoną babkę i przykrywamy odkrojonym wierzchem.



Z ksylitolu w pudrze i likieru kokosowego ucieramy lukier, polewamy babkę.

Pozostałe, wydrążone ciasto kruszymy.
Część mieszamy z łyżką jogurtu naturalnego, lepimy kuleczki które obtaczamy w wiórkach kokosowych i przyklejamy do lukru na wierzchu babki.
Całość posypujemy wiórkami.

Pozostałą część ciasta mieszamy z łyżką wiórków oraz szczyptą zielonego barwnika w proszku.
Wysypujemy wokół babki.
Dekorujemy lukrowymi kwiatkami i motylkami.

Smacznego!

Po podzieleniu babki na 14 porcji jedna z nich zawiera następujące wartości odżywcze:
136 kalorii
6 gram tłuszczu
5 gram białka
17 gram węglowodanów