poniedziałek, 27 marca 2017

KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BEZĄ


Proste i pyszne😊
Nie znam nikogo kto nie lubi truskawek.
Kojarzą się z latem, ciepłem, słońcem.
Niestety sezon na nie trwa bardzo krótko.
Na szczęście przez cały rok pod dostatkiem jest tych mrożonych.
O ile w deserach i ciastach na zimno lepiej sprawdzają się świeże owoce, o tyle w pieczeniu nie ma różnicy w jakiej postaci ich użyjemy.
Prezentuję dziś więc kruche ciasto z truskawkami do którego zrobienia użyłam mrożonych owoców.
Ciasto z mąki kukurydzianej i kokosowej mimo niewielkiej ilości dodanego masła jest wspaniałym, idealnie kruchym wypiekiem. To zaleta użycia mąk bezglutenowych które są sypkie i nie kleją się jak te glutenowe. Pozwala to sporo zaoszczędzić na kaloryczności, nie odbierając  równocześnie walorów smakowych ciasta kruchego.
Na kruchym cieście ułożyłam warstwę mrożonych truskawek wymieszanych ze śmietankowym proszkiem budyniowym. Skrobia zawarta w budyniu wchłania nadmiar soku z owoców i zagęszcza go co sprawia że spód nie namięka a ciasto jest zwarte. Truskawki obsypane kruszonką a na wierzchu prawdziwie chrupiąca, suchutka beza z odrobiną wiórków kokosowych. A właściwie beziki w moim wydaniu.
To wszystko oczywiście bez grama cukru.
Trudno poprzestać na jednym kawałku.
Ciasto które napewno zasmakuje wielbicielom bardziej tradycyjnych wypieków i "uczulonych" na zdrowe produkty i zamienniki.
Gwarantuję że nikt nie rozpozna w nim odchudzonego ciasta😉

KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BEZĄ


SKŁADNIKI

(blacha 24/30 cm)

ciasto:
- 100 gram mąki kukurydzianej
- 50 gram mąki kokosowej
- 8 łyżek erytrolu
- 3 żółtka
- 60 gram masła o obniżonej zawartości tłuszczu w temperaturze pokojowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia

warstwa owocowa:
- 300 gram mrożonych truskawek
- opakowanie 40 gram budyniu śmietankowego(można zastąpić mąką ziemniaczaną)

beza:
- 3 białka jaj
- 100 gram erytrolu
- 15 gram wiórków kokosowych

SPOSÓB WYKONANIA

W misce miszamy ze sobą mąkę kukurydzianą z kokosową i erytrolem, dodajemy miękkie masło i rozgniatamy widelcem na sypką kruszonkę.
Oddzielamy 1/3 ciasta, odkładamy do lodówki.


Do większej części dodajemy trzy żółtka oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia i mieszamy. Ciastem wylepiamy spryskaną tłuszczem blaszkę i wstawiamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika który nastawiamy na 180 stopni.


Ciasto podpiekamy przez 10- 15 minut do zrumienienia.
Zamrożone truskawki pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 10 minut aż lekko zmiękną. Dzielimy je nożem na ćwiartki a jeśli są duże na jeszcze mniejsze kawałki.
Wrzucamy do miski, wsypujemy proszek budyniowy i obtaczamy je w nim dokładnie. Można je ewentualnie czymś jeszcze dosłodzić.
Do pozostałej części ciasta dodajemy 2-3 łyżki zimnej wody, tak by całość dawała się skleić w kruszonkę.
Na podpieczonym spodzie układamy truskawki i posypujemy kruszonką. 


Całość pieczemy przez 40 minut.
Upieczone ciasto wyciągamy, temperaturę zmniejszamy do 125 stopni, można uchylić drzwiczki piekarnika by temperatura szybciej spadła.
Białka jaja ubijamy na bardzo sztywną pianę pod koniec ubijania dodając po łyżce erytrol, ubijając po każdym dodaniu przez kilka minut.
Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i miksujemy jeszcze chwilkę, tylko do połączenia.
Pianę wykładamy na ciasto lub przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na cieście beziki jedna obok drugiej.


Blachę wstawiamy na środkowy poziom piekarnika i włączamy termoobieg.
W temperaturze 125 stopni pieczemy 10 minut, po czym zmniejszamy ją do 80 stopni i suszymy przez 40 minut do uzyskania suchości i chrupkości bezy.
Ciasto kroimy po wystudzeniu.

Rada:
Czas suszenia bezy może się różnić w zależności od piekarnika. Nalezy sprawdzać stopień jej chrupkości dotykając palcem.
Jeśli beza rumieni się zbyt szybko, należy zmniejszyć temperaturę, jeśli po wyznaczonym czasie nadal nie jest sucha czas suszenia trzeba wydłużyć aż do skutku.

Całość ciasta z podanych powyżej składników zawiera następujące wartości odżywcze:
1388 kalorii
79 gram tłuszczu
36 gram białka
142 gramy węglowodanów

Po podzieleniu na 16 porcji:
87 kalorii
5 gram tłuszczu
2 gramy białka
9 gram węglowodanów







sobota, 25 marca 2017

BABECZKI CZEKOLADOWO KOKOSOWE Z WIŚNIĄ I MUSEM KAKAOWYM


Wiecie jaką zaletę uwielbiam w mące kokosowej? To że można ją spożywać na surowo😊
Nadaje się więc świetnie do deserów na zimno. Kilka chwil i bez włączania piekarnika można wyczarować np. poniższe babeczki😊
Korpusy wykonane z gorzkiej czekolady i mąki kokosowej, wypełnione po brzegi delikatnym, kakaowym musem. Czekoladowa słodycz z kwaśną wisienką w środku dla równowagi.
Smakują bosko i nie powinny nastręczyć kłopotów nawet początkującym kucharzom.

BABECZKI CZEKOLADOWO KOKOSOWE Z WIŚNIĄ I MUSEM KAKAOWYM


SKŁADNIKI

(12 babeczek w silikonowych foremkach na muffiny)

na korpusy:
- 100 gram gorzkiej czekolady bez dodatku cukru
- 70 gram mąki kokosowej

mus kakaowy:
- 150 gram mleka zagęszczonego light
- 100 gram odtłuszczonego serka naturalnego
- 15 gram gorzkiego kakao
- 10 gram żelatyny
- dowolny słodzik do smaku

dodatkowo:
- 12 wiśni bez pestek (użyłam mrożonych)
- 10 gram wiórek kokosowych do posypania

SPOSÓB WYKONANIA

Czekoladę łamiemy na kawałki, umieszczamy w misce na garnku z gotującą się wodą i rozpuszczamy. Wsypujemy mąkę kokosową i mieszamy do połączenia.
Gorącą masę nakładamy po równo do 12 silikonowych foremek na muffiny i za pomocą łyżeczki wyklejamy nią dno i boki foremek. 


Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki lub 0,5 godziny do zamrażarki.
Kiedy korpusy stwardnieją wyciągamy je z foremek.


Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wody. 
Serek mieszamy z kakao i słodzikiem.
Mleko ubijamy mikserem do podwojenia objętości, stale miksując dodajemy po trochu serek a na koniec wlewamy małym strumyczkiem żelatynę. Odstawiamy mus na chwilę w chłodne miejsce do delikatnego stężenia po czym przekładamy go do rękawa cukierniczego.
Do każdej babeczki wkładamy wiśnię i wypełniamy ją musem kakaowym. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Chłodzimy w lodówce.

Jedna babeczka z podanych powyżej składników zawiera następujące wartości odżywcze:
93 kalorie
6 gram tłuszczu
3 gramy białka
6 gram węglowodanów







piątek, 24 marca 2017

CIASTO PINA COLADA


ciasto Pina Colada czyli ciasto ananasowo-kokosowe😊
Nieskromnie powiem że to jedno z najsmacznieszych ciast jakie udało się mi upiec w ostatnim czasie😃
Inspirację do jego zrobienia zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki.Odkąd  zobaczyłam Pina Colade Pani Doroty wiedziałam że muszę ją zrobić!
Moja wersja bez masła i cukru, w całości z mąki kokosowej.
Cóż mogę powiedzieć....Ciasto jest idealne!
Biszkopt na mące kokosowej zawsze wychodzi wspaniale miękki, żółciutki i puszysty a smak kokosu jest naprawdę wyrazisty. Mąka ta, sama w sobie ma słodki smak więc do posłodzenia ciasta w zupełności wystarcza sok z ananasa i owoc pokrojony w kostkę.
Całość oblana lukrem z ksylitolu i likieru kokosowego który w większości wsiąka w nie sprawiając że jest cudownie wilgotne a posypka z wiórków kokosowych dodaje uroku i charakteru.
Wśród dużej oferty ananasów w puszce bez problemu można znaleźć takie które nie zawierają cukru w składzie. W moim osiedlowym sklepiku na trzy firmy, tylko jedne ananasy zawierały dodatkowy cukier.
Poniższe ciasto napewno na stałe zagości w moim repertuarze wypieków.
Jeśli ktoś lubi połączenie ananasa z kokosem to serdecznie zachęcam do wypróbowania. Naprawdę warto!

CIASTO PINA COLADA


SKŁADNIKI

(blacha 23/23 cm, 16 porcji)

- 5 jaj rozmiar L
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 gram mąki kokosowej
- 1 puszka (350 gram) ananasa w zalewie

na lukier:
- 50 gram  ksylitolu w pudrze
- 25 gram likieru kokosowego

dodatkowo:
- 20 gram wiórków kokosowych do posypania

SPOSÓB WYKONANIA

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia tak by jego brzegi wystawały poza nią co ułatwi wyjęcie ciasta.
Białka jaj oddzielamy od żółtek.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Z ananasa odlewamy zalewę- będzie nam potrzebne 160 gram. Jeśli jest jej mniej, uzupełniamy wodą.
Owoce kroimy na kawałki. Polecam pokroić dość drobno. Ja zostawiłam trochę zbyt duże kawałki przez co ciasto dość ciężko się kroiło.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, stale ubijając dodajemy po jednym żółtku  i małym strumyczkiem ananasowy sok. Wyłączamy mikser.
Do puszystej masy jajecznej partiami wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy silikonową łopatką.
Mąkę polecam dosypywać stopniowo. W każdym przepisie z mąką kokosową zaznaczam że mąki poszczególnych firm znacznie różnią się od siebie, może więc okazać się że będzie nam potrzebna jej mniejsza ilość. Ciasto ma mieć dość gęstą konsystencję ale dać się bez problemu przelać na blachę. 
Masę wylewamy do przygotowanej formy, na wierzchu układamy pokrojonego ananasa lekko wciskając go w ciasto.


Pieczemy przez około 40 minut lub do suchego patyczka. Ciasto ma się jedynie delikatnie zarumienić.
Likier kokosowy ucieramy łyżką z ksylitolowym pudrem, polewamy lukrem jeszcze ciepłe ale nie gorące ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

Jedna porcja ciasta przygotowanego z powyższych składników zawiera następujące wartości odżywcze:
87 kalorii
5 gramów tłuszczu
3 gramy białka
9 gram węglowodanów





czwartek, 23 marca 2017

CIASTECZKA KOKOSOWE


Wszyscy zapewne wiecie już że jestem wielbicielką kokosu prawda?😊
Ale jak tu go nie kochać skoro jest tak zdrowy i pyszny a w zależności od postaci-mąka, wiórki, mleko, masło przynosi całą masę możliwości jego wykorzystania?
No to wykorzystuję jak się da😃
Ostatnio w ciasteczkach.
Składają się tylko z kokosowej mąki,  wiórek,proszku do pieczenia, jajek i miodu.
Mięciutkie i aromatyczne. Miód wspaniale współgra z kokosem a aromat z ich pieczenia roznosi się na cały dom.
Wymagają kilku minut przygotowań. Żadnego wałkowania, wyrabiania, wykrawania. Mieszamy, wykładamy na blaszkę, pieczemy i.... pufff...ciacha gotowe 😊
Zachęcam!

CIASTECZKA KOKOSOWE


SKŁADNIKI

(9 ciastek)

- 2 jajka rozmiar L
- 30 gram płynnego miodu
- 10 gram wiórek kokosowych
- 40 gram mąki kokosowej
- połowa łyżeczki proszku do pieczenia

SPOSÓB WYKONANIA


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Składniki mieszamy ze sobą w misce za pomocą widelca.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką 9 okrągłych ciastek zostawiając pomiędzy nimi spore odstępy.
Pieczemy przez około 15 minut aż ładnie się zarumienią.
Gotowe😃


rada:

Mąki kokosowe różnią się od siebie stopniem odtłuszczenia oraz grubością zmielenia przez co posiadają różne właściwości wchłaniania płynów.
Mąkę należy dosypywać stopniowo gdyż może się okazać że jest jej potrzebne mniej. Masa ma być na tyle gęsta by nie rozlewała się po blaszce ale nie może być zbita.
Ja niezmiennie używam odtłuszczonej mąki kokosowej firmy efavit i jest to mój zdecydowany faworyt.

Jedno ciastko z powyższego przepisu zawiera następujące wartości odżywcze:
49 kalorii
3 gramy tłuszczu
2 gramy białka
4 gramy węglowodanów