sobota, 25 marca 2017

BABECZKI CZEKOLADOWO KOKOSOWE Z WIŚNIĄ I MUSEM KAKAOWYM


Wiecie jaką zaletę uwielbiam w mące kokosowej? To że można ją spożywać na surowo😊
Nadaje się więc świetnie do deserów na zimno. Kilka chwil i bez włączania piekarnika można wyczarować np. poniższe babeczki😊
Korpusy wykonane z gorzkiej czekolady i mąki kokosowej, wypełnione po brzegi delikatnym, kakaowym musem. Czekoladowa słodycz z kwaśną wisienką w środku dla równowagi.
Smakują bosko i nie powinny nastręczyć kłopotów nawet początkującym kucharzom.

BABECZKI CZEKOLADOWO KOKOSOWE Z WIŚNIĄ I MUSEM KAKAOWYM


SKŁADNIKI

(12 babeczek w silikonowych foremkach na muffiny)

na korpusy:
- 100 gram gorzkiej czekolady bez dodatku cukru
- 70 gram mąki kokosowej

mus kakaowy:
- 150 gram mleka zagęszczonego light
- 100 gram odtłuszczonego serka naturalnego
- 15 gram gorzkiego kakao
- 10 gram żelatyny
- dowolny słodzik do smaku

dodatkowo:
- 12 wiśni bez pestek (użyłam mrożonych)
- 10 gram wiórek kokosowych do posypania

SPOSÓB WYKONANIA

Czekoladę łamiemy na kawałki, umieszczamy w misce na garnku z gotującą się wodą i rozpuszczamy. Wsypujemy mąkę kokosową i mieszamy do połączenia.
Gorącą masę nakładamy po równo do 12 silikonowych foremek na muffiny i za pomocą łyżeczki wyklejamy nią dno i boki foremek. 


Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki lub 0,5 godziny do zamrażarki.
Kiedy korpusy stwardnieją wyciągamy je z foremek.


Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wody. 
Serek mieszamy z kakao i słodzikiem.
Mleko ubijamy mikserem do podwojenia objętości, stale miksując dodajemy po trochu serek a na koniec wlewamy małym strumyczkiem żelatynę. Odstawiamy mus na chwilę w chłodne miejsce do delikatnego stężenia po czym przekładamy go do rękawa cukierniczego.
Do każdej babeczki wkładamy wiśnię i wypełniamy ją musem kakaowym. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Chłodzimy w lodówce.

Jedna babeczka z podanych powyżej składników zawiera następujące wartości odżywcze:
93 kalorie
6 gram tłuszczu
3 gramy białka
6 gram węglowodanów







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz