czwartek, 25 maja 2017

ODWRÓCONE CIASTO Z RABARBAREM W KARMELU I MALINAMI


Sezon na rabarbar trwa!
Póki jeszcze jest go pod dostatkiem korzystam z niego w pełni.
Mrożę, robię musy, galaretki dżemy, desery i kompoty.
Ale z tym wszystkim i tak wygrywają wypieki z tym warzywem w roli głównej 😊
Tym razem waniliowe ciasto na mące kokosowej z rabarbarem skąpanym w karmelu z dodatkiem malin które dodają słodyczy i charakteru. Samo ciasto posłodzone jest niewiele jednak zapewniam że maliny, karmel i naturalnie słodka mąka kokosowa wystarczają w zupełności.
Smaczne, szybkie i łatwe. Ciasta w zestawieniu z owocami jest stosunkowo niewiele przez co jest bardzo wilgotne i naprawdę smaczne. Idealne do popołudniowej herbaty z przyjaciółką😊
Porcja niewielka. Zaledwie na 8 kawałków.
Ale wiecie co najlepiej lubię w takich wypiekach? Że znikają bardzo szybko i zaraz można upiec kolejne 😉
A w planach mam jeszcze kilka rabarbarowych wypieków!
Ja ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 22 cm przez co jest dość niskie. W niczym to oczywiście nie przeszkadza ale jeśli lubicie wyższe wypieki użyjcie mniejszej formy, trzeba będzie jednak wydłużyć nieco czas pieczenia.

ODWRÓCONE CIASTO Z RABARBAREM W KARMELU I MALINAMI


SKŁADNIKI
(tortownica 22 cm)

- 4 łodygi rabarbaru(220 gram)
- 125 gram malin świeżych lub mrożonych
- 25 gram cukru kokosowego(ewentualnie nierafinownego, trzcinowego-ja nie używam)
- 3 jajka rozmiar L
- 100 gram jogurtu naturalnego
- 60 gram mąki kokosowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ćwierć łyżeczki mielonej wanilii
- 3 czubate łyżki erytrolu

SPOSÓB WYKONANIA

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki spryskujemy olejem w sprayu. Tortownicę można także dodatkowo owinąć z zewnątrz folią aluminiową gdyż rabarbar puszcza sporo soków które mogą wydostać się poza formę. Ja tego nie zrobiłam i miałam potem sporo mycia piekarnika😉

Rabarbar myjemy i kroimy w cienkie plasterki, przekładamy do miski.

Na małą patelnię wlewamy dwie łyżki wody oraz wsypujemy cukier kokosowy. Stawiamy na średnim ogniu. Podgrzewamy tak długo aż cukier skarmelizuje się. Nie mieszamy! Można jedynie lekko potrząsać patelnią by cukier rozpuszczał się równomiernie.
Gorący karmel wylewamy na rabarbar, mieszamy z nim dokładnie.
Rabarbar układamy na dnie tortownicy, na nim kładziemy maliny.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Białka jaj ubijamy na sztywno.
Do żółtek wsypujemy erytrol, ucieramy je na wysokich obrotach miksera na jasny, puszysty kogel-mogel, pod koniec ubijania po łyżce dodajemy jogurt oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wanilią.
Powstałe ciasto delikatnie za pomocą łyżki mieszamy z ubitymi białkami, wylewamy równomiernie na rabarbar i maliny.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 40  minut lub trochę dłużej do suchego patyczka.
Po wyjęciu ciasta dajemy mu trochę ostygnąć a następnie odkrawamy jego brzegi od formy, ściągamy obręcz, na górę kładziemy talerz, obracamy tak by rabarbar znalazl się na wierzchu i odklejamy papier do pieczenia.
Teraz możemy dać mu ostygnąć do końca ale nie będzie to łatwe 😃

Po podzieleniu ciasta na 8 porcji jedna z nich zawiera następujące wartości odżywcze:
77 kalorii
3,9 gram tłuszczu
4,3 gram białka
8,1 gram węglowodanów






poniedziałek, 22 maja 2017

MĄKA DYNIOWA EFAVIT I DYNIOWE BUŁECZKI



Lubicie pestki z dyni? 😊
Podobnie jak z pestkami słonecznika wielu z nas chyba spędzało dziecięce lata na łuskaniu ich i zajadaniu na podwórku co było wspaniałą rozrywką😃
Pestki z dyni najczęściej można spotkać w wyrobach piekarniczych. Chlebie, bułeczkach a nawet w ciastkach.
Mi osobiście najbardziej smakują bułki z ich dodatkiem, dostępne w jednej z sieci handlowych. Zielone pestki występują w nich jako posypka.
A co powiecie na bułki które upieczone są z dodatkiem mąki z nich?
Ja się zakochałam😊
Są puszyste, mają chrupiącą skórkę, pachną pysznym, domowym pieczywem i posiadają ciekawy, zielonkawy kolor.
Mąka dyniowa to kolejny produkt który mam okazję przetestować dzięki uprzejmości firmy EFAVIT.
Powstaje ona ze zmielenia pozostałości pestek po tłoczeniu oleju dyniowego. Dzięki temu mąka jest częściowo odtłuszczona i zawiera dużo mniej kalorii oraz tłuszczu od całych pestek.
Jeśli jeszcze dopiero zaczynacie swoją przygodę z mąkami bezglutenowymi to polecam gorąco!


OPAKOWANIE
Gruba foliowa torebka ze strunowym zamkiem zawierająca 250 gram mąki.Na etykietce znajduje się informacja o producencie, gramaturze, pochodzeniu, dacie ważności do spożycia oraz wartości energetycznej na 100 gram wyrobu.

OPIS PRODUKTU
Mąka o drobnym przemiale, nieco wilgotnej steukturze z tendencją do zbijania się w grudki, o żywo zielonym kolorze i subtelnym zapachu charakterystycznym dla pestek dyni.

WARTOŚCI ODŻYWCZE NA 100 GRAM
wartość energetyczna: 386 kalorii
tłuszcz: 18 gram
w tym kwasy tłuszczowe nienasycone: 3 gramy
węglowodany: 19 gram
w tym cukry: 1,5 grama
białko: 37 gram
sól:  0 gram

SMAK
Charakterystyczny dla pestek dyni

ZASTOSOWANIE
Wg. informacji producenta:
Mąka dyniowa zawiera około 13% oleju zawierającego specyficzny fitosterol o nazwie cucurbitasterol. Zawiera także sole mineralne wzbogacone fosforanami, błonnik, oraz niewielkie ilości enzymów, żywic, cukrów i związków białkowych. Mąka dyniowa jak i pestki dyni pomagają walczyć z trądzikiem i wypadaniem włosów.
Idealna jako dodatek do pieczywa, posypek, panierek itp.

Wg. moich doświadczeń:
Doskonała jako dodatek do pieczywa - chlebów czy bułek, jako dodatek do ciast i ciastek na słodko a także wypieków wytrawnych np. spodu do pizzy.

WŁAŚCIWOŚCI W UŻYTKOWANIU
Jak większość mąk bezglutenowych posiada słabe właściwości sklejające, w ciastach czy chlebie potrzebuje więc obecności jajek, siemienia lnianego czy ich zamienników, dobrze natomiast sprawdza się w wypiekach gdzie kruchość jest pożądana. Np. ciastkach czy spodach do tart.
Może być spożywana bez obróbki termicznej a więc wykorzystana do potraw nie wymagających pieczenia.
Np. pralin, spodu do sernika.
Nadaje wyrobom ciekawy, zielony kolor.

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
Pestki dyni zawierają wiele witamin m.in. z grupy B- B1,B2 oraz PP i witaminę C. Charakteryzuje je także duża ilość błonnika, żelaza, wapnia, fosforu oraz magnezu. Są bogate w fitosterole jak również nienasycone kwasy tłuszczowe.
Mają działanie moczopędne. Świetnie działają na pęcherz i nerki. Poprawiają perystaltykę jelit.
Mąka z nich zawiera 4 razy więcej białka od mąki pszennej i ośmiokrotnie mniej węglowodanów co powoduje że nadaje się do spożywania przy wielu dietach.

DLA KOGO
Dla osób odchudzających się, na diecie niskowęglowadonowej, bezglutenowej i cukrzyków.
Dla osób chcących dostarczyć do organizmu więcej zdrowych tłuszczy, witamin i minerałów.
Dla chorych w okresie rekowalescencji, dla kobiet w ciąży i karmiących.
 Dla wszystkich którzy chcą poznać nowe smaki i lubią kuchenne eksperymenty.

A teraz czas na obiecany przepis z przykładowym zastosowaniem mąki dyniowej 😊

BUŁECZKI DYNIOWO - ORKISZOWE

( 8 sztuk)


SKŁADNIKI
- 200 gram mąki orkiszowej jasnej
- 100 gram mąki dyniowej efavit
- 1 paczka(8 gram) suchych drożdży
- 15 gram siemienia lnianego+ 50 ml gorącej wody
- 100 ml ciepłej wody
- pół łyżeczki soli
 dodatkowo
- łyżka( 15 gram pestek dyni)
- jajko rozmącone z wodą do posmarowania bułeczek

SPOSÓB WYKONANIA

Odważone mąki wsypujemy do miski, mieszamy z drożdżami i solą.
Siemię lniane zalewamy 50 ml gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia.
Do miski z mąką wlewamy 100 ml ciepłej wody, dodajemy siemię lniane i wyrabiamy ciasto za pomocą łyżki aż będzie jednolite, w razie potrzeby dodajemy trochę wody.
Miskę przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1- 1,5 godziny.



Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy przez chwilę, formujemy z niego prostokąt który dzielimy nożem na 8  kwadratowych bułek. 


Następnie każdą z nich przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, 


smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą, posypujemy pestkami dyni, 


przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na jego dnie ustawiamy formę wypełnioną wodą która zapobiegnie zbytniemu wysuszeniu pieczywa.
Bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 20-25 minut.
Upieczone bułki po zastukaniu w nie palcem wydają głuchy odgłos.

Jedna bułka z podanych powyżej składników posiada następujące wartości odżywcze:
155 kalorii
4,2 gramy tłuszczu
9,1 gram białka
20,5 gram węglowodanów







czwartek, 18 maja 2017

KRUCHE CIASTECZKA Z MORELAMI


W poprzednim poście podałam wam przepis na kruche ciasto z rabarbarem, samo ciasto było tak smaczne że postanowiłam wykorzystać je do zrobienia ciastek. A że akurat z lidla przyniosłam słodziutkie morele, to one stały się gwiazdą nr 1.
Ciasteczka wyszły naprawdę przepyszne!
Uformowanie ich ze względu na sypkość ciasta nie należy do najłatwiejszych ale efekt wart jest zachodu. Pomimo początkowej sypkości ciastka po upieczeniu świetnie zachowują formę i nie kruszą się.
Do posłodzenia tym razem prócz erytrolu użyłam syropu klonowego.
Kruche ciastko i soczysta, słodko-kwaskowa morela to kompozycja idealna!
Z przepisu wychodzi jedynie 6 sztuk ciastek, polecam więc zrobienie od razu z podwójnej porcji bo znikną tak szybko jak się pojawiły 😉

KRUCHE CIASTECZKA Z MORELAMI


SKŁADNIKI

(6 sztuk)

- 45 gram mąki ryżowej
- 45 gram mąki kokosowej
- 2 czubate łyżki erytrolu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko rozmiar L
- 30 gram syropu klonowego
- 3 niewielkie morele świeże

dodatkowo:
- ksylitol w pudrze do posypania

SPOSÓB WYKONANIA

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i erytrolem, wbijamy jajko i wlewamy syrop klonowy.
Zagniatamy ciasto. Pomimo kruchości powinno dać się uformować z niego kulę.W razie potrzeby dodajemy trochę wody.
Morele przecinamy na połówki i usuwamy pestki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na 6 równych porcji. Każdą z nich rozgniatamy na blasze, w środku robimy dołek, wkładamy połówkę moreli przecięciem do spodu i podnosimy nieco brzegi tak by morela przykryta była do 1/3 wysokości.
Ciasto jest kruche, najwygodniej więc formować je zwilżonymi wodą dłońmi.
Uformowane ciastka wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 15 minut aż brzegi ładnie się zrumienią.
Z blaszki ściągamy po ostudzeniu, posypujemy ksylitolem w pudrze.

Jedno ciastko z podanych powyżej składników zawiera następujące wartości odżywcze:
83 kalorie
2.8 gram tłuszczu
2.7 gram białka
12.3 gram węglowodanów






KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I CZEKOLADOWĄ PIANKĄ


Sezon na rabarbar w pełni😃
Co roku na wiosnę z niecierpliwością zaglądam na targowe stragany w poszukiwaniu tych różowych pałeczek.
Rabarbar  to jedno z niewielu warzyw które najlepiej smakują na słodko.
Wyroby z nim nieodmiennie kojarzą się z wiosną i zapachem domowych wypieków.
Podzielę się dziś z wami jednym z moich ulubionych.
Dwie warstwy wspaniale kruchego ciasta (pomimo braku dodatku tłuszczu!) to mieszanka mąk bezglutenowych-ryżowej i kokosowej, a pomiędzy nimi gruba warstwa kwaskowego rabarbaru, przykryta czekoladową pianką.
Ciasto jest banalnie proste w wykonaniu,  zawsze się udaje i ciężko poprzestać na jednym kawałku...
Sezon na rabarbar nie trwa długo. Korzystajmy więc póki się da!

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I CZEKOLADOWĄ PIANKĄ

SKŁADNIKI
(tortownica 30 cm lub prostokątna blacha 24/30 cm)

ciasto:
- 3 żółtka jaja
- 90 gram mąki kokosowej(polecam firmy Efavit)
- 90 gram mąki ryżowej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 9 czubatych łyżek erytrolu

rabarbar:
- 1 kg rabarbaru
- opakowanie budyniu malinowego bez dodatku cukru(40 gram)
- łyżka płynnej stewii

pianka czekoladowa:
- 3 białka jaja
- opakowanie budyniu czekoladowego bez dodatku cukru(40 gram)
- 2 kubeczki odtłuszczonego jogurtu naturalnego(1 kubek 180 gram)
- łyżka płynnej stewii

SPOSÓB WYKONANIA

Rabarbar myjemy(nie obieramy!)odcinamy zdrewniałe końce i kroimy na około 2 cm kawałki.
Podlewamy odrobiną wody, dodajemy stewię lub inne słodzidło i dusimy aż zmięknie. Trzeba go pilnować by nie rozgotował się zbyt mocno bo puści zbyt wiele płynów. Muszą być nadal widoczne kawałki. Do gorącego rabarbaru wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy dokładnie i odstawiamy do ostudzenia.
Blachę lub tortownicę spryskujemy olejem w sprayu i wysypujemy kaszką manną orkiszową.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia i erytrolem, dodajemy 3 żółtka, łączymy za pomocą widelca.
1/3 ciasta odkładamy, do większej części dodajemy 8 łyżek wody. Ciasto ma mieć konsystencję która pozwoli na wyklejenie nim formy ale nadal być sypkie. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.
Ciasto wsypujemy do tortownicy i ugniatamy na jej dnie za pomocą wilgotnej łyżki lub dłoni na której mamy foliowy woreczek, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy z włączoną górną grzałką przez 12- 15 minut.
Na podpieczony spód wykładamy rabarbar.
Białka jaj ubijamy na bardzo sztywną pianę i po łyżce dodajemy jogurt wymieszany ze stewią. Na koniec wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy szybko, tylko do połączenia.
Piankę wylewamy na rabarbar, posypujemy pozostałą częścią ciasta do którego dodajemy 3-4 łyżki wody, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 35- 40 minut.
Studzimy, posypujemy obficie pudrem z ksylitolu.

Po podzieleniu ciasta na 12 porcji jedna z nich zawiera następujące wartości odżywcze:
117 kalorii
3.3 gramy tłuszczu
4.7 gram białka
20,5 gram węglowodanów