piątek, 14 kwietnia 2017

JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z AWOKADO



Jaja to podstawa wielkanocy. Nie może zabraknąć ich na świątecznym stole.
U mnie w domu to nawet nie może ich zabraknąć nigdy 😃
Czasem zastanawiam się co bym jadła na śniadanie gdyby na świecie zabrakło jajek.
Pamiętam jak w zeszłym roku pojechaliśmy z rodziną na wakacje. Mieszkaliśmy sobie w malutkim, uroczym hoteliku gdzie płaciliśmy jedynie za nocleg. Na obiady chodziliśmy do różnych restauracji a resztę posiłków jadaliśmy przyrządzonych w pokoju.
Wiecie co znalazło się wśród bagażu zabranego ze sobą?
Tak! Urządzenie do gotowania jajek😃
Elektryczna kura do której wkłada się jaja i gotuje do wybranej miękkości. Dzięki temu wiedziałam że nie grozi mi i rodzinie zapychanie się przy śniadaniu białymi bułami czy innymi niekoniecznie wartościowymi produktami a dzięki rodzinie narzeczonego która mieszkała w pobliskim domku świeżych jajek prosto od kurek biegających po podwórku mieliśmy pod dostatkiem 😊
Na całe szczęście dawno już minęły czasy kiedy straszono nas cholesterolem i kazano zjadać najwyżej 3 jajka tygodniowo.
Po głębszych badaniach okazało się że jaja wcale tego cholesterolu nie podwyższają a na dodatek dostarczają tak wiele cennych substancji odżywczych dla naszego organizmu że warto jeść je codziennie, na dodatek wspaniale sycą i wspomagają odchudzanie.
Okres Wielkanocy to prawdziwy raj dla wielbicieli jajek.


Przedstawię wam dziś moją ulubioną formę ich podania czyli jaja faszerowane pastą z awokado.
Awokado to obok jajek kolejny produkt żywnościowy superfood!


Ten tłuściutki owoc ułatwia odchudzanie, poprawia pracę mózgu, chroni serce przed chorobami, wspomaga działanie układu trawiennego, poprawia wzrok, ma działanie odmładzające dla skóry i wiele, wiele innych!
Naprawdę warto by znalazł się w naszej codziennej diecie.
Awokado samo w sobie nie ma wyrazistego smaku więc nie zjemy go jak jabłka czy innego owocu. Jest za to wspaniałym dodatkiem do kanapek, sałatek, jajecznicy, past, sosów, kremów...Zastosowań awokado jest tysiące!
Mnie osobiście najlepiej smakuje na wytrawnie.
Wspaniale komponuje się z czosnkiem i sokiem z cytryny. Takie połączenie to podstawa słynnego guacamole.
Czasem taką pastę używam po prostu zamiast masełka do kanapek a smak jest tak intensywny i pyszny że nic więcej już wtedy do takiej kanapki nie potrzeba.
No, może poza pomidorem który z awokado tworzy duet doskonały 😉
Ale dość już tych opisów i zalet!
Zapraszam po przepis na jajka faszerowane pastą z awokado których nie może zabraknąć na waszym stole w najbliższych dniach!

JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z AWOKADO

SKŁADNIKI

(2 porcje)

- 4 jajka
- połówka miękkiego, dojrzałego awokado,
- pół małej, czerwonej cebuli
- ząbek czosnku
- 2 łyżki szczypiorku
- kilka kropel soku z cytryny
- sól
- pieprz
- wędzona papryka słodka lub ostra


SPOSÓB WYKONANIA

Jajka zalewamy zimną wodą i gotujemy od momentu zawrzenia wody przez 7/8 minut.
To bardzo ważne by zbytnio nie przedłużać czasu gotowania. Żółtka jaj gotowane zbyt długo tracą wiele swoich cennych wartości. Poza tym ugotowane na niezupełnie twardo sprawiają że pasta z ich dodatkiem jest kremowa i bardzo smaczna.
Ugotowane jajka zalewamy bardzo zimną wodą i odstawiamy na kilka minut po czym obieramy je, przecinamy na połówki i łyżeczką wyciągamy żółtka.
Z połówki awokado również za pomocą łyżeczki wyciągamy miąższ i łączymy go z żółtkami za pomocą widelca.


Do powstałej pasty wciskamy kilka kropel soku z cytryny, dodajemy cebulę pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę, 2 łyżki posiekanego szczypiorku oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Doprawiamy pieprzem i solą.
Pastę nakładamy do połówek jajek w miejsce żółtka i posypujemy wędzoną papryką.
Gotowe!
Najlepiej smakują w połączeniu z pomidorem i chrupkim lub żytnim pieczywem z ziarnami.
Smacznego!

Rada: Jeśli żółtka były ugotowane na bardzo twardo lub awokado było zbyt mało dojrzałe do pasty można dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego by uzyskać odpowiednią jej konsystencję.

Jedna porcja (4 połówki jajka) zawiera następujące wartości odżywcze:
288 kalorii
22 gramy tłuszczu
16 gram białka
10 gram węglowodanów






czwartek, 13 kwietnia 2017

MAZUREK JAGLANO-KOKOSOWY


Jaglane rafaello to chyba najbardziej znany deser wśród wszystkich miłośników zdrowej kuchni oraz niestandardowych przepisów.
Przyznam szczerze że i ja zaczynałam od niego w swojej kuchni.
Gotowana na mleku kasza jaglana z dodatkiem wiórek kokosowych.
W zależności od proporcji można zrobić z tego duetu pyszny budyń lub bardziej zwarte "ciasto" a'la sernik na zimno.
To połączenie zachwyciło mnie na długo jeszcze zanim na dobre rozsmakowałam się w kaszy jaglanej i zanim poznałam mąkę jaglaną i kokosową.
Potem było już tylko łatwiej. Do głowy przychodziły nowe pomysły na wykorzystanie tych produktów które zawsze kończyły się powodzeniem.
W ferworze innych pomysłów na dość długo zapomniałam jednak o tym prostym duecie.
Aż do teraz😃
Pomyślałam bowiem że warto by jaglane rafaello zamienić w świąteczny wypiek a dokładnie w mazurek.
Wyszło naprawdę pysznie!
Spód z mąki jaglanej i kokosowej pokryty budyniem z kaszy jaglanej i wiórek kokosowych a jako kontrastowy smakiem i wyglądem akcent, liofilizowane truskawki.
Pychota!

MAZUREK JAGLANO-KOKOSOWY


SKŁADNIKI

(blacha 24/30 cm)

spód:
- 80 gram mąki jaglanej
- 70 gram mąki kokosowej
- 110 gram odtłuszczonego jogurtu naturalnego
- 3 czubate łyżki erytrolu
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia(używam bezglutenowego)

budyń jaglany:
- 250 ml napoju kokosowego alpro(ewentualnie chudego mleka krowiego)
- 60 gram kaszy jaglanej
- 40 gram wiórek kokosowych
- 50 gram stałej części mleka kokosowego z puszki
- dowolne słodzidło wg. uznania

dodatkowo:
- 10 gram liofilizowanych truskawek
- 20 gram wiórek kokosowych do posypania

SPOSÓB WYKONANIA

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia tak by jego brzegi wystawały poza nią.
Mąki mieszamy z erytrolem i proszkiem do pieczenia, wlewamy jogurt, zagniatamy ciasto dłońmi.
Powstałą masą wyklejamy dno oraz boki formy na wysokość 1 cm. Najlepiej robić to dłonią na której mamy woreczek foliowy, wtedy ciasto się nie klei. Musimy ugnieść dość mocno. W razie potrzeby ciasto można dodatkowo zwilżyć wodą.
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy spód przez 15 minut do zrumienienia, studzimy, wyciągamy razem z papierem i zsuwamy z niego delikatnie tak by się nie pokruszył.
Jeśli spód popęka nie należy się tym przejmować.


Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko, płuczemy zimną wodą i przelewamy wrzątkiem.
Zalewamy ją napojem kokosowym, dodajemy wiórki i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut mieszając od czasu do czasu.
Do gorącej dodajemy stałą część mleka kokosowego oraz wybrane słodzidło do smaku, blendujemy na dość gładką masę.
Budyń rozsmarowujemy na spodzie.


Układamy plasterki liofilizowanych truskawek i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Odstawiamy do zastygnięcia.

Po podzieleniu mazurka na 16 porcji jedna z nich zawiera następujące wartości odżywcze:
87 kalorii
5 gram tłuszczu
2 gramy białka
9 gram węglowodanów






poniedziałek, 10 kwietnia 2017

PASCHA WIELKANOCNA W WERSJI LIGHT


Pascha to tradycyjny, wielkanocny deser podawany w wielu domach.
Oryginalna składa się ze świeżego twarogu uzyskanego z mleka, dużej ilości jajek, cukru, wanilii, masła i śmietanki oraz ogromu bakalii.
To rodzaj sernika na zimno bez żelatyny czy innych zagęszczaczy.
Prawdziwa bomba kaloryczna😉
Moja wersja wykonana z ricotty i chudego twarogu. Stałą konsystencję zawdzięcza dodatkowi mleka kokosowego oraz dokładnemu odsączeniu z serwatki w taki sam sposób jak przy wykonaniu paschy tradycyjnej.
Ma bardzo kremową kosystencję która jest odmienna od serników pieczonych lub tych na zimno z dodatkiem agaru czy żelatyny.
Smak przypadnie do gustu wielbicielom serników, u mnie bardzo spasował dzieciom które na okrągło mogłyby jadać serki czy twarożki.
Najlepiej smakuje polana odrobiną miodu czy syropu klonowego. Nie jest to zwyczajowe"ciasto do kawy".
Raczej sycący i smaczny podwieczorek czy drugie śniadanie.
Napewno warto spróbować, szczególnie że wygląda oryginalnie i bardzo ładnie.
Może właśnie na tegoroczne, nadchodzące święta zdecydujecie się na podanie paschy w swoim domu?

PASCHA WIELKANOCNA W WERSJI LIGHT


SKŁADNIKI

- 250 gram ricotty 6% tłuszczu
- 250 gram odtłuszczonego twarogu(użyłam twarogu lekkiego firmy Piątnica)
- 100 gram stałej części mleka kokosowego z puszki 17% tłuszczu(chłodzone kilkanaście godzin w lodówce)
- pół łyżeczki mielonej wanilii
- 50 gram ksylitolu w pudrze
- 30 gram orzechów włoskich
- 20 gram suszonej żurawiny
- 20 gram suszonych moreli


dodatkowo:

- 6 orzechów włoskich, 3 suszone morele i łyżeczka suszonej żurawiny do przybrania
- liofilizowane truskawki(opcjonalnie)

SPOSÓB WYKONANIA

Potrzebować będziemy dużego sitka i gazy lub jak u mnie czystej pieluchy tetrowej czy nawet ściereczki kuchennej.
Sitko wyścielamy materiałem tak by jego brzegi swobodnie wystawały poza nie.
W przypadku gazy warto ułożyć dwie warstwy. Sitko umieszczamy na misce lub garnku dopasowanym tak by powstała serwatka mogła spływać do naczynia(sitko nie może dotykać dna)
Orzechy, żurawinę i morele siekamy na drobne kawałki.
Ricottę, twaróg, wanilię, gęste mleko kokosowe oraz ksylitol umieszczamy w garnuszku i blendujemy na jednolitą, kremową masę.
Wrzucamy bakalie,mieszamy.
Masę przekładamy partiami na sitko dociskając łyżką. Po przełożeniu całości przykrywamy ją wolnymi brzegami materiału, masę dodatkowo obciążamy garnkiem lub miską wypełnionym wodą.
Całość wkładamy do lodówki na minimum 10 godzin aż nadmiar płynów odcieknie a masa zrobi się zwarta.
Gotową paschę odwijamy od góry, przekładamy delikatnie na talerzyk i ściągamy resztę materiału.
Dekorujemu dowolnie orzechami, morelami, żurawiną i liofilizowanymi truskawkami.

Cała pascha z powyższego przepisu zawiera następujące wartości odżywcze:
1154 kalorie
58 gram tłuszczu
75 gram białka
111 gram węglowodanów


Po podzieleniu na 12 porcji:

96 kalorii
5 gram tłuszczu
6 gram białka
9 gram węglowodanów








BŁYSKAWICZNA BABKA CYTRYNOWA


Kilka wpisów temu zaprezentowałam wam babeczki twarogowe z rodzynkami.
Tym razem ciasto również na bazie serka i mąki ryżowej. W tym przypadku część mąki zastąpiłam cytrynowym kisielem w proszku oraz dodałam skórkę i sok otarte z cytryny.
Jest to mój ulubiony rodzaj ciasta. Zawsze wychodzi puszyste, wilgotne, jest długo świeże i nigdy jeszcze mnie nie zawiodło.
Mąka ryżowa jest lekka i neutralna w smaku co sprawia że można używać jej uniwersalnie do wszystkiego jak mąki pszennej.
Babka z poniższego przepisu to przepyszny i niezwykle prosty wypiek nie tylko na Wielkanoc.
Nie wymaga użycia miksera.
Wystarczy wymieszać ze sobą składniki suche i mokre, przelać do formy i upiec.
Polecam każdemu kto nie ma jeszcze pewnej ręki w pieczeniu lub nie lubi spędzać w kuchni więcej czasu niż to konieczne.

BŁYSKAWICZNA BABKA CYTRYNOWA


SKŁADNIKI

(średnia forma do babki z kominem)

- 3 jaja rozmiar L
- skórka oraz sok z jednej,dużej cytryny
- 70 ml wody
- 400 gram odtłuszczonego, mielonego sera twarogowego lub serka naturalnego typu bieluch
- 2 łyżki płynnego słodziku lub 3/4 szklanki erytrolu
- opakowanie(40 gram) kisielu cytrynowego w proszku-użyłam kisielu bezglutenowego i bez modyfikowanej skrobii w składzie
- 160 gram mąki ryżowej
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

SPOSÓB WYKONANIA

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Formę do babki spryskujemy olejem w sprayu i wysypujemy mąką ryżową lub kaszką manną orkiszową.
Mieszamy ze sobą mąkę ryżową, proszek do pieczenia oraz proszek kisielowy.
Jajka, serek, wodę, skórkę i sok z cytryny oraz słodzik umieszczamy w misce, mieszamy trzepaczką do połączenia, wsypujemy składniki suche przesiewając przez sitko. Mieszamy dokładnie za pomocą łyżki.
W przypadku użycia erytrolu wsypujemy go tuż przed resztą suchych składników.
Masę(jest dość rzadka) przelewamy do formy i umieszczamy w nagrzanym piekarniku.
Pieczemy przez 50 minut lub trochę dłużej do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika gorącą babkę wykładamy na talerz, studzimy.
Można polać ją lukrem z ksylitolu lub posypać ksylitolem w pudrze.

Wartości odżywcze dla całej babki:
1224 kalorie
18 gram tłuszczu
69 gram białka
201 gram węglowodanów

po podzieleniu na 16 porcji:
77 kalorii
1 gram tłuszczu
4 gramy białka
13 gram węglowodanów