Lubicie orzechy?
Ja uwielbiam! Pod każdą możliwą postacią i wszelkich odmian. Każdy gatunek zaskakuje nas nieco innym smakiem. Orzechy włoskie podobnie jak laskowe są chyba jednymi z najbardziej popularnych w naszym kraju. Pewnie dlatego że leszczyna i orzech włoski często rosną w zasięgu naszych rąk, także ich owoców mamy pod dostatkiem.
Orzechy to prawdziwe bogactwo zdrowych tłuszczy, białka, witamin i minerałów. Powinny znaleźć się w diecie każdego dla kogo ważna jest dbałość o zdrowie.
Orzechy włoskie jak każde inne smakują dobrze zarówno na słodko jak i na wytrawnie, ja jednak jako słodyczowy łasuch, zdecydowanie wybieram tę pierwszą wersję 😊
Mąki orzechowe mają tę zaletę że zawierają prawie o połowę mniej tłuszczu oraz kalorii od całych orzechów, nadal jednak cechują się wspaniałymi wartościami odżywczymi.
Mąka z orzecha włoskiego jest kolejnym produktem firmy
EFAVIT który mam okazję przetestować.
Powstaje ona ze zmielenia wytłoczyn po produkcji oleju z orzecha włoskiego.
Na pierwszy ogień poczyniłam z niej zdrowe, chrupiące ciasteczka bez glutenu, słodzone cukrem kokosowym oraz z dodatkiem gorzkiej czekolady i orzechów.
Ciastka na pewno nie z rodzaju tych niskokalorycznych ale za to jakie pyszne...
Doskonałe na chwile słodkiego zapomnienia😊
Ale zanim uraczę was recepturą, kilka przydatnych informacji na temat mąki wykorzystanej w przepisie.
OPAKOWANIE
Gruba foliowa torebka ze strunowym zamkiem zawierająca 250 gram mąki.Na etykietce znajduje się informacja o producencie, gramaturze, pochodzeniu, dacie ważności do spożycia oraz wartości energetycznej na 100 gram wyrobu.
OPIS PRODUKTU
Mąka o jasnobrązowym zabarwieniu, sypka, bez tendencji do zbijania się w grudki, o bardzo drobnym przemiale. Posiada subtelny zapach orzechów włoskich.
WARTOŚCI ODŻYWCZE NA 100 GRAM
wartość energetyczna: 452 kalorie
tłuszcz: 25 gram
w tym kwasy tłuszczowe nienasycone: 2 gramy
węglowodany: 30 gram
w tym cukry: 2 gramy
białko: 27 gram
sól: 0 gram
SMAK
Charakterystyczny dla orzechów włoskich
ZASTOSOWANIE
Wg. informacji producenta:
Mąka bezglutenowa otrzymywana jest z odtłuszczonych orzechów włoskich. Posiada ok 13% oleju i 0% glutenu. Zawiera znaczne ilości witamin, w tym szczególnie dużo witaminy E i B3, B5 i B6. Jest idealnym rozwiązaniem dla cierpiących na alergie glutenową. Może zastąpić tradycyjną mąkę w słodkich wypiekach i potrawach bez glutenowych.
Doskonale nadaje się do słodkiego pieczywa, tortów, ciast, ciasteczek. Jako panierka i posypka do sałatek.
Wg. moich doświadczeń:
Mąka idealna do pieczenia oraz do wyrobu pralinek i deserów na zimno.
WŁAŚCIWOŚCI W UŻYTKOWANIU
Z powodzeniem można stosować ją w wypiekach na bazie jajek, świetna do ciast kruchych w połączeniu z inną, bardziej stabilną mąką, pozwala na użycie mniejszej ilości tłuszczu z zachowaniem właściwości ciasta kruchego, może być spożywana na surowo. Jej pełen smak i aromat uzyskamy poprzez uprażenie jej na suchej patelni.
Może być stosowana jako dodatek do naleśników i placków. Nadaje im bardzo ciekawy, orzechowy smak i piękny aromat.
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
Mąka z orzecha włoskiego jest idealnym źródłem białka, błonnika, żelaza, fosforu, cynku, magnezu oraz witamin A i E oraz witamin z grupy B i kwasu foliowego.
Zawiera bogactwo Niezbędnych Nienasycony Kwasów Tłuszczowych które przyczyniają się do utrzymania właściwego poziomu cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób ze strony układu krążenia.
DLA KOGO
Dla osób na diecie bezglutenowej, niskowęglowodanowej, cukrzycowej.
Dla dzieci, kobiet w ciąży lub planujących ciążę, młodzieży w okresie wzmożonego wysiłku intelektualnego, pragnących usprawnić przemianę materii oraz dostarczyć więcej błonnika pokarmowego.
Dla wszystkich tych którzy cenią niebanalne smaki i lubią eksperymentować w kuchni.
A teraz obiecany przepis na zniewalająco orzechowe, chrupiące ciasteczka z czekoladą 😊
BEZGLUTENOWE KRUCHE CIASTECZKA ORZECHOWE Z CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI
(16 ciastek)
- 150 gram mąki z orzecha włoskiego Efavit
- 100 gram płatków jaglanych błyskawicznych
- 40 gram cukru kokosowego
- 1 jajko rozmiar L
- 40 gram masła(użyłam łaciate o zmniejszonej zawartości tłuszczu)
- 40 gram orzechów włoskich
- 40 gram czekolady gorzkiej(u mnie bezglutenowa oraz słodzona stewią)
SPOSÓB WYKONANIA
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Do miski wsypujemy mąkę, płatki jaglane i cukier kokosowy. Dodajemy pokrojone, zimne masło i łączymy całość za pomocą widelca.
Do mieszanki wbijamy jajko i zagniatamy(jeśli wydaje się zbyt sucha można dolać odrobinę wody)
Z powstałego ciasta formujemy 16 kulek które następnie rozgniatamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na grubość około 0,5 cm.
Potrzebne będą dwie blachy.
Blachy z ciastkami wstawiamy kolejno do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut do zrumienienia, studzimy na kratce.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy nią wierzch ciastek i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.
Smacznego!
Jedno ciastko z podanych powyżej składników zawiera następujące wartości odżywcze:
121 kalorii
6,9 gram tłuszczu
4,3 gramy białka
10,7 gram węglowodanów