Ciasto parzone to zdecydowanie mój faworyt.
Jest proste w wykonaniu, niskokaloryczne i można stworzyć z niego prawdziwe cuda. Tym razem w formie torciku-wieńca z przepysznym, budyniowym kremem czekoladowym z którym wspaniale komponują się kwaskowate wiśnie.
Deser który zaskoczy gości i bardzo ładnie zaprezentuje się na stole podczas rodzinnych spotkań i imprez różnego rodzaju.
Polecam!
WIENIEC PTYSIOWY Z CZEKOLADOWYM KREMEM I WIŚNIAMI
SKŁADNIKI
ciasto parzone:
- 150 gram mąki orkiszowej typ 500
- 35 gram masła o zmniejszonej zawartości tłuszczu(łaciate lub mleczna dolina)
- 170 ml wody
- szczypta soli
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jaja rozmiar L
krem:
- 300 ml mleka roślinnego lub chudego krowiego
- płaska łyżeczka agaru
- opakowanie(40 gram)budyniu czekoladowego bez dodatku cukru
- 10 tabletek słodziku
- 2 łyżeczki(8 gram)gorzkiego kakao
- 300 gram gęstego, odtłuszczonego serka naturalnego
dodatkowo:
- 200 gram wiśni bez pestek(mrożone wcześniej rozmrożone i odsączone z nadmiaru soku
- listki mięty do dekoracji
SPOSÓB WYKONANIA
Odmierzamy 170 ml wody i wlewamy do garnka, dodajemy masło i szczyptę soli.
Kiedy woda zacznie się gotować wsypujemy mąkę i mieszamy bardzo energicznie aż utworzy się jednolita, szklista kula ciasta.
Zdejmujemy z ognia, studzimy.
Do wystudzonego ciasta wsypujemy proszek do pieczenia i stale miksując dodajemy po jednym jajku.
Gotowe ciasto przypominać ma gęsty budyń.
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia rysujemy kółka od tortownicy 18 cm a w srodku w nich mniejsze, od szklanki.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Pierwszą z nich przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy spód wieńca na jednym z kół.
Drugą część ciasta wyciskamy na drugie koło formując wierzch. Możemy pokusić się o bardziej fantazyjne kształty.
Jeśli wystarczy nam ciasta koła mogą być większe niż te narysowane. Ważne by oba były w miarę równe.
Pierwszą blaszkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut aż ładnie wyrośnie i zarumieni się.
Przez pierwsze kilkanaście minut najlepiej nie otwierać piekarnika.
Następnie pieczemy drugi blat ciasta.
Studzimy.
Z mleka odlewamy 50 ml i rozrabiamy w nim proszek budyniowy. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy słodzik oraz agar.
Kiedy się zagotuje, mieszając wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy aż zgęstnieje.
Zestawiamy z ognia, dodajemy serek, wsypujemy kakao i mieszamy dokładnie.
Zostawiamy do wystygnięcia.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
Na wierzchniej części wieńca wyciskamy kółka w które wkładamy wiśnie(mi wyszło 13)
Na spodnią część wyciskamy pozostały krem i układamy wiśnie.
Składamy całość i chodzimy w lodówce.
Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.
Cały wieniec zawiera następujące wartości odżywcze:
1465 kalorii
45 gram tłuszczu
81 gram białka
185 gram węglowodanów
Jedna porcja z 13-nastu:
113 kalorii
3 gramy tłuszczu
6 gram białka
14 gram węglowodanów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz