czwartek, 9 marca 2017

CUKINIOWE MURZYNKI W WAFELKACH I DEKORACJE Z LUKRU NA KSYLITOLU


Mamy już marzec😃
Wiosna zbliża się wielkimi krokami.
Marzec jednak jak to on:miksuje pogodę jednego dnia dając nam słońce i nadzieję na rychły koniec zimy, drugiego deszcz i pochmurne niebo.
U mnie dziś jeden z tych dni kiedy jest mrocznie i deszczowo.
Taką pogodę trzeba sobie osłodzić.
Poniższy deser to mocno czekoladowe muffinki z cukinią upieczone zamiast w papilotkach w wafelkach na lody, oblane polewą z gorzkiej czekolady i ozdobione ksylitolowymi kwiatkami i motylkami.
Zakochają się w nich dzieci i dorośli miłośnicy czekolady.

CUKINIOWE MURZYNKI W WAFELKACH
(14 muffinek)


SKŁADNIKI


na muffinki:
- 300 gram cukinii
- 130 gram mąki ryżowej
- 50 gram budyniu czekoladowego w proszku bez dodatku cukru
- 10 gram gorzkiego kakao
- 1 jajko rozmiar L
- 100 gram jogurtu naturalnego 0%
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki płynnego słodziku lub 5 dużych łyżek erytrolu
- 14 bez cukrowych wafelków do lodów z płaską nóżką

polewa czekoladowa:
- 80 gram czekolady gorzkiej(u mnie bez dodatku cukru)
- 50 gram jogurtu naturalnego 0%

dodatkowo:
- kolorowa posypka z lukru na ksylitolu lub lukrowe kwiatki, motylki, serduszka


SPOSÓB WYKONANIA


Cukinię wraz ze skórką ścieramy na tarce o średnich oczkach, dodajemy jajko oraz jogurt. Mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem budyniowym i do pieczenia. Dodajemy słodzik, mieszamy łyżką do połączenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Wafelki ustawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w formie z gniazdami na muffiny. Napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości.



Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut lub do suchego patyczka.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, do gorącej dodajemy jogurt i mieszamy aż składniki się połączą.
Na każdą babeczkę nakładamy po łyżeczce polewy, odstawiamy na kilka minut by polewa nieco stężała, posypujemy kolorową posypką lub kwiatuszkami z lukru.
Chłodzimy w lodówce.

Jedna muffinka z podanych powyżej składników zawiera następujące wartości odżywcze:
98 kalorii
3 gramy tłuszczu
3 gramy białka
16 gram węglowodanów






KOLOROWA POSYPKA I DEKORACJE Z LUKRU NA KSYLITOLU


SKŁADNIKI


- 1 białko jaja
- ksylitol w pudrze 170- 200 gram w zależności od wielkości białka
- dowolne barwniki spożywcze(najlepiej w proszku, w żelu lub płynie mogą zbutnio rozrzedzić lukier)
U mnie zielony, niebieski, różowy i żółty.

SPOSÓB WYKONANIA


Potrzebować będziemy pędzelków, kilku buteleczek wraz z zakrętkami po pisakach cukrowych które dostępne są w sklepie(ilość buteleczek równa ilości kolorów które chcemy uzyskać)oraz mocnych klipsów do papieru.


Należy odciąć końcówki plastikowych buteleczek, wycisnąć resztki pisaka i dobrze umyć butelczki.
Najłatwiej zrobić to wlewając do środka gorącą wodę.


Białko jaja ubijamy delikatnie mikserem(ma być puszyste ale nie sztywne)
Do białka dodajemy partiami ksylitol i ucieramy łyżką na gładki, gęsty lukier.


Dzielimy go do kilku miseczek, dodajemy barwniki i mieszamy(trochę lukru zostawiamy w białym kolorze)


Szklaną deskę lub grubą tekturę owijamy folią spożywczą.


Większe ozdoby formujemy na folii za pomocą pędzelka.


Do formowania mniejszych używamy buteleczek. Wkładamy do nich lukier, koniec ściskamy klipsami i wyciskamy wybrane wzory.


Chcąc zrobić kolorową posypkę wyciskamy długie paski które później pokruszymy na mniejsze części.
Ja prócz pasków zrobiłam motylki, kwiatki i serduszka.


Ozdoby suszymy kilka godzin w temperaturze pokojowej i odklejamy od folii.
Przechowujemy w szczelnym pudełku w suchym miejscu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz