środa, 22 marca 2017

POMARAŃCZOWE BROWNIE Z CUKINIĄ


Uwielbiam połączenie smaku pomarańczy z gorzką czekoladą. Poniższe brownie posiada intensywny, czekoladowy smak z mocno pomarańczową nutą.
Jak na brownie przystało jest ciężkie, wilgotne, zbite i nieco zakalcowate. W tym jednak cały jego urok.
Już po jednym kawałku czuje się sytość a chęć na czekoladę zostaje zaspokojona.
No... przynajmniej na chwilę😉.
Ciasto ma tę dobrą zaletę że nie trzeba go miksować co sprawia że jest proste w wykonaniu, a dzięki cukinii która nie jest kompletnie wyczuwalna jego wartość energetyczna jest naprawdę niska.
Polecam wszystkim wielbicielom czekoladowych smaków.

POMARAŃCZOWE BROWNIE Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI

(blacha 23/23 cm)

- 2 duże lub 3 mniejsze pomarańcze
- 350 gram cukinii startej wraz ze skórką na drobnej tarce
- 2 opakowania(80 gram)budyniu czekoladowego bez dodatku cukru
- 3 jajka rozmiar L
- 20 gram gorzkiego kakao
- 140 gram mąki żytniej(można ją zastąpić każdą inną prócz kokosowej)
- 2 łyżki płynnego słodziku lub szklanka erytrolu ewentualnie dowolne ulubione słodzidło
- łyżeczka proszku do pieczenia

polewa:
- 50 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- 50 gram czekolady gorzkiej bez dodatku cukru

SPOSÓB WYKONANIA

Cukinię ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Pomarańcze szorujemy, sparzamy wrzątkiem, ścieramy na tarce skórkę i wyciskamy z nich sok.
Potrzebne będzie nam 150 ml soku.
50 ml zostawiamy do polewy, 100 wlewamy do startej cukinii wraz z pomarańczową skórką, dodajemy jajka i słodzik. Wsypujemy budynie wymieszane z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia.
Mieszamy dokładnie łyżką.
Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 45-50 minut lub do suchego patyczka.
Pokruszoną czekoladę umieszczamy w miseczce wraz z 50 ml soku pomarańczowego. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do delikatnego zgęstnienia.
Oblewamy polewą wystudzone ciasto, dekorujemy pomarańczową skórką.

Po podzieleniu ciasta na 16 porcji jedna z nich zawiera następujące wartości odżywcze:
90 kalorii
3 gramy tłuszczu
3 gramy białka
14 gram węglowodanów


 




5 komentarzy:

  1. Zapowiada się bardzo ciekawie! ;)
    Mnie akurat do warzywnych ciast nie trzeba przekonywać, bo po wypróbowaniu kilku nie czuję się zniechęcona, a wręcz przeciwnie - można odkryć nowe, słodkie oblicze warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też je uwielbiam.
      Osobiście nie spotkałam również osoby która próbując ciasta z fasoli,kukurydzy,batatów czy cukinii nie wyraziła by zdziwienia że ciastoz warzywem może być tak smaczne😊
      Wciąż przymierzam się do ciasta z dodatkiem buraków bo to chyba jedyne warzywo jeszcze którego nie używałam w Wypiekach.

      Usuń
  2. Czy budyń można zastąpić mąka ziemniaczana ?- jeśli tak to w jakich proporcjach ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić mąką ziemniaczaną lub skrobią z tapioki.Budyń jednak nadaju tu czekoladowy smak dałabym więc 50 gram mąki ziemniaczanej ale dodała dodatkowe 30 gram kakao żeby smak nadal był mocno czekoladowy.
      Możliwe jednak że po zwiększeniu ilości kakao będzie trzeba ciasto dodatkowo dosłodzić.

      Usuń
    2. Tu gdzie mieszkam budyniu nie dostanę - mąkę ziemniaczana mam z Polski - wiec będę kombonowac:)

      Usuń