wtorek, 8 listopada 2016

TARTA Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI,KONKURS,WYGRANA I NAGRODA

TARTA Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI,KONKURS,WYGRANA I NAGRODA


Dzisiejszy przepis jest szczególny gdyż obmyślałam go specjalnie na konkurs w którym udało mi się zająć pierwsze miejsce😃
Konkurs organizowany był na Facebooku przez Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety
a sponsorami nagród był sklep Stewiarnia którzy na facebooku istnieją pod nazwą Pieprzę,nie słodzę

Nagrodami w konkursie były zestawy pysznych, bez cukrowych słodyczy. Za zajęcie pierwszego miejsca dostałam całkiem pokaźne dwa pudełka pyszności.






Na prośbę firmy i Bezbolesnego Usuwania cukru zrobiłam sobie zdjęcie z zawartością paczki. Zdjęcie zostało zamieszczone w poście informującym o zwycięzcach.😊


Z nagrody jestem bardzo zadowolona.I nie tylko ja. Córcia również😉


A oto przepis na konkursową tartę z truskawkami słodzoną oczywiście stewią.

SKŁADNIKI:

(duża tortownica lub forma do tarty 30 cm)

Na spód:
- 70 gram mąki kukurydzianej
- 70 gram mąki kokosowej(u mnie odtłuszczona)
- 20 gram gorzkiego kakao
- 10 gram stewii
- 150 gram jogurtu naturalnego

Na krem:
- 300 ml mleka (może być roślinne)
- 300 gram truskawek (mogą być mrożone)
- opakowanie kisielu bezglutenowego truskawkowego(40 gram)
- płaska łyżeczka agaru
- 15 gram stewii

Do dekoracji:
- kilka świeżych truskawek

Opcjonalnie:
200 gram serka naturalnego osłodzonego stewią, połączonego z połową opakowania galaretki truskawkowej bez cukru rozrobionej w niewielkiej ilości gorącej wody

SPOSÓB WYKONANIA:

mąki wymieszać z kakao, stewią i jogurtem. Zarobić ciasto.
Będzie mieć konsystencję mokrego piasku. Ma być kruche ale dawać się skleić. W razie potrzeby dodać kilka łyżek zimnej wody.Wstawić do lodówki na 20-30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 3/4 ciasta wylepić dno i brzegi dużej tortownicy lub formy do tarty (jeśli jest silikonowa,nie trzeba jej niczym smarować. Zwykłą można posmarować olejem kokosowym lub spryskać olejem w spreyu i obsypać mąką ryżową.
Ponownie wstawić do lodówki. Z pozostałej części ciasta foremkami powykrawać dowolne kształty które posłużą do dekoracji. Ciasto jest trudne do rozwałkowania. Najlepiej robić to między dwoma kawałkami folii spożywczej.Powstałe ciasteczka piec około 10 minut. Spód do tarty około 15stu minut.

Przygotować masę budyniową:
Truskawki zblendować z mlekiem,dodać stewię. Zagotować wraz z agarem,do gotującej się masy dodać rozrobiony w niewielkiej ilości wody kisiel. Gorący budyń wylać na upieczony spód.
Pozostawić do ostudzenia.

Na lekko ciepłej masie poukładać ciasteczka i świeże truskawki.
Całość można udekorować masą z serka i galaretki wyciskaną przez szprycę cukierniczą lub zalać bez cukrową galaretką. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Wartości odżywcze dla całej tarty(ciasto plus masa budyniowa z truskawkami):
993 kalorie
29 gramów tłuszczu
35 gram białka
48 gram węglowodanów







OSZUKANE CRINKLE CHOCOLATE COOKIES

OSZUKANE"CRINKLE CHOCOLATE COOKIES"


Czyli popękane ciasteczka czekoladowe. Odkąd zobaczyłam te ciasteczka dosłownie oszalałam na ich punkcie! Podczytując kilka przepisów przeanalizowałam ich skład i mina mi zrzedła. Czekolada i masło w dużej ilości, pszenna mąka, jajka, cukier. Dodatkowy cukier puder do obtoczenia.
Przykładowy przepis na 20 sztuk:
200 gram czekolady gorzkiej, 200 gram mąki, 2 jaja, 60 gram masła, 150 gram cukru kryształu, 3/4 szklanki cukru pudru,proszek do pieczenia,szczypta soli. całość (bagatela!) 3220 kcal, 120 gramów tłuszczu i prawie 500 gram węglowodanów. Nawet po podzieleniu na dwadzieścia ciastek(a kto poprzestanie na jednym?) wychodzi pokaźna sumka.
No w żaden sposób nie umiałam tego przepisu odchudzić. Na jakiś czas więc wybiłam go sobie z głowy.
Aż przyszło olśnienie. Ciasteczka są. Wyglądają jak oryginały , w jednym mieści się niespełna 30 kalorii a tłuszcz to 5 gramów na całość ciasta pochodzący z kakao.
Na dodatek moje crinkles są wegańskie, bezglutenowe i w zasadzie składają się tylko z trzech podstawowych składników. Nie próbowałam tych"prawdziwych" ale zapewniam że te są pyszne 😊
Kto ma ochotę spróbować do dzieła!

SKŁADNIKI

(około 20 ciastek u mnie wyszło 23 sztuki)

-puszka czerwonej fasoli konserwowej(220 gram po odsączeniu)
-35 gram gorzkiego kakao
-60 gram skrobi z tapioki(można użyć skrobi ziemniaczanej)
-2 i pół łyżki płynnego słodziku
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia(używam bezglutenowego)
-pół łyżeczki sody
-15-20 gram ksylitolu w pudrze do obtoczenia ciastek

SPOSÓB WYKONANIA


Fasolę odsączyć na durszlaku i przepłukać zimną wodą. Zblendować na gładko dodając słodzik.
Skrobię wymieszać z kakao,proszkiem do pieczenia i sodą, wsypać do fasoli i zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę wody(dodałam około 20 ml) Ciasto nie może być zbyt lepkie bo ciężko będzie je formować i ciastka nie popękają ani też zbyt suche bo nie przyklei się do niego puder.
Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w ksylitolu  i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciastko lekko spłaszczamy palcami.
Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po wystygnięciu każdym ciastkiem uderzamy kilkakrotnie o blaszkę lub talerz. W ten sposób zostanie na nich tylko cieniutka warstwa ksylitolu która nie będzie się osypywać.
Gotowe 😃

Całość ciasteczek z podanych składników zawiera:
578 kalorii
5 gram tłuszczu
19 gram białka
105 gramów węglowodanów






poniedziałek, 7 listopada 2016

BŁYSKAWICZNE CIASTO OWSIANE Z GRUSZKAMI

BŁYSKAWICZNE CIASTO OWSIANE Z GRUSZKAMI

(BEZ MAKI I JAJEK)


Lubicie owsiankę? Ja bardzo!
Ale dopiero odkąd spróbowałam owsianek pieczonych w różnych wydaniach. Zazwyczaj robione w niewielkich naczynkach do zapiekania na jedną lub dwie porcje ,z dodatkiem nasion, orzechów, owoców.
Ostatnio na zakupach trafiłam na owsiankę Melvitu bez dodatku cukru i mleka w proszku za to z suszonymi owocami i nasionami chia.
Tym razem zawartość paczki wykorzystałam do zrobienia ciasta.
Jest bardzo smaczne, szybkie do zrobienia, wilgotne dzięki owocom i aromatyczne przez dodatek cynamonu i przyprawy do piernika. W sam raz do porannej kawy lub na słodki podwieczorek.
Polecam.

SKŁADNIKI

(blaszka 22/22 cm)

-350 gram płatków owsianych( mogą być zwykłe lub z Dodatkami)
-30 gram mielonego lnu
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-płaska łyżeczka cynamonu
-płaska łyżeczka przyprawy do piernika
-2 duże lub 3 małe gruszki (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych 300 gram)
-200 gram jogurtu naturalnego lub kefiru(można zastąpić mlekiem roślinnym dodać wtedy troszkę mniej, około 150 gram gdyż jest rzadsze)
-3 łyżki płynnego słodziku

SPOSÓB WYKONANIA


Płatki owsiane mieszamy z mielonym lnem i zalewamy gorącą wodą do pokrycia. Najlepiej powoli wlewać wodę jednocześnie mieszając płatki. Mają być wilgotne ale wody nie może być za dużo. Tyle ile jej wchłoną.
Odstawiamy masę do ostudzenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Obrane gruszki kroimy w większą kostkę. Do masy owsianej dodajemy cynamon, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia oraz słodzik. Mieszamy bardzo dokładnie łyżką. Na koniec wrzucamy gruszki i również mieszamy.
Całość przekładamy do formy dość mocno ubijając łyżką. Pieczemy przez około 50 minut aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów formy a wierzch się przyrumieni.
Po wystudzeniu posypujemy ksylitolem w pudrze.

Ciasto podzieliłam na 16 porcji. Jedna z nich zawiera około:
103 kalorie
3,83 gram białka
2 gramy tłuszczu
20 gram węglowodanów





sobota, 5 listopada 2016

TRÓJKOLOROWY SERNIK Z BEZĄ

TRÓJKOLOROWY SERNIK Z BEZĄ



Sernik to moje ulubione ciasto zaraz obok szarlotki. Jego również wykonać można na milion sposobów.
Różnią się sposobem przygotowania:pieczony,gotowany,na zimno.
No i wariacje smakowe:
waniliowy,kakaowy,kokosowy,z owocami,dyniowy.
O ile te na zimno są zazwyczaj proste w przygotowaniu dla każdego laika o tyle te pieczone często nastręczają sporych trudności. A to popęka,a to opadnie,jest za żadki,grudkowaty,zbytnio przypieczony.
Przyznam że dość dużo prób było nim serniki zaczęły mi wychodzić. A i do tej pory zdarza się że jeden wyjdzie lepiej,inny gorzej.W przygotowaniu takiego sernika i w powodzeniu wypieku ważne jest wszystko. Użyte składniki,sposób mieszania czy ubijania,temperatura pieczenia,studzenie. Na każdym etapie można popełnić błąd który na całe szczęście zazwyczaj skutkuje odbiciem się bardziej na wyglądzie wypieku a mniej na jego smaku. Ten zależy w większości od użytych składników.
Moimi ulubieńcami tego rodzaju ciast są serniki bez spodu.
Już jako dziecko jedząc sernik najpierw wyjadałam rodzynki,potem ser a na końcu ciasto,albo wcale go nie zjadałam....😉
Bo przecież w serniku to tak naprawdę chodzi o ser😃
Do sernika osobiście używam chudego twarogu w kostce. Z lenistwa lub może bardziej z wygody, twarogu nie mielę tylko dokładnie traktuję go blenderem. Nie dodaję także masła. Uważam że zbędny jest w jego stworzeniu dodatkowy tłuszcz. Delikatności nadają mu jajka i mleko lub jogurt. Odpowiedni sposób pieczenia czyli dość niska temperatura i długi czas sprawiają że nie jest suchy i nie pęka. Przekonałam się też niejednokrotnie że w przygotowaniu sernika lepiej nie używać miksera. Zbytnie napowietrzenie masy skutkuje szybkim rośnięciem i tak samo szybkim opadaniem. Z tego samego powodu nigdy nie mieszam masy serowej z ubitymi białkami. Ważne jest także to żeby w piekarniku umieścić blaszkę wypełnioną wodą. Woda paruje i zapobiega zbytniemu wysuszeniu się sernika.
Dosyć już jednak na dziś teorii. Zabieramy się za praktykę. Robiąc rzeczony sernik nie mogłam zdecydować się na jaki smak mam ochotę. Początkowo miał to być sernik zebra. Kakaowo-waniliowy. Potem pomyślałam sobie że zamiast wanilii biała część mogłaby mieć smak kokosu. A na końcu przypomniałam sobie że w zamrażarce spokojnie czeka na użytek mrożona dynia z pomarańczą i goździkami. Takie to o to moje niezdecydowanie a tym samym geneza trójkolorowego sernika😊
Wyszedł naprawdę pyszny więc pomieszanie smaków było dobrą decyzją. Jest delikatny,puszysty,kremowy ale jednocześnie zwarty w konsystencji i nie bardzo słodki a smaki świetnie się ze sobą komponują.No i oczywiście bezowa pianka która raczej nie dostarcza wrażeń smakowych ale za to wizualnych. Dodaje wypiekowi uroku.
A przede wszystkim jest tak prosty w wykonaniu że w tym przypadku praktycznie nie ma co zepsuć.Poradzi sobie z nim każdy.

SKŁADNIKI

(tortownica 22 cm)

-1 kg sera twarogowego chudego
-3 jajka
-150 ml mleka(użyłam roślinnego)
-25 gram gorzkiego kakao
-25 gram mąki kokosowej grubomielonej(mogą być wiórki kokosowe)
-75 gram piurre z dyni
-25 gram kisielu pomarańczowego w proszku
-3 łyżki płynnego słodziku
-3 łyżki erytrolu
-łyżka soku z cytryny

SPOSÓB WYKONANIA


Twaróg trzykrotnie mielimy w maszynce lub szybkim sposobem traktujemy go blenderem tak długu aż uzyska kremową konsystencję.
Dzielimy go na trzy równe części.


Do dwóch dodajemy po połowie(75 ml)mleka a do trzeciej piurre dyniowe. Do jednej kakao, do drugiej mąkę kokosową a do tej z dynią kisiel w proszku. Do wszystkich miseczek wkładamy żółtko(białka odkładamy na później)i po łyżce słodziku.


Każdą masę mieszamy  dokładnie łyżką.
Piekarnik nastawiamy na 160 stopni.Na dno piekarnika wstawiamy blaszkę wypełnioną wodą. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej żeby zapiąć go obręczą,wtedy nie będzie nam kapać w piekarniku.
Na spód tortownicy wykładamy kakaową masę,następnie kokosową i na koniec dyniową.
Każdą kolejną warstwę trzeba wykładać delikatnie żeby kolory się nie pomieszały. Najlepiej nakładać łyżką małe kupki które potem rozsmarowujemy.
Sernik wkładamy do  nagrzanego piekarnika i nastawiamy  go na 1 godzinę,20 minut.
Po upływie 55 minut ubijamy pianę z białek,łącząc ją z erytrolem i na końcu z sokiem z cytryny.
Wyjmujemy sernik,wykładamy na niego pianę tak aby nie dotykała ścianek tortownicy(zrobiłam to za pomocą rękawa cukierniczego ale nie jest to konieczne)ponownie wkładamy go do piekarnika załączając termoobieg. Pieczemy do końca czasu czyli około 20 minut.
Sernik zostawiamy do wystygnięcia w wyłączonym i uchylonym piekarniku po czym wkładamy go na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.

Po podzieleniu sernika na 16 porcji jedna z nich dostarcza:
96 kalorii
7,32 gram białka
5 gram tłuszczu
5,26 gram węglowodanów