środa, 15 lutego 2017

KASZTANOWE FAWORKI


Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami☺
Wielu z nas na ten jeden dzień porzuci wszelkie postanowienia i pozwoli ponieść się fali zajadania słodkich smakołyków.
Takim samym powodzeniem jak pączki cieszą się wtedy faworki.
Ja jak większość z nas należę do grona szczęśliwców którzy w zasadzie  mogą jeść wszystko (choć to że mogę nie znaczy że chcę 😉)bo nie posiadam żadnych alergii, nietolerancji ani nie choruję na żadne choroby.
Co jednak z tymi którzy z różnych powodów nie mogą jeść glutenu, laktozy, jajek lub z wyboru są weganami?
Wtedy tradycyjne pączki czy faworki odpadają z kretesem.
Kto jednak powiedział że trzeba rezygnować z nich całkowicie?
Ten przepis jest dla wszystkich.
Tych których dieta wyklucza spożywanie niektórych produktów czy składników i tych którzy lubią eksperymentować w kuchni, nie boją się odejść od tradycji i są żądni nowych, nieprzeciętnych smaków.
Kasztanowe faworki z piekarnika to świetna alternatywa dla tych standardowych z pszennej mąki,  śmietany, żółtek ,smażonych w głębokim tłuszczu.
Na dodatek składają się wyłącznie z dwóch składników! Naturalnie słodka i bezglutenowa mąka kasztanowa oraz tłuste mleko kokosowe.
Nie będę wmawiać nikomu że moje faworki smakują jak te tradycyjne bo to raczej niemożliwe ale z pełną odpowiedzialnością mogę zapewnić że są pyszne.
Słodkie, kruche, po prostu rozpływające się w ustach.
Każdy skusi się na takie ciasteczko, nie tylko w tłusty czwartek😉Z mojego przepisu wychodzą dwie blachy faworków.
W zależności od grubości ciasta jest to 35- 40 sztuk.
Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji☺



KASZTANOWE FAWORKI

SKŁADNIKI


- 190 gram mąki kasztanowej
- 100 gram gęstej części  tłustego mleka kokosowego(minimum 17%)w temperaturze pokojowej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- około 20 gram ksylitolu w pudrze do posypania

SPOSÓB WYKONANIA


Mąkę przesiewamy dokładnie (lubi zbijać się w grudki),mieszamy z sodą, dodajemy "śmietankę" kokosową i zagniatamy gładkie, jednolite ciasto.
Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Ciasto dzielimy na porcje i każdą z nich wałkujemy jak najcieniej posypując delikatnie przesianą mąką.
Dalej postępujemy jak ze zwykłymi faworkami.
Tniemy ciasto na kilkucentymetrowe paski i w każdym z nich robimy nacięcie przez które później przewiniemy ciasto.



To najtrudniejszy etap bo ciasto jest bardzo delikatne i lubi się rwać ale przy odrobinie cierpliwości wykonanie faworkow jest możliwe.
Gotowe ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Pieczemy przez 8-10 minut.
Tuż po wyjęciu z piekarnika są miękkie, z blaszki zdejmujemy je więc dopiero po ostudzeniu kiedy stwardnienieją.
Wtedy też posypujemy je obficie przez sitko ksylitolem w pudrze.

Całość ciasta z podanych składników zawiera:
913 kalorii
24 gramy tłuszczu
13 gram białka
158 gram węglowodanów







wtorek, 14 lutego 2017

KOKOSOWE "DROŻDŻÓWKI" Z BUDYNIEM I MALINAMI


Kolejna warjacja z mojej ukochanej mąki kokosowej❤
Te słodkie, pyszne kwadraciki tak naprawdę z drożdżówkami nie mają nic wspólnego. No, może poza wyglądem.
Są za to zdrowszą wersją uwielbianych przez wielu z nas bułeczek.
Puszyste ciasto na mące kokosowej, waniliowy budyń i słodkie maliny. Mrożone oczywiście o tej porze roku.
Dla mnie bomba jako uzupełnienie porannej kawy. A wy sami spróbujcie☺

KOKOSOWE "DROŻDŻÓWKI" Z BUDYNIEM I MALINAMI

SKŁADNIKI

(blacha 24/30 cm,12 sztuk)

- 5 jajek rozmiar L
- 130 gram mąki kokosowej(być może będzie potrzebne mniej w zależności od rodzaju mąki, najlepiej dodawać stopniowo by ciasto nie stało się zbyt gęste i ciężkie) 
- kubek 180 gram odtłuszczonego jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżki płynnego słodziku lub innego ulubionego według smaku
- łyżeczka proszku do pieczenia

budyń :
- 60 gram budyniu waniliowego w proszku
- 500 ml mleka roślinnego (użyłam napoju kokosowego alpro)
- 8 tabletek słodziku 

dodatkowo:
- około 150 gram malin mrożonych lub świeżych 

SPOSÓB WYKONANIA 


Gotujemy budyń na mleku roślinnym dosładzając go słodzikiem, odstawiamy do wystudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia tak by jego brzegi wystawały poza nią. 
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stale ubijając dodajemy po jednym żółtku i po łyżce jogurt oraz słodzik. 
Wyłączamy mikser, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie ale dokładnie. 
Ciasto przelewamy na blaszkę.


Nożem zaznaczamy sobie na nim kratkę która będzie dzielić ciasto na porcje.
Budyń przekładamy do rękawa cukierniczego i na każdy kwadracik wyciskamy z niego kółeczko.


W budyń wciskamy maliny.


Ciasto pieczemy przez 40-45 minut aż wyrośnie, zrumieni się a patyczek wetknięty w jego środek pozostanie suchy.
Kroimy po ostudzeniu.
Można posypać ksylitolem w pudrze.

Jedna porcja(jedna "drożdżówka")z podanych powyżej składników zawiera następujące wartości odżywcze: 
102 kalorie
5 gram tłuszczu 
5 gram białka 
10 gram węglowodanów 







czwartek, 9 lutego 2017

ORKISZOWA SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK

 


Taka szarlotka to klasyk wśród ciast z jabłkami. Kruche ciasto, słodkie jabłuszka i cynamon.
W większości przepisów wierzch oblewany lukrem a do ciasta wykorzystany waniliowy serek homogenizowany.
Moje wydanie tej szarlotki jak zwykle odchudzone.
Orkiszowa mąka, brak białego cukru, zmniejszona ilość masła, zamiast lukru ksylitol w pudrze ale reszta tak samo pyszna.
Obsypane cynamonem i cukrem kokosowym miękkie, pieczone jabłuszka otulone waniliowym ciastem.
Prawdziwe, szarlotkowe niebo...
Ciasto zaliczam do tych łatwiejszych gdyż nie wymaga wiele pracy ani umiejetności.
Zachęcam do wypróbowania tej szarlotki w zdrowszej odsłonie.

ORKISZOWA SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK

SKŁADNIKI 

(blaszka 24/30cm, 20 porcji)


Na ciasto:

- 240 gram mąki orkiszowej
- 2 budynie waniliowe bez cukru(80 gram)
zamiast budyniów można użyć mąki ziemniaczanej i połowy łyżeczki sproszkowanej wanilii
- 150 gram gęstego serka naturalnego(użyłam bieluch lekki)
- 3 łyżki erytrolu 
- 70 gram masła o zmniejszoenj zawartości tłuszczu(łaciate lub mleczna dolina)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:

- 10 małych jabłuszek(moje w całości miały mniej więcej po 100 gram)
- 20 gram cukru kokosowego
- płaska łyżeczka cynamonu
- ksylitol w pudrze do posypania

SPOSÓB WYKONANIA



Mąkę mieszamy z proszkiem budyniowym, erytrolem i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy serek i pokrojone, zimne masło. Zagniatamy ciasto dodając w razie potrzeby kilka łyżek zimnej wody(nie za dużo! )



Kulę z ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Blachę smarujemy tłuszczem lub spryskujemy olejem w sprayu.
Połowę ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy nim jej dno nakłuwając je widelcem.
Ja robiłam to na silikonowej macie przez papier do pieczenia, na blaszkę przekładalam za pomocą maty. 
Podpiekamy ciasto przez 15 minut.



Jabłka obieramy, przekrawamy na połówki i usuwamy gniazda nasienne.

Układamy je na cieście w pięciu rzędach po cztery sztuki, przekrojeniem do spodu.



Cukier kokosowy mieszamy z cynamonem i posypujemy równomiernie jabłka.




Przykrywamy je rozwałkowaną drugą połową ciasta dociskając je delikatniedo brzegów i pomiędzy jabłkami.

Z jego resztek można zrobić ozdobny brzeg.



W miejscach jabłek nakłuwamy ciasto widelcem lub nacinamy nożem w paski.




Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut.



Po całkowitym ostudzeniu posypujemy ksylitolem w pudrze.


Jedna porcja ciasta z podanych powyżej składników posiada następujące wartości odżywcze: 
101 kalorii
3 gramy tłuszczu 
3 gramy białka 
17 gram węglowodanów 









CZEKOLADOWE CIASTO KOKOSOWE Z TRUSKAWKAMI


Kolejna gratka dla miłośników kokosu ☺
Wiecie za co kocham mąki bezglutenowe? A zwłaszcza kokosową?
Za to że są sypkie i mało kleiste. O ile jest to przeszkodą w wykonywaniu z nich np.pierogów czy ciast i ciastek wymagających wałkowania o tyle w pieczeniu pozwala na uzyskanie pysznego,  chrupiącego ciasta "kruchego" bez najmniejszego dodatku tłuszczu.
Ze zwykłą mąką nie byłoby to możliwe gdyż zrobiłaby się z niej twarda, nieapetyczna, sucha skorupa.
Mąka kokosowa i kukurydziana to mój ulubiony duet w pieczeniu.
Robiłam z tej kombinacji ciasta, ciasteczka a nawet kruche korpusy do babeczek.
Obojetnie czy do mąk dodam jogurt czy samą wodę, jajka czy pominę ich dodatek, zawsze wychodzi pyszne, kruchutkie ciasto.
Podstawą poniższego ciasta jest właśnie mieszanka mąki kokosowej i kukurydzianej z dodatkiem kakao co sprawia że ciasto ma czekoladowo- kokosowy posmak. Pomiędzy dwoma warstwami ciasta natomiast znajduje się jogurtowa pianka z dodatkiem wiorków kokosowych która konsystencją i smakiem przypomina sernik a dodatek truskawek sprawia że ciasto zyskuje orzeźwiający smak i świetnie komponuje się wizualnie dodając koloru do bieli i czerni.
Jest bardzo proste do zrobienia. Nie wymaga wysiłku ani umiejetności pieczenia.
Zachęcam do wypróbowania wszystkich kokosowych łasuchów.



CZEKOLADOWE CIASTO KOKOSOWE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI

(blacha 23/23 cm lub tortownica 22 cm)

Ciasto:
- 80 gram mąki kokosowej
- 80 gram mąki kukurydzianej
- 20 gram kakao
- 6 łyżek erytrolu
- 3 żółtka
- około 8 łyżek zimnej wody

Pianka kokosowa:
- 3 białka
- 2 kubki odtłuszczonego jogurtu naturalnego(kubek 180 gram)
- 30 gram wiorków kokosowych
- łyżka płynnego słodziku lub inny ulubiony
- opakowanie 40 gram budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru

Dodatkowo:
- 200 gram truskawek(użyłam mrożonych)

SPOSÓB WYKONANIA


Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, jeśli używamy mrożonych truskawek ogrzewamy je w temperaturze pokojowej około 10 minut po czym kroimy na plasterki i wstawiamy na powrót do zamrażalnika(chodzi o to by owoce nie puściły zbyt wiele soku).Świeże truskawki kroimy na plasterki.
W misce mieszamy ze sobą erytrol z kakao, mąką kukurydzianą i kokosową. Dodajemy żółtka oraz wodę.
Sprawdzamy konsystencję ciasta. Przypominać ma kruszonkę. Być sypkie ale dawać się skleić w palcach. Mąka kokosowa w zależności od firmy i stopnia odtłuszczenia różni się chłonnością.
W razie potrzeby dodajemy dodatkowe łyżki wody.


Ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
Dno blachy smarujemy tłuszczem lub spryskujemy olejem w sprayu.
Wysypujemy 2/3 ciasta i ugniatamy palcami.


Na cieście układamy truskawki.


Na czas przygotowania pianki wkładamy blachę z ciastem do lodówki a jeśli mamy mrożone owoce do zamrażarki.
Białka jaj ubijamy na bardzo sztywną pianę. Stale ubijając dodajemy po łyżce jogurt oraz słodzik. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe oraz proszek  budyniowy i miksujemy już tylko chwilkę do połączenia składników aby piana nie opadła.


Wykładamy ją na spód z truskawkami, na pianę wysypujemy pozostałą część ciasta pozlepianą palcami w kruszonkę.


Pieczemy przez 40 minut.
Kroimy po całkowitym wystudzeniu.

Po podzieleniu ciasta na 16 porcji jedna z nich z podanych powyżej składników zawiera:
91 kalorii
3 gramy tłuszczu
4 gramy białka
13 gram węglowodanów