piątek, 21 kwietnia 2017

TUŃCZYKOWA PASTA Z PRAŻONYM ZIARNEM SŁONECZNIKA


O tym dlaczego warto jeść jajka pisałam wam w poście z przepisem na jajka faszerowane pastą z awokado.
Tuńczyk natomiast jest dość kontrowersyjną rybą.
Jako duża ryba znajdująca się na początku łańcucha pokarmowego oskarżany bywa o to że w swoim mięsie kumuluje rtęć. Jak w wypadku wszystkich produktów spożywczych zalecam więc po prostu umiar.
Myślę że nikt z nas nie jada tej ryby codziennie także nic z jej strony nam nie grozi.
Tym bardziej że tuńczyk jak inne ryby zawiera wiele cennych wartości odżywczych!
Jest doskonałym źródłem białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3, zawiera także bardzo ważne witaminy z grupy B i witaminę D 3 a także potrzebne minerały: wapń i potas.
Poza tym jest poprostu pyszny 😊
Znam wiele osób które pomimo że nie przepadają za rybami, tuńczykiem nie pogardzą. Smak jego jest bowiem naprawdę wyjątkowy, delikatny i inny od większości ryb.
W moim domu tuńczyka jadamy na trzy sposoby. W postaci placuszków(ale o tym kiedy indziej), sałatek lub właśnie pasty do pieczywa.
A ta, z dodatkiem prażonych ziaren słonecznika jest naprawdę rewelacyjna!
Z podanej porcji wychodzi spora porcja pasty, można przechowywać ją w lodówce przez 2/3 dni. 

TUŃCZYKOWA PASTA Z PRAŻONYM ZIARNEM SŁONECZNIKA

SKŁADNIKI

- 2 puszki tuńczyka w wodzie(najlepiej rozdrobnionego, 190 gram po odsączeniu)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100 gram zielonego ogórka
- 60 gram gęstego serka naturalnego(np.bieluch)
- 30 gram koncentratu pomidorowego
- 30 gram ketchupu pikantnego
- łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 30 gram łuskanych ziaren słonecznika
- sok z cytryny, sól oraz pieprz do smaku

SPOSÓB WYKONANIA

Słonecznik prażymy na suchej patelni, stale mieszając tak długo aż nabierze złotego koloru i zacznie wydzielać intensywny zapach.
Tuńczyka odsączamy z zalewy i umieszczamy na sitku. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, również przekładamy na sitko, odsączamy dobrze, najlepiej wyciskając dłonią.
Jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
W misce łączymy ze sobą za pomocą widelca jajka,tuńczyka, ogórka, ketchup, koncentrat pomidorowy oraz serek. Wsypujemy szczypiorek i koperek, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, na koniec wsypujemy ziarna słonecznika.
Pasta najlepiej smakuje po spędzeniu minimum godziny w lodówce kiedy wszystkie smaki się"przegryzą".

100 gram pasty zawiera następujące wartości odżywcze:
127 kalorii
7 gram tłuszczu
12 gram białka
4 gramy węglowodanów





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz