piątek, 28 października 2016

CHRUPIĄCE CIASTECZKA Z TAHINI


Tahini to nic innego jak masło sezamowe czyli mielony podprażony sezam. To naturalne ma kremowo-szary kolor i gorzkawy posmak sezamu a konsystencja jego jest nieco płynna.
W sprzedaży dostępne są również słodzone.Mi wpadło w ręce takie bez żadnych dodatków i z niego powstały moje ciastka.Sezam jak wszystkie nasiona zawiera sam w sobie sporo tłuszczu więc nie wymagają już dodatkowego. Są słodkie dzięki dodatkowi erytrolu i syropu klonowego,bardzo chrupiące i kruche o lekko kokosowym posmaku jednak dzięki dodatkowi tahini i ziaren sezamu dominuje w nich sezamowy smak.
Na pewno posmakują miłośnikom chałwy i nie tylko.
Tahini jest dość łatwo dostępne w większych marketach na działach z orientalną żywnością lub w sklepach BIO. Polecam zakupić i spróbować tych smacznych ciastek.

SKŁADNIKI

(na 20 ciastek wielkości orzecha włoskiego)

-50 gram pasty sezamowej tahini
-25 gram syropu klonowego
-2 łyżki erytrolu
-40 gram mąki kokosowej
-40 gram mąki kukurydzianej
-2 łyżki łuskanych nasion sezamu
-1 białko jaja kurzego
-szczypta proszku do pieczenia

SPOSÓB WYKONANIA

Białko jaja ubijamy na pianę,pozostałe składniki umieszczamu w misce,mieszamy i zagniatamy z nich ciasto.Jeśli nie chce się kleić można dodać odrobinę wody ale ciasto ma być kruche.
Chłodzimy je w lodówce przez około godzinę.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Z ciasta formujemy kulki i układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia,po czym spłaszczamy nieco np.widelcem.
Pieczemy przez 15 minut do zrumienienia uważając żeby ich nie przypalić(przypalony sezam staje się bardzo gorzki)
Smacznego.

1 sztuka ciastka zawiera
40 kalorii
1.31 gram białka
2,69 gram tłuszczu
3.09 gram węglowodanów





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz