czwartek, 26 stycznia 2017

WANILIOWE KLUSKI(PIEROGI)LENIWE Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU

WANILIOWE KLUSKI (PIEROGI) LENIWE Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU



Pierogi czy kluski. Różnie je nazywają. Z pierogami niewiele mają wspólnego. No może poza gotowaniem.
Zresztą zwał jak zwał, najważniejsze że są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Dlatego właśnie leniwe😃Bo wymagają o połowę mniej pracy od tradycyjnych pierogów a smak praktycznie ten sam😊
Tradycyjne leniwe z serem robione są z mąki, jajek i twarogu.
W moich mąkę zastąpiłam uwielbianą przez nas kaszą jaglaną, nie zawierają też jajka a pyszny, waniliowy smak zawdzięczają dodatkowi budyniu w proszku.
Świetny pomysł na błyskawiczne, słodkie śniadanie czy nawet obiad.
Można zjadać je same, polane masłem czy jak u mnie jogurtem naturalnym wymieszanym z cynamonem i wanilią z dodatkiem mrożonych owoców.

SKŁADNIKI

( 3 porcje)

- 100 gram kaszy jaglanej
- 250 gram chudego twarogu
- 40 gram budyniu waniliowego w proszku bez dodatku cukru
- 3 łyżki erytrolu

SPOSÓB WYKONANIA


Kaszę jaglaną prażymy przez chwilę na suchej patelni. Przekładamy ją na sitko i przelewamy wrzątkiem.
Te zabiegi pozwalają pozbyć się z niej niechcianej goryczki.
Zalewamy ją szklanką wody i gotujemy pod przykryciem 20 minut do miękkości. W razie potrzeby dolewamy więcej wody w trakcie gotowania.Nie za dużo jednak bo kasza ma całą ją wchłonąć.
Ugotowaną kaszę studzimy.
Przekładamy ją do miski, dodajemy twaróg i wsypujemy erytrol. Całość łączymy ze sobą za pomocą widelca. 



Na końcu dodajemy proszek budyniowy i zagniatamy ciasto dłońmi. Na stolnicy formujemy z niego wałki które spłaszczamy nieco i ukośnie tniemy nożem na kluski.


Kluski partiami wrzucamy do lekko osolonego wrzątku, całość ostrożnie mieszamy żeby nie przywarły do dna garnka i gotujemy tylko do momentu wypłynięcia na powierzchnię po czym wyciągamy na durszlak do odsączenia łyżką cedzakową.
Są bardzo delikatne więc nie należy gotować ich dłużej niż to konieczne. Woda nie może też bulgotać zbyt mocno. Należy do minimum zmniejszyć płomień.
Kluski podajemy z ulubionymi dodatkami.

Jedna porcja klusek z podanych składników zawiera następujące wartości odżywcze:
242 kalorie
1 gram tłuszczu
20 gram białka
39 gram węglowodanów



środa, 25 stycznia 2017

KOLOROWE MIELONE Z WARZYWAMI

KOLOROWE MIELONE Z WARZYWAMI



Jako klasyczny mięsożerca uwielbiam mięsne obiady.
W zasadzie w moim domu obiad w którym go nie ma zdarza się niezmiernie żadko.
Taka rodzina mięsożernych istotek😊
W naszym menu jednak nie znajdują się schabowe w klasycznej panierce, mielone smażone w głębokim tłuszczu i inne tego typu mięsne dania wciąż tradycyjne w wielu domach.
Zdrowo nie znaczy jednak tyle samo co niesmacznie.
Wręcz przeciwnie! Zdrowsze i odchudzone wersje potraw są pyszne i kolorowe a możliwości jest mnóstwo.
Takie są właśnie prezentowane dziś prze ze mnie kotlety mielone z warzywami i żółtym serem tak bardzo uwielbiane w moim domu.
Z chudego mięsa mielonego(tym razem użyłam z szynki wieprzowej ale robiłam je także ze zmieloną piersią kurczaka czy z chudej mielonki indyczej-są tak samo smaczne) z dodatkiem pieczarek i papryki które nadają im niespotykanego smaku, natki pietruszki dodającej koloru i aromatu oraz żółtego sera który....po prostu świetnie smakuje i poprawia konsystencję kotlecików.
Panierka zrobiona z mielonego lnu i orkiszowych otrębów prażonych z dodatkiem papryki w proszku jest moją ulubioną i stosowaną najczęściej do wielu potraw. Smakuje bardzo dobrze i zawiera wiele cennych składników w przeciwieństwie do bezwartościowej bułki tartej która chłonie tłuszcz jak gąbka.
Kotleciki smażone na minimalnej ilości tłuszczu co nie dodaje im dodatkowej kaloryczności a mimo tego tak samo smaczne jak smażone w dużej ilości smalcu i oleju.
Polecam każdemu kto krzywi się na samą wzmiankę"zdrowsza wersja" i jego wyobrażenia o odchudzonych mielonych zamykają się w gotowanym czy pieczonym mięsie bez panierki😊

SKŁADNIKI

(8 sporych kotletów)


na koltlety:

- 500 gram chudego mięsa mielonego
- 200 gram pieczarek
- 200 gram czerwonej papryki świeżej
- pół pęczka natki pietruszki
- 15 gram mielonego lnu
- 15 gram orkiszowych otrębów prażonych
- łyżeczka słodkiej papryki
- 40 gram żółtego sera(ja miałam w plastrach ale najlepszy będzie w kostce)


przyprawy:

- pieprz
- sól
- majeranek
- przyprawa do mięsa mielonego(bez glutaminianu sodu, cukru i konserwantów w składzie)
- 3 ząbki czosnku


panierka:

- 20 gram mielonego lnu
- 20 gram otrębów orkiszowych prażonych
- łyżeczka mielonej papryki słodkiej lub ostrej w zależności od upodobań



SPOSÓB WYKONANIA



Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach a paprykę kroimy w kostkę.

Warzywa podlewamy wodą i dusimy do miękkości i odparowania wody.



Ser ścieramy na tarce a pietruszkę siekamy.

Mięso wrzucamy do miski, dodajemy do niego uduszone warzywa, starty ser, natkę pietruszki,przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i po 15 gram otrębów i lnu.
Otręby wchłoną nadmiar wody a len sprawi że ładnie się skleją.
Całość doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem i przyprawą do mielonego mięsa.



W miseczce mieszamy pozostałe otręby i len oraz mieloną paprykę.




Masę mięsną wyrabiamy dokładnie dłońmi.

Formujemy 8 płaskich kotlecików i obtaczamy je w panierce. Ja zawsze dzielę masę najpierw na 4 części i z każdej porcji robię 2 kotlety, wtedy wychodzą w miarę równe.





Płaską patelnię(ja używam takiej do smażenia naleśników) rozgrzewamy i spryskujemy olejem w spraju lub przecieramy wacikiem nasączonym olejem.



Kładziemy na niej kotleciki rozpłaszczając je nieco. 




Smażymy z obu stron na malutkim ogniu pod przykryciem po około 10 minut na stronę.



Podajemy z ulubionymi dodatkami.
U mnie przykładowo z ziemniakami w mundurkach i mizerią z jogurtem naturalnym.
Smacznego.

Jeden kotlet z podanego przepisu zawiera:
148 kalorii
6 gram tłuszczu
17 gram białka
7 gram węglowodanów





wtorek, 24 stycznia 2017

CIASTO KOKOSEK Z JABŁKAMI

CIASTO KOKOSEK Z JABŁKAMI



Obowiązkowy wypiek dla każdego miłośnika kokosu😊
Niewiele składników, niewiele pracy a wspaniały efekt smakowy i wizualny bo ciasto wygląda bardzo ładnie. 
Jest wilgotne ale puszyste i mocno kokosowe, ćwiartki jabłek są mięciutkie i dodają mu dodatkowego, orzeźwiającego smaku a na dodatek pięknie wyglądają.
Od teraz jedno z ulubionych ciast do porannej kawy w moim domu.
Więcej mówić nie trzeba. Lepiej spróbować😉

SKŁADNIKI

(blaszka 23/23 cm, 16 porcji)

- 5 jajek rozmiar L
- mała puszka mleka kokosowego light (165 gram)Mleko nie musi być schłodzone
- 150 gram odtłuszczonej mąki kokosowej
- 2 łyżki płynnego słodziku
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 małe jabłuszka(każde po około 80-100 gram,po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych miały 300 gram)
- 1 cytryna
- 20 gram wiórek kokosowych

SPOSÓB WYKONANIA


Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia tak by jego brzegi wystawały poza nią co ułatwi wyjęcie ciasta w całości.
Z cytryny wyciskamy sok. Wlewamy go do sporej miski i dolewamy około 2 szklanki wody.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.Każdą ćwiartkę nacinamy nożem w krateczkę. Umieszczamy w misce z sokiem z cytryny. Taka kąpiel sprawi że nie ściemnieją.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stake ubijając dodajemy po jednym żółtku, słodzik i małym strumyczkiem mleko kokosowe.
Wyłączamy mikser. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy mąkę kokosową wymieszaną z proszkiem do pieczenia,mieszamy za pomocą łyżki.
Wylewamy ciasto na blachę. W równych odstępach od siebie,po cztery w rządku układamy na nim ćwiartki jabłek wyjęte z cytrynowej kąpieli naciętymi "brzuszkami" do góry. 


Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.


Pieczemy około 40 minut aż ciasto ładnie się zarumieni a wbity w nie patyczek pozostanie suchy.

Jedna porcja zawiera następujące wartości odżywcze:
78 kalorii
5 gram tłuszczu
3 gramy białka
4 gramy węglowodanów









WANILIOWY PLACEK SEROWY Z ŻURAWINĄ


Z zamiarem upieczenia ucieranego ciasta z serem nosiłam się już od dawna, schodziło jednak na dalszy plan wśród innych pomysłów.
W momencie jednak gdy udało się mi kupić świeżą żurawinę pomysł powrócił. Wiedziałam że doskonale będzie pasować do ciasta.
Wypiek trafiony w dziesiątkę😃
Placek jest pyszny. Delikatny, mocno waniliowy, z lekkim posmakiem twarogu a kwaskowość żurawiny świetnie łamie jego słodycz.
Świeżą żurawinę ciężko u nas zakupić można więc użyć mrożonej lub wiśnie które również są kwaśne. Choć sądzę że truskawki też swietnie będą się komponować smakowo.
Placek jest szybki i prosty do zrobienia co również przemawia na jego plus.

WANILIOWY PLACEK SEROWY Z ŻURAWINĄ

SKŁADNIKI

(blaszka 24/30 cm)


- 3 jajka rozmiar L
- 1 i 1/2 szklanki erytrolu lub innego słodzidła
- 500 gram chudego twarogu w kostce
- 100 gram mąki jaglanej(można użyć ryżowej, orkiszowej, kukurydzianej)
- 2 opakowania(80 gram) budyniu waniliowego bez cukru
- ćwierć łyżeczki mielonej wanilii
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 gram mleka roślinnego lub chudego krowiego(użyłam napoju kokosowego alpro)


dodatkowo:

- 200 gram żurawiny świeżej poszatkowanej na mniejsze kawałki lub innych kwaśnych owoców, rozdrobnionych
- ksylitol w pudrze do posypania

SPOSÓB WYKONANIA



Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka z erytrolem ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę. Kiedy podwoi już swoją objętość dodajemy po łyżce twaróg. Na końcu wlewamy mleko.
Wsypujemy przesianą mąkę z budyniem, wanilią i proszkiem do pieczenia, mieszamy dokładnie łyżką lub krótko mikserem do połączenia.
2/3 masy wylewamy na blaszkę, wykładamy równomiernie żurawinę i przykrywamy resztą ciasta.
Pieczemy 55- 60 minut do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta zbytnio się rumieni przykrywamy blaszkę folią aluminiową.
Po wystudzeniu posypujemy ksylitolem w pudrze.


Wartość odżywcza kawałka placka po podzieleniu na 20 porcji:
77 kalorii
1 gram tłuszczu
6 gram białka
11 gram węglowodanów