KOLOROWE MIELONE Z WARZYWAMI
Jako klasyczny mięsożerca uwielbiam mięsne obiady.
W zasadzie w moim domu obiad w którym go nie ma zdarza się niezmiernie żadko.
Taka rodzina mięsożernych istotek😊
W naszym menu jednak nie znajdują się schabowe w klasycznej panierce, mielone smażone w głębokim tłuszczu i inne tego typu mięsne dania wciąż tradycyjne w wielu domach.
Zdrowo nie znaczy jednak tyle samo co niesmacznie.
Wręcz przeciwnie! Zdrowsze i odchudzone wersje potraw są pyszne i kolorowe a możliwości jest mnóstwo.
Takie są właśnie prezentowane dziś prze ze mnie kotlety mielone z warzywami i żółtym serem tak bardzo uwielbiane w moim domu.
Z chudego mięsa mielonego(tym razem użyłam z szynki wieprzowej ale robiłam je także ze zmieloną piersią kurczaka czy z chudej mielonki indyczej-są tak samo smaczne) z dodatkiem pieczarek i papryki które nadają im niespotykanego smaku, natki pietruszki dodającej koloru i aromatu oraz żółtego sera który....po prostu świetnie smakuje i poprawia konsystencję kotlecików.
Panierka zrobiona z mielonego lnu i orkiszowych otrębów prażonych z dodatkiem papryki w proszku jest moją ulubioną i stosowaną najczęściej do wielu potraw. Smakuje bardzo dobrze i zawiera wiele cennych składników w przeciwieństwie do bezwartościowej bułki tartej która chłonie tłuszcz jak gąbka.
Kotleciki smażone na minimalnej ilości tłuszczu co nie dodaje im dodatkowej kaloryczności a mimo tego tak samo smaczne jak smażone w dużej ilości smalcu i oleju.
Polecam każdemu kto krzywi się na samą wzmiankę"zdrowsza wersja" i jego wyobrażenia o odchudzonych mielonych zamykają się w gotowanym czy pieczonym mięsie bez panierki😊
SKŁADNIKI
(8 sporych kotletów)
na koltlety:
- 500 gram chudego mięsa mielonego
- 200 gram pieczarek
- 200 gram czerwonej papryki świeżej
- pół pęczka natki pietruszki
- 15 gram mielonego lnu
- 15 gram orkiszowych otrębów prażonych
- łyżeczka słodkiej papryki
- 40 gram żółtego sera(ja miałam w plastrach ale najlepszy będzie w kostce)
przyprawy:
- pieprz
- sól
- majeranek
- przyprawa do mięsa mielonego(bez glutaminianu sodu, cukru i konserwantów w składzie)
- 3 ząbki czosnku
panierka:
- 20 gram mielonego lnu
- 20 gram otrębów orkiszowych prażonych
- łyżeczka mielonej papryki słodkiej lub ostrej w zależności od upodobań
SPOSÓB WYKONANIA
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach a paprykę kroimy w kostkę.
Warzywa podlewamy wodą i dusimy do miękkości i odparowania wody.
Ser ścieramy na tarce a pietruszkę siekamy.
Mięso wrzucamy do miski, dodajemy do niego uduszone warzywa, starty ser, natkę pietruszki,przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i po 15 gram otrębów i lnu.
Otręby wchłoną nadmiar wody a len sprawi że ładnie się skleją.
Całość doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem i przyprawą do mielonego mięsa.
W miseczce mieszamy pozostałe otręby i len oraz mieloną paprykę.
Masę mięsną wyrabiamy dokładnie dłońmi.
Formujemy 8 płaskich kotlecików i obtaczamy je w panierce. Ja zawsze dzielę masę najpierw na 4 części i z każdej porcji robię 2 kotlety, wtedy wychodzą w miarę równe.
Płaską patelnię(ja używam takiej do smażenia naleśników) rozgrzewamy i spryskujemy olejem w spraju lub przecieramy wacikiem nasączonym olejem.
Kładziemy na niej kotleciki rozpłaszczając je nieco.
Smażymy z obu stron na malutkim ogniu pod przykryciem po około 10 minut na stronę.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
U mnie przykładowo z ziemniakami w mundurkach i mizerią z jogurtem naturalnym.
Smacznego.
Jeden kotlet z podanego przepisu zawiera:
148 kalorii
6 gram tłuszczu
17 gram białka
7 gram węglowodanów