niedziela, 13 listopada 2016

ORKISZOWO-ŻYTNIA STRUCLA DROŻDŻOWA Z KRUSZONKĄ I TRUSKAWKAMI

ORKISZOWO-ŻYTNIA STRUCLA DROŻDŻOWA Z KRUSZONKĄ I TRUSKAWKAMI


Ciasto drożdżowe to z gatunku tych gdy:
-nie ma się pomysłu na wymyślne ciasto
-chce się zrobić coś co nie wymaga dużo czasu i nakładu pracy
-nie ma się w domu zbyt wielu składników a do sklepu"nie po drodze"
I tak właśnie bywa czasem u mnie w leniwe niedzielne przedpołudnia.
Mąka zawsze jakaś się w domu znajdzie, suszone drożdże mają w szafce swoje stałe miejsce a zamrażarka pełna mrożonych owoców. Nic tylko piec drożdżowe. No to jest strucla😊
Zarobienie ciasta to raptem chwilka, kruszonka zajmuje kilka minut, w czasie wyrastania można zająć się innymi czynnościami a samo złożenie strucli to nie więcej niż 15 minut pracy.
Idealne ciacho na niedzielny podwieczorek.

SKŁADNIKI


ciasto:
- 150 gram mąki żytniej jasnej
- 150 gram mąki orkiszowej
- paczka(8 gram) suszonych drożdży
- 50 ml mleka(użyłam 3,2% tłuszczu)
- 100 ml wody
- 40 gram masła(zmniejszona zawartość tłuszczu)
- 3 łyżki płynnego słodziku

kruszonka:
- 30 gram masła
- 30 gram mąki orkiszowej
- 20 gram płatków migdałów
- 3 łyżki erytrolu

dodatkowo:
- 200 gram mrożonych truskawek
-jajko do posmarowania ciasta

SPOSÓB WYKONANIA


Mleko wraz z masłem podgrzewamy w garnuszku do roztopienia.
Mąki przesiewamy do miski i mieszamy z suchymi drożdżami ,dodajemy wodę, słodzik i wlewamy roztopione ciepłe mleko z masłem. Zagniatamy ciasto tak długo aż będzie gładkie i elastyczne. Ja najpierw robię to silikonową łopatką, potem rękami. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.


Truskawki wyciągamy z zamrażarki i kiedy odtają odrobinę kroimy je na plasterki(lepiej robić to kiedy są jeszcze zamrożone, po rozmrożeniu są zbyt miękkie)


Przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło kroimy w kostkę, palcami mieszamy z mąka i erytrolem tak żeby powstała drobna kruszonka.


Płatki migdałów kruszymy i podprażamy na złoto na suchej patelni. 


Po wystudzeniu łączymy z kruszonką i wstawiamy do lodówki.


Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę(używam silikonowej,ciasto nie klei się i nie ma potrzeby podsypywania mąką)i wałkujemy na kształt prostokąta.


Na środku zostawiamy pasek miejsca na nadzienie a krótsze boki nacinamy w paski. Układamy truskawki i na końcach strucli przykrywamy je brzegami ciasta.


Paski naprzemiennie zakładamy na truskawki aż do wyczerpania.


Struclę przekładamy na papier do pieczenia, smarujemy rozkłuconym jajkiem i posypujemy kruszonką.



Struclę wraz z papierem przekładamy do dużej keksówki. 


Piekarnik nastawiamy na 170 stopni, blachę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas nagrzewania piekarnika. Pieczemy przez godzinę czasu.

Po upieczeniu struclę studzimy i wyciągamy z formy ciągnąc za papier do pieczenia. Posypujemy Ksylitolem w pudrze.


Całe ciasto zawiera:
1704 kalorie
63 gramy tłuszczu
48 gram białka
226 gram węglowodanów

Ja podzieliłam je na 16 porcji każda po:
107 kalorii
4 gramy tłuszczu
3 gramy białka
14 gram węglowodanów




sobota, 12 listopada 2016

MINI SERNICZKI ORZECHOWE Z CZEKOLADOWĄ POLEWĄ I ORZECHAMI

MINI SERNICZKI ORZECHOWE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ I ORZECHAMI



Ostatnio mam "fazę"na serniki😊
Twarogu u mnie w domu zawsze co niemiara i sam aż prosi się o wykorzystanie. Tym razem miałam go tylko pół kilograma więc planowo miały być to malutkie serniczki pieczone w foremkach na muffiny ale ostatecznie upiekłam go w jednej foremce i podzieliłam na kosteczki. Myślę że te w małych foremkach prezentowałyby się lepiej ale przecież najważniejszy jest smak. A sernik wyszedł pyszniutki. Jeśli ktoś lubi orzechy włoskie to będzie wniebowzięty.

SKŁADNIKI

(12 mini serniczków w foremkach na muffiny lub jedna forma 18/18 cm)

-0,5 kg zmielonego twarogu(użyłam twaróg sernikowy firmy president o 4% zawartości tłuszczu)
-1 jajo rozmiar L
-50 gram zmielonych orzechów włoskich(można kupić w większych sklepach spożywczych lub zmielić samemu)
-2 łyżki płynnego słodziku

na polewę:
-30 gram masła(używam o zmniejszonej zawartości tłuszczu)
-20 gram mleka
-6 gram kakao
-łyżeczka płynnego słodziku

dodatkowo:
-30 gram posiekanych orzechów włoskich

SPOSÓB WYKONANIA


Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Na jego dno postawić blaszkę wypełnioną wodą. Twaróg dokładnie wymieszać łyżką ze słodzikiem,jajkiem i mielonymi orzechami. Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub rozdzielić po równo do 12-nastu silikonowych foremek na muffinki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Sernik w większej formie piec przez 45 minut, małe serniczki około 25-ciu. Po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce.

W garnuszku roztopić masło z mlekiem,dodać kakao i słodzik, wymieszać dokładnie aby nie było grudek.

Sernik wyciągnąć z formy i pokroić na 12 kostek (małe serniczki wyciągnąć z foremek)
Każdy serniczek posmarować polewą za pomocą silikonowego pędzelka i posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić do stężenia polewy.

Wartości odżywcze dla jednego serniczka:
101 kalorii
7,4 gram tłuszczu
2,6 gram węglowodanów
5,6 gram białka



piątek, 11 listopada 2016

KOKOSOWY SERNIK NA ZIMNO

KOKOSOWY SERNIK NA ZIMNO


Od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia sernika w którym dominującym smakiem będzie kokos.
Początkowo miał być to sernik pieczony ale akurat miałam w lodówce serki homogenizowane więc powstał szybki serniczek z kokosem na zimno.
Z kokosu jest jego spód oraz posypka a w masie serowej znajduje się mleko kokosowe. Wszystko to razem sprawia że deser jest mocno kokosowy czyli taki jaki lubię najbardziej a jego smakiem mozna delektować się już około 2 godziny po zrobieniu.

SKŁADNIKI

(TORTOWNICA 22 cm)

spód i posypka
- 80 gram wiórków kokosowych
- 50 gram masła(użyłam masła o zmniejszonej zawartości tłuszczu,masło można zastąpić nierafinowanym olejem kokosowym)
- 4 łyżki erytrolu

masa serowa
- 3 opakowania serka homogenizowanego(600 gram)
- mała puszka mleka kokosowego 165 gram(schłodzonego w lodówce przez 24 godziny)
- 3 łyżki płynnego słodziku
- 30 gram wiórków kokosowych
- 25 gram żelatyny

SPOSÓB WYKONANIA

Masło roztopić wraz z erytrolem,wlać do wiórków i wymieszać. 3/4 powstałej masy wylepić spód tortownicy i wstawić do lodówki.


Pozostałą część podgrzewać na patelni na niewielkim ogniu aż wiórki nabiorą złotego koloru,przełożyć na talerz i odstawić do wystudzenia.


Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody.
Z mleka kokosowego oddzielamy stałą część(śmietankę)
Serki mieszamy ze słodzikiem, wiórkami i płynnym mlekiem kokosowym.
Śmietankę kokosową ubijamy na sztywno. Stale ubijając dodajemy po łyżce serki. Na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę.
Masę serową wykładamy na schłodzony spód.


Posypujemy uprażonymi wiórkami przyciskając je żeby się przykleiły.


 Całość wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.


Wartości odżywcze dla całego sernika:
1603 kalorie
122 gramy tłuszczu
67 gram węglowodanów
83 gramy białka

po podzieleniu na 12 porcji jedna z nich zawiera:
134 kalorie
10,1 gram tłuszczu
5,5 gram węglowodanów
7 gram białka




czwartek, 10 listopada 2016

BABKA MARMURKOWA NA KEFIRZE

BABKA MARMURKOWA NA KEFIRZE

(BEZ TŁUSZCZU I CUKRU)


Marmurkowa babka to klasyk wśród wypieków. Robi się ją w każdym chyba domu, można kupić ją w każdej cukierni a nawet w markecie. Jest w niej coś co sprawia że wszyscy ją uwielbiają.
Taka babka to ulubione ciasto mojego narzeczonego. Często słyszę prośby o jej upieczenie. Ale o ile kiedyś na maśle, margarynie czy oleju i z cukrem robiłam ją często i wychodziła piękna i puchata, o tyle taka odchudzona nie bardzo się mi niestety udawała.
W końcu jednak dopracowałam przepis na tyle że za każdym razem wychodzi tak smaczna iż znika w mgnieniu oka. Co widać niestety po zdjęciach gdyż piekąc ją wieczorem i zostawiając do rana,  zanim zdążyłam zrobić porządne fotografie solidnego kawałka już ubyło 😃
Babka jest bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna, puszysta przez obecność proszku do pieczenia i sody oraz dodanie ubitych białek i wilgotna dzięki dodatkowi kefiru.
Czego chcieć więcej?😊

SKŁADNIKI


- 4 jajka rozmiar L
- 430 gram kefiru (użyłam piątnicy 0 % tłuszczu)
- 3 łyżki płynnego słodziku
- 120 gram mąki kukurydzianej
- płaska łyżeczka sody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru
(opakowanie budyniu 40 gram)

SPOSÓB WYKONANIA


Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy mikserem do białości, nadal ucierając dodajemy po łyżce kefir i przesianą mąkę oraz słodzik. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 budynie waniliowe do drugiej czekoladowe. Miksujemy do połączenia składników. Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy po połowie do masy jasnej i ciemnej i mieszamy delikatnie za pomocą silikonowej łopatki.
Na spód formy do babki wylewamy ciasto ciemne a na nie ciasto jasne. Najlepiej użyć formy silikonowej, nie musimy jej wtedy niczym smarować a upieczona babka łatwo daje się wyciągnąć.
Babkę piekłam przez 1 godzinę 10 minut ale najlepiej po godzinie sprawdzać patyczkiem czy nie jest surowa.
Upieczoną babkę studzimy i wyciągamy z formy. Przed podaniem posypać ksylitolem w pudrze.

Całość babki posiada:
1461 kalorii
22 gramy tłuszczu
53 gramy białka
261 gram węglowodanów

Po podzieleniu na 16 porcji jeden kawałek posiada:
95 kalorii
1,7 gram tłuszczu
3,6 gram białka
16 gram węglowodanów