sobota, 1 kwietnia 2017

JAGLANY JABŁECZNIK


Byla juz jaglana Szarlotka z surowej kaszy jaglanej a teraz jabłecznik na jej podstawie😃
Nie jestem zbytnią fanką kasz ale tę żółtą, drobna kaszę naprawdę lubię.
Za jej apetyczny wygląd, za smak, wszechstronność zastosowania i wspaniałe właściwości zdrowotne.
Ten jabłecznik miał być eksperymentem.
Zupełnie niepokazowym. Raczej do cichej konsumpcji w gronie rodzinnym dlatego upiekłam mini wersję w tortownicy o średnicy 18 cm na zaledwie 8 porcji.
Od razu jednak pożałowałam tej decyzji po spróbowaniu pierwszego kawałka i wiedziałam że muszę się z wami tym ciastem podzielić.
Czasem jednak najprostsze przepisy są najlepsze.
Taki właśnie jest ten jabłecznik.
Minimum składników, minimum wysiłku i maksimum smaku.
Jeśli jest jeszcze ktoś kto twierdzi że nie lubi kasz, dajcie mu do spróbowania tego wypieku😊

JAGLANY JABŁECZNIK

SKŁADNIKI

(tortownica 18 cm, 8 porcji)

ciasto:
- 150 gram kaszy jaglanej
- 320 gram mleka roślinnego lub chudego krowiego
- 15 gram gorzkiego kakao
- szczypta sproszkowanej wanilii
- 2 łyżki(50 gram płynnego miodu)

jabłka:
- 400 gram jabłek obranych i po usunięciu ogryzków
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu

dodatkowo:
- 10 gram cukru kokosowego
- 10 gram płatków migdałów

SPOSÓB WYKONANIA

Odmierzoną kaszę jaglaną wsypujemy na sitko, płukamy dokładnie zimną wodą i przelewamy wrzątkiem. Przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 25-30 minut aż będzie bardzo miękka oraz wchłonie całe mleko.
Podczas gotowania kontrolujemy kaszę i w razie potrzeby dolewamy wody żeby nie przywarła do dna.
Jabłka kroimy w większą kostkę, przekładamy do garnka, zasypujemy cynamonem, podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia(samo dno)
Ugotowaną kaszę dzielimy na dwie części.
Do jednej dodajemy kakao, do drugiej wanilię i po łyżce miodu do każdej.
Obie mieszanki traktujemy blenderem. Nie trzeba robić tego bardzo dokładnie.
Jeśli kasza wydaje się zbyt sucha można dolać do niej trochę wody, konsystencja ma pozwolić na swobodne wyłożenie jej do formy.
Na dno tortownicy kładziemy kakaową warstwę kaszy przyciskając ją do dna, na nią kładziemy uprażone jabłka i przykrywamy waniliową warstwą kaszy.
Wierzch posypujemy cukrem kokosowym i płatkami migdałów.
Pieczemy przez 35 minut lub trochę dłużej.
Jabłecznik jest pyszny także na ciepło, polecam jednak kroić go dopiero po całkowitym ostudzeniu, stężeje wtedy i łatwo da się podzielić na porcje.

Jedna porcja ciasta z podanych powyżej składników zawiera:
139 kalorii
2 gramy tłuszczu
4 gramy białka
28 gram węglowodanów




2 komentarze:

  1. Nie lubię kaszy jaglanej, ale mąka przechodzi, ciekawe czy by mi smakował bo wygląda cudnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj.Inaczej się nie przekonasz:-D
      My kaszę jaglaną wielbimy w domu wszyscy:-)
      Mąkę znowuż używam ale nie jestem jej szczególną fanką:-)

      Usuń