poniedziałek, 12 grudnia 2016

PIERNIKOWA GWIAZDA Z SEREM I POWIDŁAMI

 PIERNIKOWA GWIAZDA Z SEREM I POWIDŁAMI


Grudzień to prawdziwe piernikowe szaleństwo😊
Nie wiedzieć czemu ciasta i ciastka piernikowe zimą smakują o niebo lepiej i raczej zapomina się o nich wiosną i w lecie na długie miesiące.
Może dlatego że przyprawy obecne w pierniku czyli: kardamon, anyż, cynamon i goździki mają właściwości rozgrzewające. Kojarzą się z grzanym piwem czy winem, herbatą po góralsku i pomarańczą które kochamy w zimne dni...
Bądź co bądź mój apetyt na piernikowe ciasta jest ostatnio niezaspokojony.
Dzisiejsze ciasto w formie znanej wielu gwiazdy. Najczęściej robionej z makiem, serem czy nutellą.
Do tej pory jej nie robiłam i bardzo chciałam upiec to cudeńko.
Jest więc piernikowa gwiazda. Przekładana pomarańczowym serkiem i domowymi powidłami.
Ciasto smaczne i wbrew pozorom mało pracochłonne a prezentuje się naprawdę ładnie.
Upiekłam je z żytniej mąki która świetnie pasuje do pierników a do ciasta dodałam puree z dyni którego ciągle u mnie pod dostatkiem ale równie dobrze można zastąpić je puree marchewkowym.
Przepis banalny więc uda się każdemu.


SKŁADNIKI

(tortownica 26 cm)

- 200 gram piuree z dyni(200 gram upieczonej lub ugotowanej dyni zblendowanej lub zgniecionej widelcem na papkę)
- 250 gram mąki żytniej jasnej
- 35 gram masła (zmniejszona zawartość tłuszczu)
- 20 gram miodu
- 20 gram przyprawy do piernika
- łyżka płynnego słodziku
- 1,5 łyżeczki sody


dodatkowo:

- 50 gram powideł śliwkowych najlepiej domowych bez cukru
- 100 gram serka naturalnego plus skórka otarta z połowy pomarańczy plus 15 gram kisielu pomarańczowego w proszku bez cukru plus słodzik do smaku
- ksylitol w pudrze do posypania

SPOSÓB WYKONANIA



Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Masło umieszczamy w garnuszku wraz z miodem. Podgrzewamy do rozpuszczenia. Ciepłe wlewamy do dyniowego piuree, dodajemy słodzik, mieszamy.
Wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą. Zagniatamy jednolite ciasto.
Dzielimy je na trzy części.



Każdą część ciasta wałkujemy na cienki, okrągły placek o średnicy formy.


Pierwszy z nich smarujemy powidłami i kładziemy na nim drugi. Najlepiej robić to na wyłożonym papierem do pieczenia dnie tortownicy.


Smarujemy go serkiem wymieszanym ze skórką pomarańczową i kisielem w proszku. 


Kładziemy trzeci placek.
Na środku koła z ciasta kładziemy szklankę(moja była trochę za duża, lepiej użyć literatki lub nawet kieliszka) i nacinamy ciasto na 16 rownych części. Najlepiej zacząć od czterech, potem ośmiu i każdą część jeszcze na dwa razy.


Łapiemy rękami po dwa ramiona gwiazdy i skręcamy je dwukrotnie w przeciwnych kierunkach.


Na dno tortownicy nakładamy obręcz (nie jest to konieczne)
Gwiazdę pieczemy 30-35 minut.
Po ostudzeniu posypujemy ksylitolem w pudrze.

Po podzieleniu  ciasta na 16 porcji jedna z nich zawiera:
89 kalorii
2 gramy tłuszczu
2 gramy białka
15 gram węglowodanów












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz