sobota, 26 listopada 2016

FIGI Z MAKIEM

FIGI Z MAKIEM


Stwierdzenie "figa z makiem" potocznie oznacza  tyle co....nic. Czemu? Nigdy nie dociekałam. Wiem natomiast że to połączenie smakowe jest wyśmienite😊
Kruche ciasteczka z figami które dziś prezentuję to rozkosznie słodka, mała przekąska do kawy. Ciężko poprzestać na jednym. Z podanej porcji wychodzi 16 sztuk więc polecam zrobić je od razu z podwójnej. 
Są bezglutenowe i nie zawierają cukru. Słodycz fig wystarcza w zupełności. Świetne dla dzieci i osób na dietach. Kruche i delikatne.
Podczas pieczenia zorientowałam się że do ciasta nie dodałam proszku, sody ani żadnych innych spulchniaczy. Przez to nie wyrosły ale nie wpłynęło to w żaden sposób na ich smak.
Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki może dodać cukier lub słodzik do ciasta, tak samo dodać można proszek do pieczenia ale zapewniam że i bez tych dodatków ciasteczka są bardzo smaczne.
(osoby na diecie bezglutenowej muszą zwrócić uwagę na to by mak, figi i mąka kukurydziana z natury bezglutenowe, nie były nim zanieczyszczone co się w tych produktach zdarza) 

SKŁADNIKI

(16  ciastek)

- 120 gram mąki kukurydzianej
- 60 gram skrobi z tapioki(można użyć ziemniaczanej)
- 60 gram jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki zimnej wody
- żółtko jajka
- 40 gram zimnego masła o obniżonej zawartości tłuszczu

dodatkowo:
- 150 gram suszonych fig
- białko jaja do posmarowania
- łyżeczka maku do posypania

SPOSÓB WYKONANIA


Mąki mieszamy ze sobą w miseczce, dodajemy posiekane masło, żółtko, jogurt i tyle wody żeby udało się zagnieść z ciasta kulę którą owijamy folią i wkładamy do lodówki.




Figi zalewamy gorącą wodą do ich pokrycia, gotujemy na niewielkim ogniu przez 10-15 minut aż specznieją i wchłoną część wody.


Blendujemy je na gładko. Nie trzeba ich odsączać, chyba że wody jest dużo, nadzienie ma być dość gęste.


Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Blachę do ciasta 25/30 cm wykładamy folią spożywczą tak by jej brzegi wystawały poza formę. Najlepiej blaszkę zwilżyć odrobinę wodą, wtedy folia będzie do niej dobrze przylegać.


Spód blachy wylepiamy ciastem.


Przez środek robimy nożem nacięcie, masę figową przekładamy do rękawa cukierniczego i w połowie pasków ciasta wyciskamy wzdłuż nadzienie.


Ciasto wyciągamy na blat ciągnąc za folię.


Za jej pomocą zawijamy jego brzegi tak by pokryły nadzienie. Rulony spłaszczamy trochę dłonią i dociskamy brzegi ciasta po środku.



Tniemy je na ciasteczka, za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy białkiem i posypujemy makiem.



Ciastka delikatnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.


Pieczemy przez około 15 minut do ładnego zrumienienia. Studzimy.

Jedno ciastko z podanych składników zawiera:
89 kalorii
2 gramy tłuszczu
1 gram białka
16 gram węglowodanów






1 komentarz: