niedziela, 16 października 2016

SZYBKA NAPOLEONKA



Bywają takie dni że nie mam czasu lub zwyczajnie nie chce mi się nic piec ani przygotowywać pracochłonnych słodkości. A w moim domu wśród tylu łasuchów zawsze musi być coś dobrego.Wybieram wtedy coś na szybko z półproduktów dostępnych w sklepach. Napewno nie można nazwać tego deseru wybitnie zdrowym ze względu na obecność krakersów z białej mąki ale jest niskokaloryczny i naprawdę smaczny.
Szybka napoleonka to błyskawiczne ciasto bez pieczenia. Nie wymaga dużego nakładu pracy. Czasu wymaga jedynie chłodzenie żeby masa dobrze stężąła a krakersy zmiękły. Dlatego najlepiej zrobić je wieczorem,żeby rano móc się cieszyć pysznym smakołykiem do kawy.

SKŁADNIKI
(16 ciastek każde po:71 kcal,2,07 grama tłuszczu,2.58 grama białka,10,31 grama węglowodanów)

-30 sztuk krakersów
-opakowanie budyniu waniliowego 40 gram
-300 ml mleka 0,5%
-płaska łyżeczka agaru
-200 gram chudego serka naturalnego
-2 łyżki słodziku w płynie bądź innego dowolnego słodziku
-ksylitol w pudrze do posypania wierzchu

SPOSÓB WYKONANIA

Przygotować sobie niewielką,kwadratową blaszkę lub inną foremkę. U mnie blaszka 21/23 cm. Na jej dnie poukładać połowę krakersów.
Cwierć szklanki mleka odlać i rozrobić w nim proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować dodając do niego słodzik i agar. Wlać rozrobiony budyń i gotować chwilę mieszając do zgęstnienia. Zestawić z ognia i odczekać chwilę aż nieco przestygnie.Do ciepłego budyniu po łyżce dodawać serek i mieszać dokładnie. Masę wylać na krakersy,przykryć drugą połową ciastek,posypać przez sitko ksylitolem w pudrze,schłodzić przez kilka godzin,pokroić i podawać.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz