środa, 3 maja 2017

MĄKA ARACHIDOWA EFAVIT I JOGURTOWE MUFFINKI Z MASŁEM ORZECHOWYM


Jeśli zaglądacie tu regularnie napewno wiecie że orzechy i masło orzechowe darzę szczególną miłością 😃
Fistaszki to najpopularniejsze orzechy. Kto z nas choć raz nie siedział nad torbą tych orzeszków łuskając je ręcznie ze skorupek i brązowych łupinek zaśmiecając wszystko wokół? 😊
Ja do tej pory właśnie pod taką postacią lubię je najbardziej choć w sklepach możemy znaleźć obecnie całą masę wyrobów z arachidów.
Orzeszki w miodzie, czekoladzie, prażone, smażone, solone, w karmelu, papryce, w pikantnej lub cukrowej otoczce. Wszystkie te dodatki sprawiają niestety że wartościowe orzechy zamieniają się w niezdrową i tuczącą przekąskę przez co nabrały złej sławy.
W mojej kuchni miejsce jest więc tylko dla masła z orzechów arachidowych 100% bez żadnych dodatków, orzeszków w skorupkach a w porywach lenistwa gdy nie chce mi się ich obierać dla tych prażonych bez cukru i soli.
No i oczywiście dla mąki arachidowej która również znalazła się w paczce od firmy EFAVIT.
Muffinki które wam dziś prezentuję to podwójnie lub nawet potrójnie fistaszkowa przyjemność smaku. Ciasto z dodatkiem mąki arachidowej a w środku masło orzechowe i orzeszek.
Proste i pyszne 😊

Mąka arachidowa odtłuszczona efavit to zmielone wytłoczyny pozostałe po tłoczeniu oleju arachidowego.


OPAKOWANIE
Gruba foliowa torebka ze strunowym zamkiem zawierająca 250 gram mąki.Na etykietce znajduje się informacja o producencie, gramaturze, pochodzeniu, dacie ważności do spożycia oraz wartości energetycznej na 100 gram wyrobu.

OPIS PRODUKTU
Mąka o jasnobrązowym zabarwieniu, sypka, bez tendencji do zbijania się w grudki, o bardzo drobnym przemiale. Ma delikatny zapach orzechów arachidowych.

WARTOŚCI ODŻYWCZE NA 100 GRAM
wartość energetyczna: 434 kalorie
tłuszcz: 29 gram
w tym kwasy tłuszczowe nienasycone: 3 gramy
węglowodany: 18 gram
w tym cukry: 2 gramy
białko: 39 gram
sól: 0 gram

SMAK
Subtelny smak orzechów arachidowych

ZASTOSOWANIE
Wg informacji producenta:
W piekarnictwie wyśmienita do wypieków słodkich oraz słonych, jako posypka do ciast, a także jako dodatek do mieszanek ekologicznych zbożowych oraz jako składnik panierek.

Wg moich doświadczeń:
Mąka arachidowa wspaniale smakuje w ciastach i babeczkach na słodko użyta jako część mąki ale jej smak pasuje również do potraw na ostro.
Pełen smak i aromat uzyskuje po uprażeniu jej na suchej patelni. Wspaniale smakuje wtedy jako zdrowsza alternatywa bułki tartej do kalafiora, brukselki czy fasoli szparagowej. Nadaje się także do naleśników i placków.
Może być również spożywana na surowo.

WŁAŚCIWOŚCI W UŻYTKOWANIU
Jak większość mąk bezglutenowych ma słabe właściwości sklejające, chłonie sporo płynów potrzebuje więc zwiększenia ich ilości w przepisach, do wyrobów z jej użyciem warto dodać choć szczyptę soli co znacznie podkreśla smak.

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE:
Mąka bogata w błonnik, cynk, fosfor i witaminy z grupy B. Obniża poziom cholesterolu. Zawiera sporą ilość wapnia.
Jest prawdziwą bombą białka. Zawiera go najwięcej ze wszystkich mąk tego rodzaju. Z tego powodu oraz ze względu na zawartość aminokwasu: argininy który wpływa na przyrost masy mięśniowej jest wartościowym produktem wykorzystywanym w kulturystyce.
Orzechy arachidowe a więc i mąka z nich jest bogatym źródłem niacyny (witaminy B3 lub witaminy PP) która wspomaga układ nerwowy - koi nerwy, łagodzi stres, ułatwia zasypianie itp. W lecznictwie jest podawana chorym na depresję i choroby psychiczne. Jej niedobór prowadzić może do chronicznego zmęczenia, osłabienia i migrenowych bulów głowy.

DLA KOGO
Dla osób aktywnych, uprawiających sporty różnego rodzaju, kulturystów, osób na diecie bezglutenowej, niskowęglowodanowej, wysokobiałkowej.
Chcących dostarczyć więcej wartościowych produktów do swojego menu, ciekawych nowych, niebanalnych smaków.

A teraz czas na przepis. Pyszny i prosty który zachwyci podniebienia wszystkich miłośników orzeszków i masła orzechowego 😊

MUFFINKI ARACHIDOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM



SKŁADNIKI

(12 muffinek)


składniki mokre:
- 250 gram jogurtu naturalnego(użyłam odtłuszczonego)
- 2 jajka rozmiar L

składniki suche:
- 150 gram mąki arachidowej efavit
- 60 gram mąki kukurydzianej(można użyć innej: ryżowej, gryczanej lub jeśli nie zależy nam na wersji bezglutenowej-orkiszowej, pszennej)
- szklanka erytrolu lub inne dowolne słodzidło
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli( odrobina na czubku łyżeczki)
dodatkowo:
- około 85 gram masła orzechowego crunchy (najlepiej 100%)
- 12 orzechów arachidowych

SPOSÓB WYKONANIA

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W misce mieszamy ze sobą mąki z erytrolem, solą i proszkiem do pieczenia.
Za pomocą trzepaczki łączymy jogurt z jajkami, wsypujemy składniki suche, mieszamy łyżką do połączenia. Jeśli masa wydaje nam się zbyt gęsta można dodać odrobinę wody.
Do papilotek (najlepiej silikonowych) wykładamy po dużej łyżce masy, nakładamy małą łyżeczkę masła orzechowego( ja przyprawiłam je szczyptą soli himalajskiej), wciskamy w nie orzecha i przykrywamy drugą łyżką ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 20-25 minut do suchego patyczka)
Przed podaniem posypujemy ksylitolem w pudrze.

Jedna muffinka z podanych powyżej składników zawiera następujące wartości odżywcze:
139 kalorii
8,5 grama tłuszczu
8,9 gram białka
8,6 gram węglowodanów

Smacznego !😊





sobota, 29 kwietnia 2017

MĄKA SEZAMOWA EFAVIT I DOMOWA CHAŁWA W WERSJI FIT


Znajdą się tutaj wielbiciele chałwy? 😊
Ja mam do niej słabość od dziecka.
Wg. Wikipedii chałwa to wyrób cukierniczy z karmelu oraz miazgi nasion oleistych pochodzący z Iranu. Popularny w wielu innych rejonach świata – na Bałkanach, w krajach śródziemnomorskich i zachodniej Azji.
Najbardziej popularna w naszym kraju jest ta sezamowa i to ją najczęściej znajdziemy na sklepowych półkach.
Taką chałwę lubię najbardziej.
Chałwa to jeden z bardziej wartościowych słodyczy. Jest bardzo dobrym źródłem wapnia, magnezu, a także niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odnajdziemy w niej ponadto witaminę A, E i witaminy z grupy B.
Niestety te które możemy kupić w sklepie  nie są dobrej jakości.
Cała rzesza zbędnych składników: Syropu glukozowo- fruktozowego, aromatów, stabilizatorów i innych nie zachęca umieszczenia jej w swoim menu.
Na szczęście chałwę wcale nie trudno zrobić w domu.
Wystarczy zmielić nasiona sezamu, dodać miód lub inne słodzidło i mamy zdrową wersję tego smakołyku.
Taka domowa wersja jednak, ciągle ma jeden, dość spory minus...Jest baaaaarrrdzo kaloryczna.
Co powiecie w takim razie na chałwę która jest słodka, pyszna i intensywnie sezamowa a na dodatek zawiera o połowę mniej tłuszczu i węglowodanów, dwa razy więcej białka i jest o niebo mniej kaloryczna od tej kupnej?
Ja jestem zachwycona!
Wreszcie mój ukochany słodycz w zdrowszej i okrojonej kalorycznie wersji!
A wszystko to zawdzięczam wspaniałemu wyrobowi jakim jest mąka sezamowa która jest kolejnym produktem który znalazł się w paczce od firmy EFAVIT.
Pierwsze spojrzenie na nią i już wiedziałam co z niej powstanie 😊 Tym bardziej że nie jest to moje pierwsze spotkanie z tą mąką i chałwa na jej bazie gościła już kiedyś w mojej kuchni.
Dla zachęty i potwierdzenia moich słów podam wam jeszcze porównanie wartości odżywczych chałwy wykonanej z użyciem tego produktu a tradycyjnej, dostępnej na sklepowych półkach:

Chałwa kupna wartości odżywcze na 100 gram wyrobu:
536 kalorii
32 gram tłuszczu
12 gram białka
48 gram węglowodanów

Chałwa wykonana na bazie mąki sezamowej, miodu i cukru kokosowego, wartości odżywcze na 100 gram wyrobu:
363 kalorie
13 gram tłuszczu
26 gram białka
36 gram węglowodanów

Liczby mówią same za siebie 😃
Zanim jednak podzielę się z wami tym pysznym przepisem opowiem wam nieco więcej o Mące sezamowej odtłuszczonej która jest niczym innym jak zmielonym, odtłuszczonym ziarnem sezamu które pozostaje po tłoczeniu oleju sezamowego.


OPAKOWANIE
Plastikowa torebka ze strunowym zamkiem o zawartości 250 gram mąki.Na etykietce znajduje się informacja o producencie, gramaturze, pochodzeniu, dacie ważności do spożycia, zawartości tłuszczu, braku glutenu oraz wartości energetycznej na 100 gram wyrobu.

OPIS PRODUKTU
Mąka o kremowym kolorze i aksamitnej, sypkiej teksturze oraz charakterystycznym zapachu sezamu, sypka, nie zbija się w grudki po dokładnym przyjrzeniu się jej można dostrzec drobne łuski ziarna.

WARTOŚCI ODŻYWCZE NA 100 GRAM
wartość energetyczna: 370 kalorii
tłuszcz:18 gram
w tym kwasy tłuszczowe nienasycone: 3 gramy
węglowodany: 16 gram
w tym cukry: 1 gram
białko: 36 gram
sól: 0 gram

SMAK
Charakterystyczny dla nasion sezamu

ZASTOSOWANIE
Wg. informacji producenta:
Mąka sezamowa
Otrzymywana z odtłuszczonych nasion sezamu. W cukiernictwie można posłużyć do wyrobu chałwy i ciastek - sezamków. Piekarnie wykorzystują ziarno sezamowe do posypywania pieczywa dla smaku czy aromatu. Zawierające łatwo przyswajalne składniki i są szeroko wykorzystywane w kuchni orientalnej.

Wg. moich doświadczeń:
Doskonała do wyrobu domowej chałwy, ciastek, sezamków, jako sezamowy akcent smakowy dodany do ciast w połączeniu z inną mąką.
Panierka z mąki sezamowej świetnie komponuje się z rybami i mięsem.

WŁAŚCIWOŚCI W UŻYTKOWANIU
W porównaniu do innych mąk bezglutenowych ma bardzo dobre właściwości sklejające.
Można spożywać ją bez uprzedniej obróbki termicznej. Pełen smak i aromat mąki osiągamy poprzez uprażenie jej w piekarniku lub na suchej patelni.
Bez szkody dla przepisu może stanowić aż 50 % mąki w wypiekach na bazie jajek, jej naturalna zawartość tłuszczu pozwala ograniczyć ten dodany do wypieku. Już niewielki jej dodatek pozwala na uzyskanie sezamowego posmaku wyrobu. Świetnie smakuje w naleśnikach i placuszkach.
Dzięki mocnemu zmieleniu i częściowemu odtłuszczeniu posiada o wiele mniej goryczki która naturalnie występuje w ziarnach sezamu, nie musimy więc się jej obawiać.

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
Mąka sezamowa zawiera dużą ilość wapnia, polecana jest więc dzieciom w okresie wzrostu. Jest prawdziwą bombą błonnika dzięki czemu poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
Znajduje się w niej spora dawka witaminy E, kwasy tłuszczowe omega-6 oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone które zwiększają elastyczność skóry oraz zapobiegają blokowaniu się tętnic.
Posiada bardzo niski indeks glikemiczny, dużą zawartość białka oraz niewielką węglowodanów, świetnie nadaje się więc do spożywnania przez cukrzyków.

DLA KOGO
Dla dzieci i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu, dla cukrzyków, osób liczących kalorie, sportowców, wielbicieli sezamowego smaku, dla osób na diecie bezglutenowej, chcących poprawić przemianę materii, mających problem z prawidłowym rytmem wypróżnień.

CIEKAWOSTKA
Ziarno sezamu ma właściwości wykrztuśne, w medycynie stosowany jest więc w leczeniu uporczywego kaszlu, wpływa także na łagodzenie dolegliwości bólowych rożnego pochodzenia

Po tych jakże przydatnych informacjach zapraszam na obiecany przepis 😃

DOMOWA CHAŁWA SEZAMOWA NISKO TŁUSZCZOWA


SKŁADNIKI

- 150 gram mąki sezamowej efavit
- 2 łyżki wody
- 20 gram cukru kokosowego(można zastąpić trzcinowym, nierafinowanym polecam jednak ten ze względu na wiekszą zawartość pozytywnych dla zdrowia składników)
- 40 gram płynnego miodu

SPOSÓB WYKONANIA

Mąkę sezamową wysypujemy na dużą, płaską patelnię. Patelnia musi być całkowicie czysta i sucha.
Stawiamy ją na średnim ogniu i stale mieszając od spodu drewnianą łyżką lub silikonową łopatką prażymy mąkę aż nabierze złotego koloru i zacznie wydzielać intensywny zapach.
Trzeba bardzo uważać by jej nie przypalić. Nie można odejść od patelni i odstąpić od mieszania ani na moment!
Kiedy tylko mąka osiągnie pożądany przez nas stopień uprażenia, natychmiast przesypujemy ją do przygotowanej uprzednio miski. Patelnia nadal jest bowiem nagrzana i mąka może się przypalić. Zostawiamy do ostudzenia.
Odmierzamy potrzebną ilość miodu. Na malutką patelnię wlewamy dwie łyżki zimnej wody, wsypujemy cukier kokosowy i stawiamy na małym ogniu aż cukier rozpuści się i skarmelizuje.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód i ponownie stawiamy na gazie tylko do momentu zagotowania się mieszanki. Całość wlewamy do mąki i mieszamy szybko łyżką. Następnie za pomocą dłoni łączymy składniki i formujemy chałwę.
Na początku masa może wydawać się zbyt sypka jednak po chwili bez problemu da się zagnieść ją w jednolitą formę.
Tak przygotowaną chałwę owijamy w papier do pieczenia i odstawiamy do zastygnięcia.



Przechowujemy w temperaturze pokojowej.

Tak przygotowana chałwa jest dość twarda, krucha i bardzo smaczna!

Rada:
Do chałwy można dodać zmieloną wanilię, kakao, orzechy lub bakalie. Należy wymieszać je z mąką przed dodaniem karmelu.
Chałwę możemy wykonać również bez karmelu. Na samym miodzie. Nie ma potrzeby podgrzewania go. Wystarczy wymieszać uprażoną mąkę z potrzebną ilością płynnego miodu. Taka chałwa jest jednak bardziej wilgotna, miękka, "plastelinowa".
Obie wersje smakują bardzo dobrze.

Wartości odżywcze na 100 gram chałwy z podanego przepisu:
363 kalorie
13 gram tłuszczu
26 gram białka
36 gram węglowodanów





czwartek, 27 kwietnia 2017

OLEJ ZE SŁODKICH MIGDAŁÓW EFAVIT I ŚLEDZIE W SOSIE JOGURTOWYM Z RODZYNKAMI I PRAŻONYMI PŁATKAMI MIGDAŁÓW


Pamiętacie jak pisałam wam o firmie Efavit oraz o produktach które dostałam do przetestowania ?
Znalazł się wśród nich olej ze słodkich migdałów.


Olej migdałowy uzyskuje się poprzez tłoczenie na zimno pestek owoców migdałowca pospolitego, popularnie zwanych migdałami.
Jak wszystkie oleje tłoczone na zimno wykorzystując go w kuchni najlepiej spożywać go na surowo, w postaci dodatku do sałatek, surówek czy skrapiając nim pieczywo. Wtedy zachowamy wszystkie jego cenne właściwości. Z powodzeniem jednak można stosować go do wypieków.
Oleju możemy także używać jako kosmetyku do pielęgnacji ciała.

OPAKOWANIE
Występuje w opakowaniach o pojemności 100 i 250 ml.
Olej zamknięty w butelce z ciemnego, nie przezroczystego szkła z białą, plastikową zakrętką.
Na białej etykietce znajduje się logo firmy, nazwa produktu, pojemność opakowania oraz dopisek: Produkt Polski 100% naturalny.

OPIS PRODUKTU
Olej o lekko słomkowej barwie, jednolity, bez osadu o subtelnej, słodko - mdlącej woni typowej dla migdałów.

WARTOŚCI ODŻYWCZE
900 kcal/100 ml

SMAK
dokładnie taki jak zapach

ZASTOSOWANIE
Wg. informacji producenta:
Olej migdałowy Efavit dzięki tradycyjnej metodzie tłoczenia zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości. Olej tłoczony ze słodkich migdałów zawiera koło 70% kwasu olejowego i około 30% kwasu linolowego ( 10% kwasu palitynowego i 5% kwasu stearynowego ), witaminy i minerały. W przemyśle spożywczym wykorzystywany jako dodatek do ciast, sałatek i do produkcji marcepanów.

Wg. moich doświadczeń:
Do sosów słodkich oraz wytrawnych dipów. Świetnie komponuje się z rybami, warzywami i delikatnym mięsem typu drób.
Doskonały do masażu ciała i peelingu oraz jako kosmetyk kojący zadarte skórki wokół paznokci czy suche, spierzchnięte usta.
Świetnie sprawdził się również jako odżywka do suchych, łamliwych włosów.

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
Olej migdałowy poprawia pracę układu sercowo - naczyniowego, zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi.
Jest jednym z najlepszych źródeł witaminy E - już łyżka dodana do sałatki dostarcza 5 miligramów witaminy E, co odpowiada aż 26% średniego dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej.
Jest bogactwem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2  oraz pozwala zachować młody wygląd skóry i jej prawidłowe nawilżenie. Tylko 8% jego zawartości stanowią kwasy tłuszczowe nasycone.
W kosmetyce stosowany jako składnik wielu preparatów. Doskonały do pielęgnacji skóry wrażliwej, skłonnej do podrażnień a także skóry niemowląt i małych dzieci. Stosowany w masażu ma właściwości kojące i antystresowe, wcierany we włosy i paznokcie pomaga odbudować ich zniszczenia.

DLA KOGO
Dla osób pragnących zachować młody wygląd i siły witalne, tych z chorobami układu sercowo-naczyniowego, ceniących naturalne kosmetyki bez konserwantów, parabenów i innych szkodliwych substancji oraz wszystkich którzy pragną włączyć zdrowe tłuszcze do codziennej diety.

Mnie osobiście olej ten ze swoimi wartościami bardzo zauroczył.
Napewno stanie na mojej półce z kosmetykami jako naturalna alternatywa ale póki co wykorzystuję go w kuchni chociażby w swoim ulubionym przepisie na śledzie do którego wkomponował się idealnie.

ŚLEDZIE W SOSIE JOGURTOWYM Z RODZYNKAMI I PRAŻONYMI PŁATKAMI MIGDAŁÓW



SKŁADNIKI

- 800 gram matjasów solonych z wiaderka
- 500 ml mleka migdałowego
- 400 gram cebuli
- 50 gram drobnych rodzynek
- 25 gram migdałów w płatkach
- 450 gram gęstego jogurtu naturalnego(użyłam greckiego piątnicy o 0% zawartości tłuszczu)
- sok wyciśnięty z połówki cytryny,
- 3 łyżki octu spirystusowego
- 50 gram ostrej musztardy
- łyżka( 25 gram) płynnego miodu
- 2 łyżki(20 gram) oleju ze słodkich migdałów
- pieprz mielony do smaku

SPOSÓB WYKONANIA

Śledzie odsączamy z zalewy, przepłukujemy na sitku zimną wodą, przekładamy do miski, zalewamy mlekiem migdałowym i odstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin a najlepiej całą noc.
Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do niej rodzynki. Całość zalewamy wrzącą wodą, odcedzamy po 5 minutach.
Płatki migdałów prażymy na złoto na suchej patelni.
Śledzie odsączamy i osuszamy na papierowym ręczniku po czym kroimy je na kawałki.
W misce łączymy ze sobą jogurt, musztardę, ocet, sok z cytryny, miód oraz olej migdałowy, doprawiamy sos pieprzem, wrzucamy do niego pokrojone śledzie, cebulę z rodzynkami i płatki migdałów,
mieszamy.
Śledzie najlepiej smakują po kilku godzinach spędzonych w lodówce.

100 gram potrawy po przyrządzeniu zawiera:
126 kalorii
8 gram tłuszczu
10 gram białka
5 gram węglowodanów




środa, 26 kwietnia 2017

CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM Z SUSZONYMI POMIDORAMI I MOCARELLĄ W POMIDOROWO-BAZYLIOWYM SOSIE


Do tej pory najczęściej faszerowałam paprykę z tej prostej przyczyny że nie przepadam za cukinią 😊
Kiedy jednak natrafiłam w lidlu na okrągłą odmianę cukinii tak mnie zachwyciła że to ją tym razem zamiast papryki zabrałam do domu.


Mięsnego farszu do warzyw robię wiele odmian. Czasem z dodatkiem ryżu lub kaszy jaglanej, innym razem pieczarek.
Jakby nie było uwielbiamy w domu takie obiady.
Farsz do cukinii tym razem zrobiłam ze zmielonej piersi kurczaka z dodatkiem suszonych pomidorów, mocarelli i przypraw.
Pyszne połączenie 😊
Szczególnie z dodatkiem sosu pomidorowego ze świeżą bazylią to wspaniała kompozycja.
Takim samym nadzieniem możemy także napełnić paprykę.
Polecam wszystkim wielbicielom zapiekanych, faszerowanych warzyw.

CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM Z SUSZONYMI POMIDORAMI I MOCARELLĄ W POMIDOROWO-BAZYLIOWYM SOSIE

SKŁADNIKI

(6 porcji)

- 6 sztuk okrągłej cukinii(może być także podłużna, wtedy wystarczą trzy spore sztuki bo każdą przetniemy wzdłuż na połówki)
- 500 gram zmielonej piersi z kurczaka
- 50 gram suszonych pomidorów (użyłam suszonych na słońcu, mogą być w oleju, należy wtedy bardzo dokładnie je odsączyć, są jednak o wiele bardziej kaloryczne)
- jedna kulka(125 gram) mocarelli light
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku.

na sos:
- 500 gram przecieru (passata) pomidorowego z kartonika
- 1 ząbek czosnku
- 2 garście listków świeżej bazylii
- łyżka posiekanego koperku
- sos sojowy, pieprz, sól , oregano suszone
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

SPOSÓB WYKONANIA

Cukinię myjemy, odcinamy jej wierzch na 3/4 wysokości i łyżeczką wydrążamy środek.
Miąższ z pestkami odrzucamy, bardziej mięsisty zostawiamy.


Środek każdej cukinii solimy i odwracamy do góry "dnem" , to samo robimy z kapeluszami obracając je przeciętą stroną do dołu. W ten sposób odcieknie z nich nadmiar wody.


Po około pół godziny czasu cukinie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na papierowym ręczniku.

Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, w małej miseczce mieszamy je z dwoma łyżkami jogurtu. Tą mieszanką nacieramy środek osuszonych warzyw.
Do mielonego mięsa dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory i startą na tarce mocarellę oraz pokrojony miąższ cukinii.Doprawiamy solą i pieprzem.


Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Każdą cukinię układamy na kawałku folii aluminiowej, wkładamy do niej mięsny farsz, przykrywamy kapeluszem i zawijamy w folię.



Pieczemy przez 1 godzinę.

Przed końcem pieczenia przygotowujemy sos:

Passatę wlewamy do garnka, dolewamy trochę wody jeśli jest za gęsta, podgrzewamy, dodajemy posiekaną bazylię, koperek i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gotujemy kilka minut. Doprawiamy sosem sojowym,solą, pieprzem i oregano.
Po zdjęciu z ognia zabielamy jogurtem naturalnym.
Upieczoną cukinię otwieramy i polewamy sosem. Podajemy z dowolnymi dodatkami .
U mnie brązowy ryż i szparagi z wody.

Jedna porcja (jedna cukinia) zawiera następujące wartości odżywcze:
151 kalorii
3 gramy tłuszczu
24 gramy białka
8 gram węglowodanów

Całość sosu pomidorowego:
199 kalorii
3 gramy tłuszczu
10 gram białka
39 gram węglowodanów