środa, 3 maja 2017

MĄKA ARACHIDOWA EFAVIT I JOGURTOWE MUFFINKI Z MASŁEM ORZECHOWYM


Jeśli zaglądacie tu regularnie napewno wiecie że orzechy i masło orzechowe darzę szczególną miłością 😃
Fistaszki to najpopularniejsze orzechy. Kto z nas choć raz nie siedział nad torbą tych orzeszków łuskając je ręcznie ze skorupek i brązowych łupinek zaśmiecając wszystko wokół? 😊
Ja do tej pory właśnie pod taką postacią lubię je najbardziej choć w sklepach możemy znaleźć obecnie całą masę wyrobów z arachidów.
Orzeszki w miodzie, czekoladzie, prażone, smażone, solone, w karmelu, papryce, w pikantnej lub cukrowej otoczce. Wszystkie te dodatki sprawiają niestety że wartościowe orzechy zamieniają się w niezdrową i tuczącą przekąskę przez co nabrały złej sławy.
W mojej kuchni miejsce jest więc tylko dla masła z orzechów arachidowych 100% bez żadnych dodatków, orzeszków w skorupkach a w porywach lenistwa gdy nie chce mi się ich obierać dla tych prażonych bez cukru i soli.
No i oczywiście dla mąki arachidowej która również znalazła się w paczce od firmy EFAVIT.
Muffinki które wam dziś prezentuję to podwójnie lub nawet potrójnie fistaszkowa przyjemność smaku. Ciasto z dodatkiem mąki arachidowej a w środku masło orzechowe i orzeszek.
Proste i pyszne 😊

Mąka arachidowa odtłuszczona efavit to zmielone wytłoczyny pozostałe po tłoczeniu oleju arachidowego.


OPAKOWANIE
Gruba foliowa torebka ze strunowym zamkiem zawierająca 250 gram mąki.Na etykietce znajduje się informacja o producencie, gramaturze, pochodzeniu, dacie ważności do spożycia oraz wartości energetycznej na 100 gram wyrobu.

OPIS PRODUKTU
Mąka o jasnobrązowym zabarwieniu, sypka, bez tendencji do zbijania się w grudki, o bardzo drobnym przemiale. Ma delikatny zapach orzechów arachidowych.

WARTOŚCI ODŻYWCZE NA 100 GRAM
wartość energetyczna: 434 kalorie
tłuszcz: 29 gram
w tym kwasy tłuszczowe nienasycone: 3 gramy
węglowodany: 18 gram
w tym cukry: 2 gramy
białko: 39 gram
sól: 0 gram

SMAK
Subtelny smak orzechów arachidowych

ZASTOSOWANIE
Wg informacji producenta:
W piekarnictwie wyśmienita do wypieków słodkich oraz słonych, jako posypka do ciast, a także jako dodatek do mieszanek ekologicznych zbożowych oraz jako składnik panierek.

Wg moich doświadczeń:
Mąka arachidowa wspaniale smakuje w ciastach i babeczkach na słodko użyta jako część mąki ale jej smak pasuje również do potraw na ostro.
Pełen smak i aromat uzyskuje po uprażeniu jej na suchej patelni. Wspaniale smakuje wtedy jako zdrowsza alternatywa bułki tartej do kalafiora, brukselki czy fasoli szparagowej. Nadaje się także do naleśników i placków.
Może być również spożywana na surowo.

WŁAŚCIWOŚCI W UŻYTKOWANIU
Jak większość mąk bezglutenowych ma słabe właściwości sklejające, chłonie sporo płynów potrzebuje więc zwiększenia ich ilości w przepisach, do wyrobów z jej użyciem warto dodać choć szczyptę soli co znacznie podkreśla smak.

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE:
Mąka bogata w błonnik, cynk, fosfor i witaminy z grupy B. Obniża poziom cholesterolu. Zawiera sporą ilość wapnia.
Jest prawdziwą bombą białka. Zawiera go najwięcej ze wszystkich mąk tego rodzaju. Z tego powodu oraz ze względu na zawartość aminokwasu: argininy który wpływa na przyrost masy mięśniowej jest wartościowym produktem wykorzystywanym w kulturystyce.
Orzechy arachidowe a więc i mąka z nich jest bogatym źródłem niacyny (witaminy B3 lub witaminy PP) która wspomaga układ nerwowy - koi nerwy, łagodzi stres, ułatwia zasypianie itp. W lecznictwie jest podawana chorym na depresję i choroby psychiczne. Jej niedobór prowadzić może do chronicznego zmęczenia, osłabienia i migrenowych bulów głowy.

DLA KOGO
Dla osób aktywnych, uprawiających sporty różnego rodzaju, kulturystów, osób na diecie bezglutenowej, niskowęglowodanowej, wysokobiałkowej.
Chcących dostarczyć więcej wartościowych produktów do swojego menu, ciekawych nowych, niebanalnych smaków.

A teraz czas na przepis. Pyszny i prosty który zachwyci podniebienia wszystkich miłośników orzeszków i masła orzechowego 😊

MUFFINKI ARACHIDOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM



SKŁADNIKI

(12 muffinek)


składniki mokre:
- 250 gram jogurtu naturalnego(użyłam odtłuszczonego)
- 2 jajka rozmiar L

składniki suche:
- 150 gram mąki arachidowej efavit
- 60 gram mąki kukurydzianej(można użyć innej: ryżowej, gryczanej lub jeśli nie zależy nam na wersji bezglutenowej-orkiszowej, pszennej)
- szklanka erytrolu lub inne dowolne słodzidło
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli( odrobina na czubku łyżeczki)
dodatkowo:
- około 85 gram masła orzechowego crunchy (najlepiej 100%)
- 12 orzechów arachidowych

SPOSÓB WYKONANIA

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W misce mieszamy ze sobą mąki z erytrolem, solą i proszkiem do pieczenia.
Za pomocą trzepaczki łączymy jogurt z jajkami, wsypujemy składniki suche, mieszamy łyżką do połączenia. Jeśli masa wydaje nam się zbyt gęsta można dodać odrobinę wody.
Do papilotek (najlepiej silikonowych) wykładamy po dużej łyżce masy, nakładamy małą łyżeczkę masła orzechowego( ja przyprawiłam je szczyptą soli himalajskiej), wciskamy w nie orzecha i przykrywamy drugą łyżką ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 20-25 minut do suchego patyczka)
Przed podaniem posypujemy ksylitolem w pudrze.

Jedna muffinka z podanych powyżej składników zawiera następujące wartości odżywcze:
139 kalorii
8,5 grama tłuszczu
8,9 gram białka
8,6 gram węglowodanów

Smacznego !😊





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz