piątek, 5 maja 2017

OLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO EFAVIT I SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM I TUŃCZYKIEM


O tym dlaczego powinniśmy włączyć do swojej diety tłoczone na zimno oleje pisałam wam w TYM poście.
Kolejnym który mam okazję spróbować dzięki uprzejmości firmy EFAVIT jest olej z orzecha włoskiego.


Olej z orzecha włoskiego otrzymuje się poprzez tłoczenie na zimno obłuszczonych jąder orzecha włoskiego.
Wykorzystywany jest w kuchni jako dodatek do żywności(najlepiej spozywać go bez obróbki termicznej)ale znajduje także szereg zastosowań w pielęgnacji skóry i włosów.

OPAKOWANIE
Występuje w opakowaniach o pojemności 100 i 250 ml.
Olej zamknięty w butelce z ciemnego, nie przezroczystego szkła z białą, plastikową zakrętką.
Na białej etykietce znajduje się logo firmy, nazwa produktu, pojemność opakowania oraz dopisek: Produkt Polski 100% naturalny.

OPIS PRODUKTU
Olej o słomkowo-żółtej barwie i subtelnym aromacie orzechów włoskich

WARTOŚCI ODŻYWCZE
900 kcal/100 ml

SMAK
Orzechowy o lekko karmelowej nucie

ZASTOSOWANIE
Wg.informacji producenta:
Olej orzecha włoskiego Efavit ( Juglans Regia ) to królewska roślina o ogromnych możliwościach leczniczych i wzmacniających.
Olej z orzecha włoskiego zimno tłoczony charkteryzuję się jasnożółtą, czasem zielonkawą barwą, wspaniałym orzechowym smakiem i aromatem z nutą karmelu.

Wg. moich doświadczeń:
Olej świetnie pasuje swoim smakiem do sałatek i surówek na bazie warzyw, najlepiej jako dressing z dodatkiem orzechów, bardzo dobrze smakują gofry z jego dodatkiem i skropione nim grzanki.

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
Olej zaliczany jest do grupy olejów o bardzo bogatym źródle kwasów tłuszczowych nienasyconych(89-96 %)

Jego spożywanie bezpośrednie ma działanie:
Antynowotworowe – posiada potencjalne właściwości przeciwnowotworowe
Przeciwzapalne – zawarte oleju w orzechów włoskich kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują doskonałe właściwości łagodzące i ograniczające rozwój stanów zapalnych
Antybakteryjne – składniki czynne nie pozwalają na rozwój wielu szczepów bakterii
Poprawia zdrowie wątroby ,obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu, przeciwdziała miażdżycy, cukrzycy i otyłości.
Anti-Aging – dostarcza cennych wartości odżywczych i antyoksydacyjnych spowalniających procesy starzenia
Anty grzybicze – zapewnia silną ochronę przeciwgrzybiczą, szczególnie skuteczną wobec szczepu Candida
Wyszczuplające – regularne stosowanie oleju z orzechów włoskich jako dodatku do diety pozwala stymulować utratę wagi, podobnie do zielonej herbaty
Przeczyszczające – stosowany doustnie pomaga w regularnym i sprawnym opróżnianiu jelit
Przeciw cholesterolowe – wyraźnie zmniejsza ryzyko rozwoju wysokiego stężenia trójglicerydów we krwi.

Oraz w kosmetyce:
Regeneracyjne – doskonale wspiera regenerację komórek skóry oraz odbudowuje jej naturalną barierę ochroną
Zmiękczające – jako dodatek do kosmetyków naturalnych bardzo dobrze nawilża skórę i zabezpiecza przed wysychaniem
Przeciw utleniające – neutralizuje działanie wolnych rodników zanim spowodują one uszkodzenie DNA i mitochondriów.
Antyseptyczne – bezpośrednie zastosowanie zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji ran
Przeciwbólowe – zastosowanie podczas masażu traktowany jest jako naturalny środek przeciwbólowy
Redukuje przedwczesne oznaki starzenia, łagodzi infekcje grzybicze, chroni skórę przed niszczącym i chorobotwórczym działaniem wolnych rodników.

DLA KOGO
Dla osób na diecie odchudzającej jako zamiennik oliwy i innych olejów, dla cukrzyków, osób zagrożonych miażdżycą i nadciśnieniem, zmagających się z zaparciami, chcących dostarczyć więcej zdrowych kwasów tłuszczowych w swojej diecie, z obniżoną odpornością, chcących zachować na dłużej młody wygląd skóry, ceniących kosmetyki naturalne.

CIEKAWOSTKA
Olej z orzecha włoskiego wykorzystywany jest przez artystów w malarstwie, bardzo dobrze sprawdza się też do konserwacji drewna.

Ja olej wykorzystałam do sałatki. Chyba nie muszę nikomu mówić że seler naciowy jest zdrowy i powinniśmy go jeść? Jest niskokaloryczny, zawiera około 5–7 kcal w 100 g, posiada właściwości skutecznie usuwające toksyny z organizmu, oczyszczając go i poprawiając funkcjonowanie. Działa pobudzająco na procesy trawienia i zapobiega powstawaniu zaparć a dzięki zawartości przeciwutleniaczy, świetnie działa także na skórę, odmładzając ją i zwalczając zmarszczki.
O tuńczyku pisałam wam więcej w poście z przepisem na pastę z tuńczyka.
Seler naciowy, tuńczyk , jajka, chrupiące orzechy włoskie i warzywa a wszystko to skąpane w aromatycznym  dressingu z oleju z orzecha włoskiego, octu balsamicznego, czosnku i miodu.
Ta sałatka nie tylko jest pyszna i kolorowa!
To prawdziwa bomba witamin i zdrowych tłuszczy!
Ja jestem w niej zakochana 😉
Sałatki wychodzi spora porcja. Na 6- 8 osób, świetnie sprawdzi się więc na spotkania rodzinne, spokojnie jednak może postać w lodówce przez kilka dni.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, SELEREM NACIOWYM I ORZECHAMI WŁOSKIMI



SKŁADNIKI

- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym(rozdrobnionego),
- 400 gram łodyg selera naciowego
- 1 niewielka cebula(60 gram)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- puszka kukurydzy konserwowej
- 250 gram ogórków konserwowych
- 250 gram pomidorków koktajlowych
- 40 gram orzechów włoskich (posiekanych)

dressing:
- 2 łyżki oleju z orzecha włoskiego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżka(25 gram) płynnego miodu
- 2 ząbki czosnku
- sok wyciśnięty z połówki cytryny

SPOSÓB WYKONANIA

Gotujemy jajka na twardo, obieramy i ścieramy na tarce, seler siekamy na drobne kawałki i mieszamy z drobno pokrojoną cebulą, tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy, ogórka kroimy w kostkę a pomidorki na połówki.
Orzechy siekamy(dość grubo)

W szklance łączymy ze sobą olej z miodem, octem balsamicznym, sokiem z cytryny i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

W szklanej misce układamy warstwami składniki sałatki w dowolnej kolejności, warstwy posypując orzechami i polewając za pomocą łyżki orzechowym dressingiem.
Nie ma potrzeby solenia, składniki i sos są dość wyraziste.
Ja jedynie warstwę tuńczyka potraktowałam świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Jeśli nie zależy nam na pokazowym wyglądzie, można także wszystkie składniki wymieszać w misce z dressingiem za pomocą łyżki.

Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce z dodatkiem grzanek z pełnoziarniatego pieczywa.

Wartość odżywcza na 100 gram sałatki:
78 kalorii
4 gram tłuszczu
5 gram białka
6,5 grama węglowodanów





1 komentarz: