niedziela, 26 lutego 2017

SERDUSZKOWA ROLADA KAKAOWA Z BUDYNIOWYM KREMEM ŚMIETANKOWYM I TRUSKAWKAMI



Już po walentynkach? Nic nie szkodzi!
Ta rolada jest pyszna i pięknie prezentuje się na stole, można więc zrobić ją bez żadnej okazji albo wzór serduszek zastąpić innym.
Wszystko zależy od waszej wyobraźni😊
Leciutkie ciasto biszkoptowe i śmietankowy krem budyniowy z ricottą a w środku mus z mrożonych truskawek.
Pysznie i lekko.
Zrobienie rolady wymaga trochę cierpliwości ale efekt wizualny i smakowy znakomity.

SERDUSZKOWA ROLADA KAKAOWA Z KREMEM SMIETANKOWYM I TRUSKAWKAMI


SKŁADNIKI


ciasto:
- 6 jaj rozmiar L
- 100 + 30 gram mąki ryżowej(lub jaglanej)
- 6 łyżek erytrolu + jedna łyżeczka
- 10 gram kakao
- 40 gram jogurtu naturalnego
- czerwony barwnik spożywczy

krem:
- opakowanie 40 gram budyniu śmietankowego bez dodatku cukru
- 300 gram mleka roślinnego lub chudego krowiego
- 250 gram ricotty 5 % tłuszczu
- dowolny słodzik do smaku

dodatkowo:
- 200 gram truskawek(użyłam mrożonych)
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej bez cukru
- dowolny słodzik wedle uznania

SPOSÓB WYKONANIA


Truskawki blendujemy na gładko(mrożone najpierw rozmrażamy), galaretkę rozrabiamy w 200 ml gorącej wody i łączymy z musem truskawkowym, dosładzamy do smaku.
Przelewamy do płaskiej formy wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.


Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.


Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka, oddzielamy 2 żółtka i ubijamy je na puszysto z łyżeczką erytrolu.
Kiedy podwoją swoją objętość dodajemy 40 gram jogurtu naturalnego i barwnik spożywczy.
Na Koniec wsypujemy 30 gram mąki i miksujemy już krótko, tylko do połączenia.
Masę wlewamy do woreczka strunowego, obcinamy jego rożek i na papierze do pieczenia rysujemy wybrany wzór.



Blachę wstawiamy na 3 minuty do piekarnika.
Białka (6) ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku (4 pozostałe) oraz po łyżce erytrol.
Wyłączamy mikser.
Wsypujemy 100 gram przesianej mąki wymieszanej z 10 gram kakao, mieszamy dokładnie ale delikatnie łyżką.
Masę wylewamy na papier do pieczenia z narysowanym wzorem.


Wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut. Nie można przedłużać czasu pieczenia gdyż biszkopt wysuszy się i będzie łamać.
Na stole rozkładamy wilgotną ściereczkę, układamy na niej natłuszczony papier do pieczenia, oprócz tego przygotowujemy sobie jeszcze jeden, również natłuszczony arkusz.
Gorącą roladę przekładamy na sciereczkę z papierem ciastem do spodu, odklejamy  delikatnie papier na którym się piekła, nakładamy nowy, natłuszczony arkusz, obracamy, ściągamy papier który był na spodzie, roladę zwijamy ciasno wraz z papierem i ściereczką (chodzi o to by wzór narysowany na biszkopcie znalazł się na wierzchu rolady, czynności musimy wykonywać szybko, ciasto szybko stygnie a trzeba je zwinąć gdy jest jeszcze mocno ciepłe i elastyczne, inaczej będzie pękać)
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Budyń gotujemy wg.przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość mleka do 300 ml żeby był bardzo gęsty.
Studzimy przykryty folią spożywczą żeby nie utworzył się korzuch.
Zimny miksujemy z ricottą i dosładzamy do smaku.
Galaretkę tniemy na paski lub wycinamy z niej foremką serduszka.


Roladę rozwijamy delikatnie, smarujemy kremem, wzdłuż boku od którego będziemy zaczynać zwijanie układamy galaretkę z truskawek, zwijamy i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.




Całość rolady z podanych powyżej składników zawiera następujące wartości odżywcze:
1524 kalorie
54 gramy tłuszczu
90 gram białka
164 gramy węglowodanów

Po podzieleniu na 20 porcji jedna porcja zawiera:
76 kalorii
3 gramy tłuszczu
5 gram białka
8 gram węglowodanów


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz