wtorek, 24 stycznia 2017

WANILIOWY PLACEK SEROWY Z ŻURAWINĄ


Z zamiarem upieczenia ucieranego ciasta z serem nosiłam się już od dawna, schodziło jednak na dalszy plan wśród innych pomysłów.
W momencie jednak gdy udało się mi kupić świeżą żurawinę pomysł powrócił. Wiedziałam że doskonale będzie pasować do ciasta.
Wypiek trafiony w dziesiątkę😃
Placek jest pyszny. Delikatny, mocno waniliowy, z lekkim posmakiem twarogu a kwaskowość żurawiny świetnie łamie jego słodycz.
Świeżą żurawinę ciężko u nas zakupić można więc użyć mrożonej lub wiśnie które również są kwaśne. Choć sądzę że truskawki też swietnie będą się komponować smakowo.
Placek jest szybki i prosty do zrobienia co również przemawia na jego plus.

WANILIOWY PLACEK SEROWY Z ŻURAWINĄ

SKŁADNIKI

(blaszka 24/30 cm)


- 3 jajka rozmiar L
- 1 i 1/2 szklanki erytrolu lub innego słodzidła
- 500 gram chudego twarogu w kostce
- 100 gram mąki jaglanej(można użyć ryżowej, orkiszowej, kukurydzianej)
- 2 opakowania(80 gram) budyniu waniliowego bez cukru
- ćwierć łyżeczki mielonej wanilii
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 gram mleka roślinnego lub chudego krowiego(użyłam napoju kokosowego alpro)


dodatkowo:

- 200 gram żurawiny świeżej poszatkowanej na mniejsze kawałki lub innych kwaśnych owoców, rozdrobnionych
- ksylitol w pudrze do posypania

SPOSÓB WYKONANIA



Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka z erytrolem ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę. Kiedy podwoi już swoją objętość dodajemy po łyżce twaróg. Na końcu wlewamy mleko.
Wsypujemy przesianą mąkę z budyniem, wanilią i proszkiem do pieczenia, mieszamy dokładnie łyżką lub krótko mikserem do połączenia.
2/3 masy wylewamy na blaszkę, wykładamy równomiernie żurawinę i przykrywamy resztą ciasta.
Pieczemy 55- 60 minut do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta zbytnio się rumieni przykrywamy blaszkę folią aluminiową.
Po wystudzeniu posypujemy ksylitolem w pudrze.


Wartość odżywcza kawałka placka po podzieleniu na 20 porcji:
77 kalorii
1 gram tłuszczu
6 gram białka
11 gram węglowodanów









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz