niedziela, 13 listopada 2016

ORKISZOWO-ŻYTNIA STRUCLA DROŻDŻOWA Z KRUSZONKĄ I TRUSKAWKAMI

ORKISZOWO-ŻYTNIA STRUCLA DROŻDŻOWA Z KRUSZONKĄ I TRUSKAWKAMI


Ciasto drożdżowe to z gatunku tych gdy:
-nie ma się pomysłu na wymyślne ciasto
-chce się zrobić coś co nie wymaga dużo czasu i nakładu pracy
-nie ma się w domu zbyt wielu składników a do sklepu"nie po drodze"
I tak właśnie bywa czasem u mnie w leniwe niedzielne przedpołudnia.
Mąka zawsze jakaś się w domu znajdzie, suszone drożdże mają w szafce swoje stałe miejsce a zamrażarka pełna mrożonych owoców. Nic tylko piec drożdżowe. No to jest strucla😊
Zarobienie ciasta to raptem chwilka, kruszonka zajmuje kilka minut, w czasie wyrastania można zająć się innymi czynnościami a samo złożenie strucli to nie więcej niż 15 minut pracy.
Idealne ciacho na niedzielny podwieczorek.

SKŁADNIKI


ciasto:
- 150 gram mąki żytniej jasnej
- 150 gram mąki orkiszowej
- paczka(8 gram) suszonych drożdży
- 50 ml mleka(użyłam 3,2% tłuszczu)
- 100 ml wody
- 40 gram masła(zmniejszona zawartość tłuszczu)
- 3 łyżki płynnego słodziku

kruszonka:
- 30 gram masła
- 30 gram mąki orkiszowej
- 20 gram płatków migdałów
- 3 łyżki erytrolu

dodatkowo:
- 200 gram mrożonych truskawek
-jajko do posmarowania ciasta

SPOSÓB WYKONANIA


Mleko wraz z masłem podgrzewamy w garnuszku do roztopienia.
Mąki przesiewamy do miski i mieszamy z suchymi drożdżami ,dodajemy wodę, słodzik i wlewamy roztopione ciepłe mleko z masłem. Zagniatamy ciasto tak długo aż będzie gładkie i elastyczne. Ja najpierw robię to silikonową łopatką, potem rękami. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.


Truskawki wyciągamy z zamrażarki i kiedy odtają odrobinę kroimy je na plasterki(lepiej robić to kiedy są jeszcze zamrożone, po rozmrożeniu są zbyt miękkie)


Przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło kroimy w kostkę, palcami mieszamy z mąka i erytrolem tak żeby powstała drobna kruszonka.


Płatki migdałów kruszymy i podprażamy na złoto na suchej patelni. 


Po wystudzeniu łączymy z kruszonką i wstawiamy do lodówki.


Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę(używam silikonowej,ciasto nie klei się i nie ma potrzeby podsypywania mąką)i wałkujemy na kształt prostokąta.


Na środku zostawiamy pasek miejsca na nadzienie a krótsze boki nacinamy w paski. Układamy truskawki i na końcach strucli przykrywamy je brzegami ciasta.


Paski naprzemiennie zakładamy na truskawki aż do wyczerpania.


Struclę przekładamy na papier do pieczenia, smarujemy rozkłuconym jajkiem i posypujemy kruszonką.



Struclę wraz z papierem przekładamy do dużej keksówki. 


Piekarnik nastawiamy na 170 stopni, blachę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas nagrzewania piekarnika. Pieczemy przez godzinę czasu.

Po upieczeniu struclę studzimy i wyciągamy z formy ciągnąc za papier do pieczenia. Posypujemy Ksylitolem w pudrze.


Całe ciasto zawiera:
1704 kalorie
63 gramy tłuszczu
48 gram białka
226 gram węglowodanów

Ja podzieliłam je na 16 porcji każda po:
107 kalorii
4 gramy tłuszczu
3 gramy białka
14 gram węglowodanów







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz