sobota, 24 września 2016

Orzechowe ciasteczka z kakaowym kremem

Wariacji z mąki z prażonych orzechów ziemnych ciąg dalszy😊

Od zawsze kocham orzechy.Na słodko czy słono. Bez znaczenia.
Kiedyś pochłaniałam je kilogramami.Najlepiej te w miodzie,sezamie,cukrowej słodkiej skorupce,czekoladzie,papryce,soli.Słoik masła orzechowego na jeden raz?Żaden problem.Prawda.Orzechy są zdrowe.Zawierają potrzebne nam tłuszcze.Ale nie w takim wydaniu i ilościach!
Faktem jest także że orzechy są ciężkostrawne.Kiedy zajadałam się ogromnymi ilościami orzechów zawsze czułam się źle.Ale puki chorowałam na bulimię,nie sprawiało mi to żadnego kłopotu.Ot kolejna wymówka by zwrócić do sedesu spożyte smakołyki...
Uwielbienie do smaku orzechów pozostało.Za to zmieniło się podejście do nich.Żadko jadam orzechy same w sobie.Wiem że ciężko byłoby mi poprzestać na kilku czy garstce a nic w nadmiarze nie służy naszemu organizmowi.Dodaję je jednak do ciast czy deserów w niewielkich ilościach.Zwykłego masła orzechowego również nie kupuję.Nawet tego najlepszego 100%
Wyjątkiem jest odtłuszczone masło orzechowe w proszku PB2 które można zakupić online.Proszek ten rozrabia się z wodą i uzyskuje smak i konsystencje zwyczajnego masła orzechowego zawierającego jednak o ponad połowę mniej tłuszczu i kalorii w porównaniu do tradycyjnego masła orzechowego.
Ciasteczka które dziś zrobiłam składają się jedynie z dwóch składników nie licząc słodziku a przełożone są kremem kakaowym na bazie serka naturalnego.

SKŁADNIKI na 30 sztuk:
( po złożeniu kremem 15 gotowych ciastek )
- 4 białka jaj
- 100 gram mąki z prażonych orzechów ziemnych
- 2 łyżki słodziku w płynie 

Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać słodzik. Do białek wsypywać partiami przesianą przez sitko mąkę i delikatnie mieszać do połączenia.Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę okrągłe ciasteczka. Można również porcje wykładać łyżeczką.Odstawić ciastka żeby trochę podeschły.Piekarnik rozgrzać do 160• i włączyć termoobieg.Ciastka piec przez 15-20 minut.Wystudzić.





  KREM KAKAOWY:
- 70 gram chudego serka naturalnego
- łyżeczka słodziku w płynie
- 15 gram gorzkiego kakao
- 20 gram odtłuszczonego mleka w proszku

Serek wymieszać z kakao i słodzikiem.Podgrzać w kąpieli wodnej,wsypać mleko w proszku i mieszać energicznie do połączenia się składników.Wystudzić i schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia.Kremem posmarować połowę ciasteczek i przykryć je drugą połówką.Przechowywać w lodówce.
 
Jedno ciastko to około 38 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz