KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI Z MUSEM MALINOWYM
Wszyscy lubimy warstwowe desery. Są smaczne, kolorowe i świetnie wyglądają.
Można zrobić je z jogurtu, serków, musu owocowego, kaszy jaglanej, nasion chia.
Ten który dziś prezentuję jest wyjątkowy bo i składnik dość nietypowy i ciągle jeszcze mało znany.
Jest nim tapioka- skrobia z manioku w granulkach.
W surowej postaci przypomina trochę kulki styropianu. Sama w sobie nie ma żadnego smaku, nadają go dopiero dodatki a ich dowolność jest nieograniczona w zależności od gustu.
Mnie osobiście najbardziej zachwyciła wersja czekoladowo-pomarańczowa na którą przepis podam niebawem.
Kokosowa również jest bardzo smaczna. Szczególnie w połączeniu z malinami których w zamrażarce mam jeszcze spory zapas.
Granulki tapioki gotuje się w wodzie lub mleku. Pęcznieją wtedy, z białych robią się przezroczyste i nabierają ciągnącej,kisielowatej konsystencji. Po zastygnięciu tworzą zwarty budyń.
Dobrze namoczyć je przez gilka godzin przed przygotowaniem. Gotowanie będzie trwało krócej. Czas jednak może się różnić w zależności od ich wielkości. Tapiokowe perełki bowiem, można kupić w różnych rozmiarach. Moje akurat należą do tych mniejszych. Im większe jednak, tym efektowniej wyglądają stworzone z nich desery.
Taki warstwowy pucharek to świetny pomysł na słodkie drugie śniadanie czy podwieczorek.
Jeśli ktoś jeszcze nie próbował tego cudeńka to bardzo zachęcam.
SKŁADNIKI
(5 porcji)
- 65 gram granulek tapioki(około pół szklanki)
- 160 gram mleka krowiego lub roślinnego(użyłam napoju kokosowego alpro coconut)
- 2 łyżki erytrolu/ksylitolu
- mała puszka 165 gram mleczka kokosowego(u mnie light)
- 200 gram malin świeżych lub mrożonych
- 200 gram naturalnego serka homogenizowanego(używam 0% firmy maluta)
- 15 gram miodu lub syropu klonowego do osłodzenia serka
- 30 gram domowej granoli, ewentualnie wiórków kokosowych lub startej gorzkiej czekolady do posypania
SPOSÓB WYKONANIA
Tapiokę wsypujemy do szklanki(standardowa 250 ml) i zalewamy ją wodą prawie po brzegi. Odstawiamy na kilka godzin lub całą noc do spęcznienia.
Po namoczeniu całą zawartość szklanki przekładamy do garnka i dolewamy 160 gram mleka oraz dodajemy erytrol. Gotujemy na maleńkim ogniu mieszając często żeby nie przywarła do dna tak długo aż granulki zrobią się zupełnie przezroczyste. Trwa to około 30 minut.
Maliny blendujemy na mus(ja dodałam odrobinę wody bo był za gęsty)
Serek mieszamy z miodem.
Kiedy tapioka jest już gotowa, wlewamy do niej puszkę mleczka kokosowego i gotujemy jeszcze chwilkę mieszając aż składniki się połączą.
Do szklanek lub pucharków wkładamy na przemian po trochu budyniu z tapioki i musu malinowego.
Na wierzch wykładamy serek, posypujemy granolą i chłodzimy w lodówce.
Jedna porcja deseru z powyższych składników posiada:
147 kalorii
4 gramy tłuszczu
5 gram białka
25 gram węglowodanów