środa, 4 stycznia 2017

SERNIK SZACHOWNICA

SERNIK SZACHOWNICA


Mówiłam już że kocham serniki?😛
Chyba nie muszę mówić bo goszczą na blogu bardzo często😊
Serniki pod każdą postacią są pyszne a jeśli do tego ładnie i ciekawie wyglądają to już jest super.
Pomysł na dzisiaj prezentowany zaczerpnęłam z bloga Arabeski
Składniki i proporcje dostosowane do moich potrzeb.
Sernik upiekłam z półtłustego twarogu w kostce. Równie dobrze można jednak użyć mielonego sera z wiaderka. W przepisie wtedy pominąć jogurt gdyż takich serów nie trzeba już rozrzedzać.

SKŁADNIKI

(blacha  24/30 cm)

biszkopt kakaowy:
- 4 jajka rozmiar L(osobno białka i żółtka)
- duży kubek 330 gram jogurtu naturalnego
- 20 gram gorzkiego kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 gram odtłuszczonej mąki kokosowej
- 60 gram mąki owsianej(można użyć orkiszowej,ryżowej,jaglanej czy innej)
- 2 łyżki płynnego słodziku lub 3/4 szklanki erytrolu

masa serowa:
- 750 gram sera twarogowego półtłustego w kostce
- 250 gram jogurtu naturalnego
- 2 jajka rozmiar L
- 60 gram budyniu waniliowego w proszku bez cukru(używam budyniu bezglutenowego bez modyfikowanej skrobi w składzie)
- 3 łyżki płynnego słodziku

SPOSÓB WYKONANIA


biszkopt kakaowy:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia(dno)
Białka jaj ubijamy na bardzo sztywną pianę. Stale ubijając dodejemy po jednym żółtku ,po łyżce jogurt oraz słodzidło. Wyłączamy mikser.
Do puszystej masy jajecznej wsypujemu przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie ale dokładnie od dna aż składniki się połączą.
Masę wylewamy na blaszkę, wyrównujemy i pieczemy około 25 minut do suchego patyczka.
Studzimy.

masa serowa:
Do twarogu wlewamy jogurt, słodzik i 2 jajka.Blendujemy dość długo na gładką masę bez grudek. Dodajemy proszek budyniowy i mieszamy dokładnie łyżką.

Wystudzone ciasto tniemy wzdłuż  krótszego boku na paski grubości około 1,5 cm.
Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Na jego dnie ustawiamy blaszkę wypełnioną wodą.
Blachę w której pieczone było ciasto ponownie wykładamy papierem do pieczenia.
Na jej dnie układamy co drugi pasek ciasta. Pomiędzy nie wlewamy masę serową, następnie jako drugą warstwę układamy ciasto w miejscach gdzie był ser i wylewamy pozostałą masę serową.W ten sposób powstanie szachownica.
Sernik pieczemy przez 50 minut do ścięcia się sera. Pod koniec pieczenia można przykryć blachę folią aluminiową źeby nie spiekł się za mocno z wierzchu.
Ciasto kroimy po wystudzeniu wzdłuż dłuższego boku.

Po podzieleniu na 24 porcje jedna z nich posiada:
89 kalorii
4 gramy tłuszczu
7 gram białka
7 gram węglowodanów






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz