czwartek, 31 sierpnia 2017

CZEKOLADOWY SERNIK Z KRUCHĄ KRATKĄ



Po owocowym szaleństwie kiedy sezonowe owoce ładowały w każdym cieście i deserze naszła mnie chęć na coś innego niż lekkie, puszyste jak obłoczki ciasta, galaretki czy kremy.
Podpytałam domowników na co mają ochotę i w ten oto sposób powstał czekoladowy sernik.
Bez jajek i spodu za to z wierzchem przykrytym krateczką z kruchego ciasta.
Sernik dość ciężki i wilgotny ale w tym właśnie tkwi jego urok.Mocno czekoladowy w smaku. Kratka natomiast nadaje mu uroku i chrupiącego akcentu.
Wspaniała gratka dla miłośników czekolady 🙂


CZEKOLADOWY SERNIK Z KRUCHĄ KRATKĄ


SKŁADNIKI

(kwadratowa forma 20/21 cm)

kruche ciasto:
- 50 gramów mąki kukurydzianej
- 50 gramów mąki orkiszowej
- 50 gramów erytrolu
- połowa łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 gramów masła o zmniejszonej zawartości tłuszczu
- szczypta mielonej wanilii
- 3-4 łyżek zimnej wody

masa serowa:
- 1 kg chudego twarogu mielonego(użyłam twarogu emilki 0% tłuszczu dostępnego w sieci Netto)
- 100 gramów czekolady gorzkiej bez dodatku cukru
- opakowanie(40 gr) budyniu czekoladowego bez dodatku cukru
- czubata łyżeczka(5 gr) gorzkiego kakao
- kilka kropel stewii w płynie
- kilka kropel aromatu czekoladowego

dodatkowo:
- ksylitol w pudrze ,gorzkie kakao do posypania

SPOSÓB WYKONANIA

W misce mieszamy ze sobą mąki, erytrol, wanilię i proszek do pieczenia, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki i zagniatamy ciasto dodając po łyżce wodę w razie potrzeby.
Przykrywamy je folią i wkładamy do lodówki.

Twaróg przekładamy do miski.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Do gorącej dodajemy łyżkę twarogu i mieszamy szybko by się nie zważyła. Następnie kolejną i znów mieszamy. Po wmieszaniu 5 łyżek twarogu masę przekładamy do reszty twarogu, dodajemy proszek budyniowy, aromat  i kakao.
Mieszamy dokładnie.
Dosładzamy stewią wedle gustu.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na jego dnie ustawiamy blaszkę wypełnioną wodą. 
Kruche ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy dość cienko i kroimy na paski.Masę serową przekładamy do formy, na jej wierzchu układamy kratkę z kruchego ciasta.

Sernik wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika, w temperaturze 180 stopni pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze 45 minut aż masa serowa się zetnie.
Sernik studzimy w temperaturze pokojowej, następnie wkładamy do lodówki.
Przez podaniem posypujemy przez sitko ksylitolem w pudrze i kakao.
Dekorujemy kawałkami czekolady.
Ja użyłam do tego czekoladowych ziarenek kawy.

Jedna porcja sernika po podzieleniu go na 16 kawałków zawiera następujące wartości odżywcze:
118 kalorii
4,2 gr tłuszczu
8,9 gr białka
11,7 gr węglowodanów





wtorek, 8 sierpnia 2017

KRUCHE BABECZKI Z PORZECZKAMI, PISTACJAMI I BEZĄ


Nie ma co się rozpisywać!
Kruche korpusy z mąki kokosowej i kukurydzianej nadziane kwaskowatymi czerwonymi porzeczkami oraz słodka, chrupiąca z wierzchu i piankowa w środku, obsypana pistacjami beza.
A to wszystko bez cukru i zbędnego tłuszczu!
Tych pyszności po prostu musicie spróbować tego lata! W moim domu i pracy zrobiły prawdziwą furorę!

KRUCHE BABECZKI Z PORZECZKAMI, PISTACJAMI I BEZĄ


SKŁADNIKI

13 babeczek w silkonowych foremkach na muffiny

kruche babeczki:
- 80 gramów mąki kokosowej
- 80 gramów mąki kukurydzianej
- 1 łyżka płynnej stewii
- 4 żółtka
- 10 łyżek wody
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie porzeczkowe:
- 150 gramów umytych i oczyszczonych czerwonych porzeczek
- łyżeczka płynnej stewii
- 100 ml wody
- 12 gramów mąki ziemniaczanej

beza:
- 4 białka
- 100 gramów erytrolu
- sok wyciśnięty z połówki cytryny

dodatkowo:
- 20 gramów obranych, posiekanych drobno orzechów pistacjowych niesolonych

SPOSÓB WYKONANIA

Mąki mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia, dodajemy stewię, żółtka i wodę. Zagniatamy ciasto. Będzie się kruszyć jak standardowe ciasto bez glutenowe ale ma dawać się skleić. W razie potrzeby należy dodawać po troszkę wody.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciastem wyklejamy spód i boki silikonowych foremek na muffinki. Najlepiej robić to za pomocą łyżeczki maczanej w wodzie.
Korpusy wstawiamy do piekarnika na 10 minut.

Porzeczki umieszczamy w garnuszku, zalewamy 50 ml wody, słodzimy do smaku i podgrzewamy na niewielkim ogniu.
W pozostałych 50 ml wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do garnuszka, całość mieszamy aż utworzy się gęsty kisiel.
Delikatnie ostudzonym nadzieniem napełniamy babeczki.

Z białek ubijamy sztywną pianę, stale miksując dodajemy po łyżce erytrol, po każdej miksując przez około 30 sekund.
Z białek utworzyć się ma gęsta, lśniąca masa.
Na koniec wlewamy sok wyciśnięty z cytryny.

Pianę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ozdobnie na każdą babeczkę, posypujemy drobno posiekanymi pistacjami.

Wstawiamy na środkowy poziom piekarnika i natychmiast zmniejszamy jego temperaturę do 130 stopni oraz włączamy termoobieg.
Pieczemy godzinę aż wierzch bezy będzie twardy i chrupiący. Studzimy w uchylonym piekarniku i delikatmie wyciągamy z foremek.

Jedna babeczka z podanych powyżej składników zawiera następujące wartości odżywcze:
81 kalorii
3,9 gr tłuszczu
3,6 gr białka
8,8 gr węglowodanów







sobota, 5 sierpnia 2017

MINI-SERNICZKI NA ZIMNO Z JAGODAMI


Jagody to niezaprzeczalnie jedne z najpyszniejszych, letnich owoców.
Te fioletowe kuleczki plamiące wszystko wokół najlepiej smakują prosto z lasu, zerwane z krzaczka.
Kojarzą mi się z upałem, słońcem i godzinami zbierania by zapełnić nimi słoje.
Przyznam jednak szczerze że choć jako dziecko lubiłam chodzić na jagody to teraz nie uśmiecha mi się wizja chmary komarów, kleszczy i innych żyjątek czających się w lesie😉
W sezonie jagody można jednak kupić na większości targowych straganów i mimo że cena nie zachęca to naprawdę warto bo cały rok dostępna w marketach borówka amerykańska, mimo że podobna, nawet w połowie nie oddaje smaku czarnych, leśnych jagódek.
Do serniczków nie potrzeba ich zbyt wiele a są naprawdę pyszne🙂

MINI-SERNICZKI NA ZIMNO Z JAGODAMI


SKŁADNIKI

(10 serniczków w silikonowych foremkach na muffiny)


warstwa jagodowa:

- 150 gramów czarnych jagód
- 100 ml wody
- 1 płaska łyżeczka agaru
- kilka kropel stewii w płynie lub trzy tabletki słodziku


warstwa serowa:

- 500 gram chudego serka naturalnego(użyłam mielonego twarogu"Emilki" 0%)
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej bez dodatku cukru (można zamiennie użyć 14 gramów żelatyny a do masy serowej dodać mieloną wanilię)
- 50 ml wody
- łyżka płynnej stewii


dodatkowo:

- 10 okrągłych ciasteczek( użyłam ciastek bez dodatku cukru)

SPOSÓB WYKONANIA

Jagody wsypujemy do garnuszka, mieszamy z agarem, dodajemy 100ml zimnej wody, ustawiamy na palniku i stale mieszając gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty, słodzimy do smaku, studzimy delikatnie, rozdzielamy po równo do silikonowych foremek i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.


Galaretkę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody, łączymy ją z serkiem i łyżką stewii, wykładamy na warstwę jagód, w każdy serniczek wciskamy jedno ciastko które po odwróceniu będzie spodem.

Całość chlodzimy w lodówce około 1,5-2 godzin.
Po tym czasie serniczki są gotowe do jedzenia i łatwo dają się wyciągnąć z foremek.


Nie podaję wartości energetycznej ponieważ w dużej mierze zależała będzie ona od użytych na spód mini-serniczków ciastek. U mnie porcja zawierała niespełna 80 kcal.



Smacznego!







wtorek, 25 lipca 2017

PUSZYSTY SERNIK Z CZEKOLADOWĄ POLEWĄ I TRUSKAWKAMI


Latem w moim domu królują serniki na zimno. Są pyszne, szybkie i doskonałe na gorące dni.
Zachciało się mi jednak klasycznego, pieczonego sernika, żal jednak pominąć w nim owoce na które wciąż mamy sezon.
Sernik z poniższego przepisu jest przepyszny.
Wilgotny jak to sernik, bardzo puszysty i rozpływający się w ustach.
Ubite białka sprawiają że dość mocno rośnie w trakcie pieczenia, podczas studzenia opada jednak do wyjściowej wysokości. Wystarczy zaraz po upieczeniu oddzielić go od brzegów blaszki by obniżył się równomiernie a środek nie był zapadnięty.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej co zapobiega jego pękaniu i zbytniemu wysuszeniu.
Wierzch przypieka się na brązowo co jest zupełnie naturalne i nie stanowi jego wady a całość przykrywa czekoladowa polewa na której poukładałam połówki truskawek i listki mięty.

Polecam wszystkim wielbicielom serników 🙂

PUSZYSTY SERNIK Z CZEKOLADOWĄ POLEWĄ I TRUSKAWKAMI


SKŁADNIKI

( kwadratowa forma 21/20 cm lub tortownica 22 cm)

- 1 kg chudego twarogu mielonego
( użyłam twarogu Emilki 0% tłuszczu dostępnego w sieci Netto, można użyć twarogu w kostce, należy wtedy 800 gramów twarogu zblendować dokładnie z 200 gramów jogurtu naturalnego)
- 4 jajka rozmiar L
- 1 budyń waniliowy w proszku bez dodatku cukru ( 40 gr)
- pół łyżeczki mielonej wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego
- szklanka erytrolu ( najlepiej spróbować masy serowej czy poziom słodyczy nam odpowiada, ja dodałam jeszcze kilka kropel płynnej stewii)
- 160 gr mleka roślinnego lub chudego krowiego

polewa:
- 60 gramów czekolady mlecznej( użyłam wawel bez dodatku cukru)
- 30 gramów jogurtu naturalnego

dodatkowo:
- 8 truskawek podobnej wielkości
- listki mięty

SPOSÓB WYKONANIA

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Dopasowujemy do foremki w której będziemy piec  większą formę do której wstawimy tę z sernikiem i wlejemy wodę.
Jeśli używacie tortownicy trzeba ją owinąć szczelnie folią aluminiową żeby woda nie przeciekła.

Białka jaj oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno.
Do żółtek wsypujemy erytrol, ucieramy mikserem na wysokich obrotach na puszysty, biały kogel mogel, zmniejszamy obroty na najwolniejsze, po łyżce stale ucierając dodajemy twaróg, na końcu wlewamy mleko i dodajemy proszek budyniowy oraz wanilię. Wyłączamy mikser.

Masę serową łączymy za pomocą łyżki z ubitymi białkami i wlewamy do foremki(nie trzeba jej wykładać ani smarować niczym)
Foremkę z sernikiem wstawiamy do przygotowanej, większej formy którą wypełniamy wodą do takiej wysokości by ciasto nie zaczęło "pływać"
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom.
Pieczemy przez 1,5 godziny.

Po zakończeniu czasu pieczenia wyciągamy formę z kąpieli wodnej, ostrym nożem odkrawamy sernik od brzegów blachy i wstawiamy na powrót do jeszcze nagrzanego ale wyłączonego piekarnika i studzimy z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystygnięcia.

Czekoladę topimy nad parą(w miseczce położonej na garnku z gotującą się wodą)
Do roztopionej dodajemy jogurt i mieszamy do połączenia. 

Zimny sernik wyciągamy z foremki na paterę lub talerz ,polewą smarujemy równomiernie jego wierzch.
Z truskawek usuwamy szypułki, przekrawamy je na połówki i układamy w równych odstępach na jeszcze nie zastygniętej polewie, dekorujemy listkami mięty, odstawiamy do zastygnięcia.

Sernik najlepiej przechowywać w lodówce 

Jedna porcja sernika z podanych powyżej składników zawiera następujące wartości odżywcze:
94 kalorie
3 gr tłuszczu
9,9 gr Białka
7 gr węglowodanów