czwartek, 17 listopada 2016

ZNIKAJĄCE BISZKOPCIKI KOKOSOWE Z POLEWĄ

"ZNIKAJĄCE"KOKOSOWE BISZKOPCIKI Z POLEWĄ


Nazwałam te biszkopciki znikającymi ponieważ upiekłam 10 sztuk, po powrocie syna ze szkoły do zdjęć pozostało 6 a w trakcie fotografowania znów dziwnym trafem zaczęły "znikać"😃

Jakiś czas temu w konkursie wygrałam zestaw różnych form na ciasto. Wśród nich była foremka silikonowa na tzw."Marlenki" czyli ciasteczka w kształcie muszelek.


Leżała sobie w szafce i "oczekiwała"pomysłu na wykorzystanie.
Pomysł szybki, łatwy, słodki i smaczny przede wszystkim.
Kokosowe biszkopciki można upiec także w silikonowych foremkach na muffinki bądź bez foremek a w postaci "kleksów" na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

SKŁADNIKI

(10 sporych biszkoptów)

- 1 jajko rozmiar L
- 1 białko
- 30 gram dowolnej mąki(użyłam 15 gram jaglanej i 15 kukurydzianej)
- szczypta(odrobina na czubku łyżeczki) proszku do pieczenia
- 20 gram wiórek kokosowych
- łyżka płynnego słodziku

na polewę:
- 30 gram masła(zmniejszona zawartość tłuszczu)
- 15 gram kakao
- 20 ml mleka(użyłam roślinnego)

dodatkowo:
około 10 gram wiórek kokosowych do obtoczenia


SPOSÓB WYKONANIA


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy żółtko wymieszane ze słodzikiem.
Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe i mieszamy dokładnie łyżką.
Masę nakładamy do foremek lub wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując podłużne ciastka.


Pieczemy około 12 minut lub do suchego patyczka.


Masło topimy w gorącym mleku i mieszamy z kakao i słodzikiem. Kiedy polewa zacznie gęstnieć zanurzamy w niej połówkę każdego ciastka i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Odstawiamy do zastygnięcia.


Jeden biszkopcik z podanych składników zawiera:
52 kalorie
3,8 grama tłuszczu
1,74 gramy białka
3 gramy węglowodanów








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz