sobota, 24 września 2016

Ciasto marchewkowe z nutą pomarańczy.

CIASTO MARCHEWKOWE Z NUTĄ POMARAŃCZY

Dziś pierwszy dzień jesieni😊
Smutna to dla mnie pora.Jak tylko kończy się lato i bliżej już października to wpadam w podły nastrój.Przeraża mnie perspektywa krótkich dni,długich wieczorów i ciemnych poranków.
W takie melancholijne dni nie ma nic lepszego od dobrej książki,kubka gorącej herbaty i kawałka dobrego ciasta na osłodę😊A jeśli do tego ciasto jest zdrowe,niskokaloryczne i można zajadać się nim bez wyrzutów sumienia to nawet szarówka za oknem przestaje być straszna.
Ciasto marchewkowe robiłam drugi raz w życiu.Poprzednie w podobnym wydaniu ale tym razem zainspirował mnie widziany gdzieś przepis na to pomarańczowe cudo z dodatkiem pomarańczy właśnie.
Tradycyjne na oleju,ze sporą ilością orzechów i bakali,z dodatkiem białej mąki i z niewielką co prawda ze względu na naturalną słodycz marchewki ale obecnością cukru.Może to i zdrowsze od ciast napakowanych po brzegi margaryną,masłem,cukrem i dużą ilością mąki ale mnie jak zawsze udało się odchudzić je jeszcze o połowę,równocześnie zachowując jego charakteryatyczny smak.
Moje więc bez białej mąki,bez tłuszczu i bez bakalii.Za to z jabłkiem,pyszną polewą,pomarańczową skórką i w niewielkiej ilości z włoskimi orzechami.

CIASTO MARCHEWKOWE
SKŁADNIKI na formę do babki z kominem lub niewielką tortownicę:
- 1 duża pomarańcza+ skórka cieniutko ścięta nożykiem z jeszcze jednej
- 60 gram mąki orkiszowej
- 60 gram mąki kokosowej(można zastąpić inną)
- 300 gram startej na drobnej tarce marchwi
- 1 duże jabłko
- 1 kubek jogurtu naturalnego 180 gram
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- po łyżeczce cynamonu i przyprawy do piernika
- 4 łyżki erytrolu lub ksylitolu(można zastąpić miodem ale wtedy kaloryczność wzrośnie)
na polewę:
- 200 gram serka naturalnego
- połowa opakowania galaretki cytrynowej bez cukru lub dwie płaskie łyżeczki żelatyny
- słodzik do smaku
- sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
do dekoracji:
- orzechy włoskie
- kandyzowana erytrolem skórka pomarańczy

WYKONANIE:
Skórkę ściętą z jednej pomarańczy i pokrojoną na mniejsze kawałeczki gotujemy w malutkiej ilości wody około godziny do miękkości.Po tym czasie zasypać skórkę 4-ema łyżkami erytrolu i gotować aż prawie cała woda odparuje.Uważać żeby nie przypalić!Przełożyć na talerzyk i pozostawić do ostudzenia.Proces ten można wykonać dzień wcześniej.
  Żółtka utrzeć mikserem z erytrolem do białości.Dodać jogurt i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy oraz skórkę otartą z niej na drobnej tarce.Wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,sodą,przyprawą do piernika i cynamonem.Zmiksować do połączenia składników.
Dodać jabłko pokrojone w kostkę i startą na tarce marchew.Wymieszać łyżką.Na koniec wmieszać piane w ubitą z dwóch białek.
Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką ryżową formy.
Piec w 180• do suchego patyczka.U mnie trwało to 1 godzinę i 15 minut.
Ciasto wystudzić i wyjąć z formy.
Żelatynę lub galaretkę rozpuścić w soku wyciśniętym z drugiej połówki pomarańczy podgrzewając całość w kąpieli wodnej.Wymieszać z osłodzonym słodzikiem serkiem.
Polewą polać ciasto.Udekorować orzechami i skórką pomarańczową.Schłodzić.








Ciasto podzielone na 12 porcji z podanych przeze mnie składników ma około 85 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz