środa, 15 marca 2017

SUFLET CZEKOLADOWY Z CHILI


Coś dla czekoladowych łasuchów😃
Przepis prosty, szybki, przyjemny i pyszny.
Czekoladowy suflet na białkach z gorzkiej czekolady z dodatkiem kakao, bez mąki i z pikantną nutą chili. Chrupiący wierzch i miękki, czekoladowy, wilgotny środek.
Robi się go w mig no i nie może się nie udać😊

SUFLET CZEKOLADOWY Z CHILI

SKŁADNIKI
(okrągła forma o średnicy 20 cm,4 porcje)

- 50 gram gorzkiej czekolady bez dodatku cukru

- 10 gram kakao
- 40 ml mleka roślinnego lub chudego krowiego
- 3 białka jaja
- pół łyżeczki sproszkowanego pieprzu cayene(w wersji mniej pikantnej można dać mniej)
- ksylitol w pudrze do posypania


SPOSÓB WYKONANIA


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę smarujemy tłuszczem lub spryskujemy olejem w sprayu.



Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy pokruszoną czekoladę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Wsypujemy kakao i chili, mieszamy dokładnie, przekładamy do większej miski.



Białka ubijamy zupełnie na sztywno.




Do czekoladowej masy dodajemy po łyżce ubitej piany i mieszamy dokładnie ale bardzo delikatnie silikonową łopatką tak by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.

Kiedy masa uzyska jednolity kolor wlewamy ją do przygotowanej formy.



Włączamy termoobieg w piekarniku i wstawiamy do niego suflet.

Pieczemy przez 12-15 minut aż wierzch lekko popęka a całość się zetnie.
Można podawać go na ciepło lub po ostudzeniu posypany chili i ksylitolem w pudrze.

Całość sufletu z podanych powyżej składników zawiera następujące wartości odżywcze:
353 kalorie
22 gramy tłuszczu
18 gram białka
25 gram węglowodanów






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz