piątek, 16 lutego 2018

SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK I ORZECHAMI WŁOSKIMI



Ciasto piekłam kilkukrotnie. Zawsze z powodzeniem i zachwytem próbujących.
Zachciało się mi jednak jakiejś zmiany więc zmodyfikowałam nieco poprzedni przepis.
Podstawą jak w poprzednim są słodkie połówki jabłek otulone półkruchym, maślano-orkiszowym ciastem, tym razem jednak jabłka umieściłam w waniliowym budyniu a każda połówka skrywa w swoim wnętrzu  włoskiego orzecha.
Kruche ciasto, waniliowy budyń i niespodzianka w postaci chrupiącego orzecha to prawdziwy raj dla podniebienia.
W poprzedniej wersji jabłka posypywałam cukrem kokosowym, w tym wydaniu obsypujemy je samym cynamonem a cukier znajduje się na wierzchu ciasta gdzie po upieczeniu tworzy delikatną karmelową skorupkę.
Wspaniały deser do popołudniowej herbaty na wciąż długie jeszcze, zimowe wieczory.
Serdecznie zachęcam do wypróbowania 🙂

SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK I ORZECHAMI WŁOSKIMI


SKŁADNIKI

(kwadratowa forma 24/24 cm)

Ciasto:
- 300 gramów mąki orkiszowej jasnej lub  pełnoziarnistej z jasną w proporcji 50/50
- 130 gramów zimnego masła(użyłam masła o zmniejszonej zawartości tłuszczu)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 gramów ksylitolu w pudrze
- kilka kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego
- 7-9 łyżek zimnej wody

Budyń:
- opakowanie(40 g) budyniu waniliowego w proszku bez dodatku cukru
- 350 ml mleka roślinnego lub chudego krowiego
- 8 kropli płynnej stewii lub innego dowolnego słodzidła

Dodatkowo:
- 8 małych jabłuszek
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu(można pominąc jeśli nie lubicie)
- 4 łyżki erytrolu
- jajko rozmącone z mlekiem do posmarowania wierzchu ciasta
- płaska łyżka(8 g) cukru kokosowego
- 16 połówek włoskich orzechów

SPOSÓB WYKONANIA


Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę,proszek do pieczenia oraz ksylitol, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, całość rozcieramy w palcach na drobną kruszonkę.
Wlewamy 7 łyżek zimnej wody i kilka kropel aromatu. Zagniatamy ciasto w miarę potrzeby dodając po troszkę wody.
Ciasto ma mieć zwartą, nie kruszącą się konsystencję ale nie może się kleić do dłoni. Dzielimy je na dwie części, spłaszczamy je, owijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na  minimum 30 minut.

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i przekrawamy na połówki.
Każdą z nich skrapiamy sokiem z cytryny, umieszczamy w misce i zasypujeny czterema łyżkami erytrolu, odstawiamy.
W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru soku.



Formę w której będziemy piec ciasto spryskujemy olejem w sprayu i wykładamy papierem do pieczenia tak by jego brzegi wystawały poza nią co ułatwi później wyjęcie ciasta w całości.


Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Jedną część ciasta wyciągamy z lodówki, wałkujemy je dość cienko i wykładamy nim dno oraz boki formy, nakłuwamy widelcemz wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.


W tym samym czasie gotujemy budyń wg instrukcji na opakowaniu używając mniejszej ilości mleka(350 ml), dosładzamy do smaku.

Podpieczony spód ciasta wyciągamy z piekarnika, zmniejszamy jego temperaturę do 180 stopni, na spód wylewamy gorący budyń.


Jabłka odsączamy na durszlaku, w każdą połówkę wkładamy orzecha i układamy na budyniu w 4 rzędach po 4. 


Jeśli jabłka są zbyt duże i się nie mieszczą należy dociąć ich brzegi. Obsypujemy cynamonem.



Drugą część ciasta wałkujemy na wielkość formy, wyrównujemy brzegi i przykrywamy nim jabłka oraz dziurkujemy widelcem.
Wierzch smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem za pomocą silikonowego pędzelka, z pozostałych resztek ciasta wycinamy dowolne ozdoby które układamy na szarlotce, ponownie smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem kokosowym.


Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut aż ciasto ładnie się zarumieni.
Upieczoną szarlotkę studzimy w formie i wyciągamy na talerz.
Kroimy zupełnie zimną.

Jedna porcja ciasta z podanych powyżej składników zawiera następujące wartości odżywcze:
158 kalorii
6,2 g tłuszczu
2,8 g białka
23,9 g węglowodanów






wtorek, 13 lutego 2018

WALENTYNKOWA BABKA KAWOWA Z SERCEM



Witam na blogu w nowym roku!!!🙂
Mamy już połowę lutego a to mój pierwszy wpis 2018!
Mogłabym znaleźć milion powodów które zebrały się na tak długą bo prawie dwumiesięczną przerwę ale mówiąc najprościej, ostatnie kilka miesięcy mojego życia przyniosło tak wiele nieprzewidzianych i zajmujących maksimum moich myśli oraz czynności zdarzeń oraz zmian z nimi związanych że na prowadzenie bloga zwyczajnie brakło czasu.
Jestem jednak już z wami i postaram się nadrobić wszystkie zaległości(A jest ich naprawdę sporo 😉)
Zanim jednak zasypię was zaległymi przepisami podzielę się z wami tym najbardziej na czasie bo dotyczącym jutrzejszego dnia. Walentynek-dnia zakochanych.
Jedni przywiązują uwagę do tego święta, inni nie. Ciasto z serduszkiem w środku jest jednak wspaniałą, uroczą propozycją nie tylko dla ukochanego/ej w tym dniu ale także na święto mamy, taty, babci czy dla przyjaciółki.

Nie jestem tu zbyt pomysłowa ponieważ podobne babki krążą po sieci od kilku lat.
Mój przepis jest jednak wyjątkowy.
Jak zwykle bowiem nie zawiera w swoim składzie  cukru a na dodatek wykonany jest bez dodatku mąki pszennej a na bazie moich ulubionych: kokosowej oraz ryżowej.
Pysznego i niestandardowego smaku nadaje babce dodatek kawy rozpuszczalnej która obecna jest także w czekoladowej polewie.
Pycha!
Ciasto jest trochę pracochłonne ale efekt wizualny i smakowy zachwyca więc warto poświęcić swój czas na jego wykonanie.
Zapraszam na przepis!

WALENTYNKOWA BABKA KAWOWA Z SERCEM


SKŁADNIKI

(prostokątna forma 27/24 cm i mała keksówka 20/10 cm, 16 porcji)

Czerwony biszkopt:
- 2 jaja rozmiar L
- 60 gramów mąki ryżowej
- 50 gramów mleka roślinnego lub chudego krowiego
- 4 łyżki erytrolu
- szczypta czerwonego barwnika spożywczego w proszku( zamiennie można użyć sproszkowanych truskawek liofilizowanych lub buraka, kolor jednak nie będzie tak intensywny jak ten syntetyczny)
- 5 kropli dowolnego aromatu(dodałam śmietankowy)

Ciasto właściwe:
- 3 jaja rozmiar L
- 250 gramów mleka roślinnego lub chudego krowiego
- 2 łyżki płynnej stewii
- 100 gramów mąki ryżowej
- 100 gramów mąki kokosowej
- opakowanie (40 g) budyniu w proszku bez dodatku cukru o smaku śmietankowym lub waniliowym
- czubata łyżka kawy rozpuszczalnej w drobnym proszku
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
- 75 gramów czekolady mlecznej bez dodatku cukru
- 40 gramów mleka roślinnego lub chudego krowiego
- płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku

SPOSÓB WYKONANIA


Czerwony biszkopt:
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę spryskujemy olejem w sprayu oraz wykładamy papierem do pieczenia (dno)
Białka jaj oddzielamy oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, do żółtek wsypujemy erytrol i ucieramy na na puszysty kogel-mogel. Stale miksując wlewamy mleko oraz wsypujemy mąkę.
Masę łączymy za pomocą łyżki lub silikonowej łopatki z ubitą pianą z białek i rozsmarowujemy równo w przygotowanej formie.
Biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12 minut lub odrobinę dłużej. Ważne by nie przepiec biszkoptu. Jest on cieniutki więc gdy będziemy piec go zbyt długo stanie się twardy i suchy a na jego powierzni utworzy się przypieczona skórka która zabierze mu żywą barwę, pieczemy więc tylko do suchego patyczka i ani minuty dłużej.
Upieczony biszkopt studzimy i wycinamy z niego serduszka za pomocą niewielkiej foremki.

Ciasto właściwe:
W misce umieszczamy jajka, mleko oraz stewię, łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki. Dodajemy składniki suche:
obie mąki, proszek budyniowy, kawę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy do połączenia łyżką lub za pomocą miksera.

Piekarnik ponownie nagrzewany do temperatury 175 stopni.
Keksówke spryskujemy olejem w sprayu oraz wykładamy papierem do pieczenia tak by jego brzegi wystawały poza formę.
Na dno formy wykładamy niewielką ilość ciasta i ustawiamy przez całą jej długość w rządku biszkoptowe serduszka, następnie wykładamy pozostałą masę  kładąc ją łyżką najpierw po obu stronach serc a potem na wierzchu tak by całe zostały przykryte.(Serca ustawiamy "brzuszkami" do dołu by po obróceniu ciasta były w dobrej pozycji)
Babkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40minut lub trochę dłużej do suchego patyczka.
Upieczoną wyjmujemy z formy, obracamy szerszą stroną do spodu i umieszczamy na kratce do ostudzenia.

Polewa czekoladowa:
W miseczce umieszczamy połamaną czekoladę, kawę oraz mleko.
Miseczkę ustawiamy na garnku z gotującą się na malutkim ogniu wodą a gdy czekolada zacznie się topić mieszamy łyżką do połączenia składników.
Gorącą polewę wylewamy na lekko ciepłą babkę i rozsmarowujemy także na jej bokach, wierzch ozdabiamy dowolnie( ja użyłam pozostałych biszkoptowych serc ale świetnie sprawdzą się także kontrastowe plasterki świeżych truskawek lub ziarenka kawy)
Odstawiamy do zastygnięcia polewy.

Smacznego!

Jedna porcja babki z podanych powyżej składników zawiera następujące wartości odżywcze:
115 kcal
5.3 g tłuszczu
4.5 g białka
12.7 g węglowodanów




niedziela, 24 grudnia 2017

BEZGLUTENOWE CIASTO MAKOWE


Na już zupełnie sam koniec najsmaczniejszy z najsmaczniejszych całkowicie bezglutenowy makowiec na bazie mąki kokosowej od efavit!
Robiłam go wczoraj po raz drugi już ponieważ pierwsza "testowa" blacha ciasta znikła zaraz po sfotografowaniu.
Ten właśnie makowiec będzie gościł na stole moim i najbliższych w świątecznych dniach.
Dwie warstwy puszystego ciasta i grube nadzienie makowe. Aromatyczne i wilgotne dzięki dodatkowi jabłek i rodzynek.
Ciasto smaczne i efektowne i co bardzo ważne niezwykle szybkie i łatwe w wykonaniu. Nie wymaga użytku miksera, chłodzenia, wałkowania ani innych skomplikowanych zabiegów, świetne więc do wykonania "na ostatnią chwilę"
Pozostało jeszcze kilka godzin przedświątecznych przygotowań.
Kto się skusi? 🙂

BEZGLUTENOWE CIASTO MAKOWE


SKŁADNIKI

(blacha 30/ 21 cm,  20 porcji)

Ciasto:
- 6 jajek rozmiar "L"
- 300 gramów odtłuszczonego jogurtu naturalnego 
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 5 kropelek atomatu pomarańczowego
- 2 łyżki płynnej stewii
- 180 gramów mąki kokosowej efavit
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:
- 300 gramów mleka roślinnego lub chudego krowiego
- 100 gramów suchego, mielonego maku
- 50 gramów mąki makowej efavit(zamiast mąki makowej można użyć większej ilości maku)
- 3 duże jabłka(po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych było ich 400 g)
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 60 gramów drobnych rodzynek lub większych pociętych na mniejsze części
- opakowanie (40 g) budyniu śmietankowego bezglutenowego, bez dodatku cukru
- łyżka płynnej stewii

SPOSÓB WYKONANIA


Blachę spryskujemy olejem w sprayu i wysypujemy mąką kokosową.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Do garnka wlewamy 250 g mleka, w pozostałym rozrabiamy proszek budyniowy.
Mleko w garnku podgrzewamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i wsypujemy do niego mak, mąkę makową, rodzynki i starte na tarce o grubych oczkach jabłka, na koniec wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy całość mieszając aż mocno zgęstnieje.
Zestawiamy z ognia, dodajemy aromat oraz stewie, odstawiamy.

W misce umieszczamy jajka, jogurt i stewie, dodajemy aromat pomarańczowy i skórkę otartą z pomarańczy. Łączymy ze sobą za pomocą ręcznej trzepaczki bądź łyżki.
Do mieszanki wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto dzielimy na dwie równe części.
Na dno blachy wykładamy łyżką równomierną warstwę ciasta, na nim układamy lekko przestygnietą masę makową którą przykrywamy drugą częścią ciasta.
I mak i ciasto najlepiej układać robiąc małe kupki łyżeczką a wyrównywać delikatnie za pomocą widelca tak by masy się nie pomieszały.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez około 50 minut aż ładnie wyrośnie a jego brzegi się zarumienią.
Po ostudzeniu posypujemy obficie pudrem z ksylitolu.

Smacznego i wesołych świąt!

Jedna porcja ciasta z podanych powyżej składników zawiera następujące wartości odżywcze:
124 kalorie
6,6 g tłuszczu
5, 7 g białka
10, 2 g węglowodanów






sobota, 23 grudnia 2017

ODTŁUSZCZONA MĄKA MIGDAŁOWA EFAVIT I ŚWIĄTECZNY SERNIK Z MARCEPANOWYMI CIASTECZKAMI


Mąka migdałowa to kolejna mąka bezglutenowa z którą warto się zapoznać.
Jak wszystkie mąki orzechowe jest bardzo smaczna i charakterystyczna.
Świetnie nadaje się do pieczenia ale nie tylko.
U mnie wystąpiła w charakterze dodatku do klasycznego sernika nadając mu ciekawy smak i niebanalny wygląd.
Sernik idealny na święta. Aromatyczny, smakujący pomarańczą i marcepanem, oblany czekoladową polewą.Prawdziwa rozpusta ale jak zawsze w lekkim, odchudzonym wydaniu.
Marcepan to mielone migdały utarte z cukrem pudrem. Z mieszanki tej powstaje plastyczna, słodka, migdałowa masa którą wykorzystuje się do pieczenia a także nadziewania, zdobienia ciast, tortów, pierniczków, ciastek.
Ta kupna w sklepach niestety najczęściej bywa wzbogacona o syrop glukozowy i inne nieciekawe dodatki a i bez niego zawiera ogromną ilość cukru przez co mimo zawartości cennych dla zdrowia migdałów nie można nazwać jej zdrową.
Zrobiony przeze mnie marcepan smakuje jak ten klasyczny, domowy ale nie zawiera zbędnych dodatków. Słodzony jest miodem który wspaniale wydobywa migdałowy smak a na dodatek zawiera niemal o połowę mniej kalorii od tego tradycyjnego.
Rozkoszna słodycz w zdrowszym wydaniu.
Jako dodatek do sernika sprawdził się znakomicie, wiele jednak można znaleźć pomysłów na jego wykorzystanie.
Najpierw opowiem wam trochę o wykorzystanej mące a potem podzielę się przepisem 😉
Odtłuszczona mąka migdałowa efavit powstaje z pozostałości migdałów po procesie tłoczenia na zimno oleju migdałowego o którym więcej pisałam wam TUTAJ


OPAKOWANIE
Plastikowa torebka ze strunowym zamkiem o zawartości 250 gramów mąki.
Na etykiecie znajduje się informacja o producencie, gramaturze, pochodzeniu, dacie ważności do spożycia, braku glutenu oraz pełna tabela wartości odżywczych na 100 gram wyrobu.

OPIS PRODUKTU
Mąka o kremowo-brunatnym, nierównomiernym zabarwieniu, sypkiej i lekkiej strukturze oraz drobnym zmieleniu.

WARTOŚCI ODŻYWCZE NA 100 G
364 kalorii
33 g białka
20 g tłuszczu
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,5 g
13 g węglowodanów
w tym cukry: 7 g

SMAK
Subtelny, słodkawy smak migdałów

ZASTOSOWANIE
wg. informacji producenta:
Doskonała do pieczenia, do deserów, musli, panierek słodkich i wytrawnych.
Jako dodatek do zup i sosów, jako dodatek do pieczywa.
wg moich doświadczeń:
Sprawdzi się jako dodatek do kruszonek czy posypek.Nadaje wypiekom subtelny,charakterystyczny smak migdałów.
W surowej postaci będzie ciekawym dodatkiem do jogurtów,musli, domowych pralinek, panierek do potraw wytrawnych oraz do stworzenia marcepanu.

WŁAŚCIWOŚCI W UŻYTKOWANIU
Jak wszystkie mąki bezglutenowe posiada słabe właściwości sklejające, doskonała jest więc do ciast kruchych i ciastek.
Pełen smak oraz aromat wydobędziemy z niej po uprażeniu jej na suchej patelni.

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
Odtłuszczona mąka migdałowa
jest bogatym źródłem witamin: E, B1, B2, PP , zawiera ponad połowę mniej tłuszczu i wiele więcej białka od całych migdałów.
Duża zawartość białka sprawia że jest
- zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i obniża stężenie cholesterolu we krwi dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych
- obniża ciśnienie krwi dzięki obecności antyoksydantów
- zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz poprawa glikemię u osób z cukrzycą,
- ma działanie antyoksydacyjne, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników
Jest bardzo sycąca ze względu na dużą zawartość białka. Kawałek ciasta z mąki migdałowej świetnie sprawdzi się nawet jako sycące śniadanie gdyż zawiera ona więcej białka nawet od mięsa,jajek czy ryb.

DLA KOGO
Dla osób na diecie bezglutenowej, niskowęglowodanowej, wysokobiałkowej, odchudzającej, sportowców.
Dla wegetarian i wegan.
Dla wszystkich którzy chcą odżywiać się zdrowo i zastąpić tradycyjną mąkę pszenną zdrowszym zamiennikiem.
Nikogo już chyba nie muszę przekonywać o niesamowitych wartościach mąki migdałowej? 😉
Zachęcam do spróbowania a napewno stanie się waszym numerem 1 w kuchni.
Zapraszam na przepis!

ŚWIĄTECZNY SERNIK Z MARCEPANOWYMI CIASTECZKAMI



SKŁADNIKI

(kwadratowa forma 20/22 cm lub tortownica 23 cm, 16 porcji)


Na sernik:
- 600 gramów chudego twarogu w kostce
- 300 gramów odtłuszczonego jogurtu naturalnego
- 4 jajka rozmiar L
- 1 średnia pomarańcza
- 6 kropel aromatu pomarańczowego
- opakowanie(40 g) budyniu śmietankowego w proszku bezglutenowego, bez dodatku cukru
- 2 łyżki płynnej stewii


Na polewę:
- 80 gramów czekolady gorzkiej bez dodatku cukru
- 40 ml mleka roślinnego lub chudego krowiego


Na marcepan:
- 120 gramów mąki migdałowej odtłuszczonej efavit
- 55 gramów płynnego miodu
- łyżka ekstraktu migdałowego lub 5 kropel aromatu migdałowego


SPOSÓB WYKONANIA

Formę w której będziemy piec sernik spryskujemy olejem w sprayu i wysypujemy np.mąką kokosową.
Jeśli używacie formy silikonowej nie trzeba smarować jej niczym.
Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni.


Do garnka lub miski wkładamy twaróg, jogurt, jajka, aromat pomarańczowy i stewię.
Blendujemy dokładnie aż masa będzie zupełnie gładka i bez grudek.
Do masy serowej dodajemy skórkę otartą z pomarańczy oraz wyciśnięty z niej sok, wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy całość dokładnie za pomocą łyżki.
Całość przelewamy do przygotowanej formy, wkładamy do nagrzanego piekarnika, na jego dnie ustawiamy formę wypełnioną wodą (działa podobnie jak kąpiel wodna, zapobiega pękaniu i zbytniemu wysuszeniu sernika)
Pieczemy 60 minut lub trochę dłużej aż masa serowa się zetnie.
Środek może zostać nieco "galaretowaty", sernik zetnie się podczas stygnięcia.
Studzimy go w uchylonym piekarniku a następnie w temperaturze pokojowej.


Podczas pieczenia i studzenia sernika możemy zająć się masą marcepanową.
Odmierzamy potrzebną ilość mąki migdałowej, wsypujemy ją na czystą i suchą patelnię i prażymy na średnim ogniu stale mieszając aż jej barwa nieco się przyciemni i zacznie wydzielać intensywny aromat.
Trzeba bardzo uważać aby jej nie przypalić.
Uprażoną mąkę natychmiast zdejmujemy z ognia i przesypujemy do miski, studzimy.
Do wystudzonej mąki dodajemy ekstrakt migdałowy oraz miód.
Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy dłońmi aż utworzy się plastyczna masa.
Powstałą masę wałkujemy przez folię spożywczą najlepiej na silikonowej macie na grubość około 0,5 cm i wykrawamy z niej dowolne kształty. Gotowe "ciasteczka" układamy na papierze do pieczenia lub szklanej desce.


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z mlekiem, oblewamy wierzch ostudzonego sernika, na częściowo zastygnięctej polewie układamy ozdobnie marcepanowe ciasteczka.

Całość chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę.

Smacznego!


Jedna porcja sernika przygotowanego z podanych powyżej składników zawiera następujące wartości odżywcze:
147 kalorii
5, 1 g tłuszczu
13, 3 g białka
12, 4 g węglowodanów