niedziela, 19 lutego 2017

ORKISZOWE PĄCZKI Z PIEKARNIKA


Tak jak obiecałam tuż przed tłustym czwartkiem podaję przepis na pyszne, drożdzowe pączki z piekarnika.
Przyznam że prób było mnóstwo.
Pączki wychodziły za twarde, za mocno zbite, to znów rozjeżdżały się na płaskie bułki. Pieczone z nadzieniem pękały a to wypływało podczas pieczenia, próby nadziania po upieczeniu również kończyły się fiaskiem.
Uparłam się jednak że zdrowsza wersja pączków na blogu będzie więc próbowałam do skutku😊
Znalazłam w końcu idealne proporcje składników i sposób pieczenia.
Pączki z poniższego przepisu pojawią się w moim domu w tłusty czwartek.
Polecam gorąco jako pyszną alternatywę tradycyjnych pączków smażonych w głębokim tłuszczu.
Nie wiem jak wy ale ja przy swojej miłości do słodkości wolę schrupać trzy pączki pieczone zamiast jednego smażonego.
Dla dobrej oceny tematu zrobiłam eksperyment robiąc pączki z podwójnej porcji i połowę ich smażąc tradycyjnie w gorącym oleju do ciasta dodając łyżkę spirytusu co podobno zapobiega zbytniemu wchłanianiu przez nie tłuszczu.
Poniżej podaję wyniki eksperymentu:

Wartości odżywcze dla jednego pączka pieczonego w piekarniku:
129 kalorii
3 gramy tłuszczu
5 gram białka
21 gram węglowodanów

Wartości odżywcze dla jednego pączka smażonego w oleju:
234 kalorie
16 gram tłuszczu
5 gram białka
19 gram węglowodanów

Ilość węglowodanów w pączku pieczonym jest większa gdyż do ich obtoczenia użyłam cukru kokosowego który dodaje im wspaniałego smaku oraz koloru i wyglądu przypominającego paczki smażone.
Jak widać wartości energetyczne a zwłaszcza zawartość tłuszczu różnią się znacznie. Smakiem natomiast różniły się niewiele a według degustatorów te z piekarnika podlegały wyższej ocenie.
Zdecydujcie więc sami😊

ORKISZOWE PĄCZKI Z PIEKARNIKA

SKŁADNIKI

(12 pączków pieczonych w silikonowej formie z gniazdami na muffiny, ewentualnie w papilotkach)

na ciasto:
- 325 gram jasnej mąki orkiszowej typ 500
- 30 gram świeżych drożdży
- 5 gram cukru kokosowego
- 6 łyżek erytrolu
- 110 gram mleka roślinnego lub chudego krowiego
- 40 gram masła o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1 jajko rozmiar L

na posypkę:
- 15 gram cukru kokosowego
- 4 łyżki erytrolu

dodatkowo:
- ulubiony dżem do nadziania,lub zmiksowane owoce zagotowane z odrobiną agaru ewentualnie budyń,krem czekoladowy czy inne ulubione nadzienie
- ksylitol w pudrze do obsypania lub lukier z ksylitolu

SPOSÓB WYKONANIA


Mąkę przesiewamy dokładnie do miski ze sporej wysokości dzięki czemu dobrze się napowietrzy.
Mleko podgrzewamy żeby było ciepłe ale nie gorące. Dodajemy do niego pokruszone drożdże, łyżkę przesianej mąki oraz łyżeczkę(5 gram) cukru kokosowego. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Masło topimy, do mąki dodajemy jajko i 6 łyżek erytrolu.
Wlewamy wyrośnięty rozczyn i mieszamy dokładnie silikonową łopatką. 


Kiedy z ciasta powstanie zwarta kula wlewamy małym strumuczkiem roztopione masło i wyrabiamy najpierw łopatką, później ręką tak długo aż tłuszcz zostanie wchłonięty.


Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia a nawet potrojenia objętości.
Trwa to około 1-1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przenosimy na stolnicę posypaną mąka i wyrabiamy dłońmi natłuszczonym olejem.
Dzielimy je na 12 kawałków.
Cukier kokosowy mieszamy w miseczce z erytrolem.
Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę i obtaczamy ją w posypce z dwóch stron(tak by  po środku pozostała"obrączka" jasnego ciasta)


Gotową kulkę umieszczamy w natłuszczonym otworku silikinowej foremki(ewentualnie w silikonowej lub papierowej papilotce,wtedy jednak nasze pączki bardziej przypominać będą babeczki).


Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 0,5 godziny aż pączki podrosną.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Pieczemy przez 20-25 minut.
Gorące pączki wyciągamy z foremek, odczekujemy chwilkę by się nie poparzyć i po boku każdego z nich robimy dziurkę słomką do napojów.


Rękaw cukierniczy napełniamy wybranym przez siebie nadzieniem i napełniamy pączki przez zrobiony otworek.


Ja połowę pączków nadziałam "błyskawicznym dżemem z malin" a drugą połowę budyniem sporządzonym z mleka kokosowego z puszki zagotowanego z łyżeczką skrobi ziemniaczanej.
Jeśli chcemy polukrować pączki, robimy to kiedy są jeszcze ciepłe.
Ksylitolem w pudrze obsypujemy po całkowitym ostudzeniu.

BŁYSKAWICZNY DŻEM Z MALIN

- 100 gram malin mrożonych
- 50 ml wody
- połowa łyżeczki agaru
- dowolny słodzik do smaku

Maliny zalewamy w garnuszku zimną wodą i mieszamy z agarem oraz słodzikiem.
Gotujemy kilka minut aż maliny się rozpadną. Odstawiamy do ostudzenia w temperaturze pokojowej mieszając co jakiś czas aż nabiorą konsystencji dżemu.
Z dżemu wykonałam także malinowy lukier rozcierając jego łyżeczkę z ksylitolem w pudrze.
W podobny sposób wykonać można dżem z innych owoców, twarde jednak należy potraktować blenderem.


Wartości odżywcze dla jednego pączka bez dodatków w postaci nadzienia czy lukru:
129 kalorii
3 gramy tłuszczu
5 gram białka
21 gram węglowodanów







środa, 15 lutego 2017

KASZTANOWE FAWORKI


Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami☺
Wielu z nas na ten jeden dzień porzuci wszelkie postanowienia i pozwoli ponieść się fali zajadania słodkich smakołyków.
Takim samym powodzeniem jak pączki cieszą się wtedy faworki.
Ja jak większość z nas należę do grona szczęśliwców którzy w zasadzie  mogą jeść wszystko (choć to że mogę nie znaczy że chcę 😉)bo nie posiadam żadnych alergii, nietolerancji ani nie choruję na żadne choroby.
Co jednak z tymi którzy z różnych powodów nie mogą jeść glutenu, laktozy, jajek lub z wyboru są weganami?
Wtedy tradycyjne pączki czy faworki odpadają z kretesem.
Kto jednak powiedział że trzeba rezygnować z nich całkowicie?
Ten przepis jest dla wszystkich.
Tych których dieta wyklucza spożywanie niektórych produktów czy składników i tych którzy lubią eksperymentować w kuchni, nie boją się odejść od tradycji i są żądni nowych, nieprzeciętnych smaków.
Kasztanowe faworki z piekarnika to świetna alternatywa dla tych standardowych z pszennej mąki,  śmietany, żółtek ,smażonych w głębokim tłuszczu.
Na dodatek składają się wyłącznie z dwóch składników! Naturalnie słodka i bezglutenowa mąka kasztanowa oraz tłuste mleko kokosowe.
Nie będę wmawiać nikomu że moje faworki smakują jak te tradycyjne bo to raczej niemożliwe ale z pełną odpowiedzialnością mogę zapewnić że są pyszne.
Słodkie, kruche, po prostu rozpływające się w ustach.
Każdy skusi się na takie ciasteczko, nie tylko w tłusty czwartek😉Z mojego przepisu wychodzą dwie blachy faworków.
W zależności od grubości ciasta jest to 35- 40 sztuk.
Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji☺



KASZTANOWE FAWORKI

SKŁADNIKI


- 190 gram mąki kasztanowej
- 100 gram gęstej części  tłustego mleka kokosowego(minimum 17%)w temperaturze pokojowej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- około 20 gram ksylitolu w pudrze do posypania

SPOSÓB WYKONANIA


Mąkę przesiewamy dokładnie (lubi zbijać się w grudki),mieszamy z sodą, dodajemy "śmietankę" kokosową i zagniatamy gładkie, jednolite ciasto.
Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Ciasto dzielimy na porcje i każdą z nich wałkujemy jak najcieniej posypując delikatnie przesianą mąką.
Dalej postępujemy jak ze zwykłymi faworkami.
Tniemy ciasto na kilkucentymetrowe paski i w każdym z nich robimy nacięcie przez które później przewiniemy ciasto.



To najtrudniejszy etap bo ciasto jest bardzo delikatne i lubi się rwać ale przy odrobinie cierpliwości wykonanie faworkow jest możliwe.
Gotowe ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Pieczemy przez 8-10 minut.
Tuż po wyjęciu z piekarnika są miękkie, z blaszki zdejmujemy je więc dopiero po ostudzeniu kiedy stwardnienieją.
Wtedy też posypujemy je obficie przez sitko ksylitolem w pudrze.

Całość ciasta z podanych składników zawiera:
913 kalorii
24 gramy tłuszczu
13 gram białka
158 gram węglowodanów







wtorek, 14 lutego 2017

KOKOSOWE "DROŻDŻÓWKI" Z BUDYNIEM I MALINAMI


Kolejna warjacja z mojej ukochanej mąki kokosowej❤
Te słodkie, pyszne kwadraciki tak naprawdę z drożdżówkami nie mają nic wspólnego. No, może poza wyglądem.
Są za to zdrowszą wersją uwielbianych przez wielu z nas bułeczek.
Puszyste ciasto na mące kokosowej, waniliowy budyń i słodkie maliny. Mrożone oczywiście o tej porze roku.
Dla mnie bomba jako uzupełnienie porannej kawy. A wy sami spróbujcie☺

KOKOSOWE "DROŻDŻÓWKI" Z BUDYNIEM I MALINAMI

SKŁADNIKI

(blacha 24/30 cm,12 sztuk)

- 5 jajek rozmiar L
- 130 gram mąki kokosowej(być może będzie potrzebne mniej w zależności od rodzaju mąki, najlepiej dodawać stopniowo by ciasto nie stało się zbyt gęste i ciężkie) 
- kubek 180 gram odtłuszczonego jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżki płynnego słodziku lub innego ulubionego według smaku
- łyżeczka proszku do pieczenia

budyń :
- 60 gram budyniu waniliowego w proszku
- 500 ml mleka roślinnego (użyłam napoju kokosowego alpro)
- 8 tabletek słodziku 

dodatkowo:
- około 150 gram malin mrożonych lub świeżych 

SPOSÓB WYKONANIA 


Gotujemy budyń na mleku roślinnym dosładzając go słodzikiem, odstawiamy do wystudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia tak by jego brzegi wystawały poza nią. 
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stale ubijając dodajemy po jednym żółtku i po łyżce jogurt oraz słodzik. 
Wyłączamy mikser, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie ale dokładnie. 
Ciasto przelewamy na blaszkę.


Nożem zaznaczamy sobie na nim kratkę która będzie dzielić ciasto na porcje.
Budyń przekładamy do rękawa cukierniczego i na każdy kwadracik wyciskamy z niego kółeczko.


W budyń wciskamy maliny.


Ciasto pieczemy przez 40-45 minut aż wyrośnie, zrumieni się a patyczek wetknięty w jego środek pozostanie suchy.
Kroimy po ostudzeniu.
Można posypać ksylitolem w pudrze.

Jedna porcja(jedna "drożdżówka")z podanych powyżej składników zawiera następujące wartości odżywcze: 
102 kalorie
5 gram tłuszczu 
5 gram białka 
10 gram węglowodanów 







czwartek, 9 lutego 2017

ORKISZOWA SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK

 


Taka szarlotka to klasyk wśród ciast z jabłkami. Kruche ciasto, słodkie jabłuszka i cynamon.
W większości przepisów wierzch oblewany lukrem a do ciasta wykorzystany waniliowy serek homogenizowany.
Moje wydanie tej szarlotki jak zwykle odchudzone.
Orkiszowa mąka, brak białego cukru, zmniejszona ilość masła, zamiast lukru ksylitol w pudrze ale reszta tak samo pyszna.
Obsypane cynamonem i cukrem kokosowym miękkie, pieczone jabłuszka otulone waniliowym ciastem.
Prawdziwe, szarlotkowe niebo...
Ciasto zaliczam do tych łatwiejszych gdyż nie wymaga wiele pracy ani umiejetności.
Zachęcam do wypróbowania tej szarlotki w zdrowszej odsłonie.

ORKISZOWA SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK

SKŁADNIKI 

(blaszka 24/30cm, 20 porcji)


Na ciasto:

- 240 gram mąki orkiszowej
- 2 budynie waniliowe bez cukru(80 gram)
zamiast budyniów można użyć mąki ziemniaczanej i połowy łyżeczki sproszkowanej wanilii
- 150 gram gęstego serka naturalnego(użyłam bieluch lekki)
- 3 łyżki erytrolu 
- 70 gram masła o zmniejszoenj zawartości tłuszczu(łaciate lub mleczna dolina)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:

- 10 małych jabłuszek(moje w całości miały mniej więcej po 100 gram)
- 20 gram cukru kokosowego
- płaska łyżeczka cynamonu
- ksylitol w pudrze do posypania

SPOSÓB WYKONANIA



Mąkę mieszamy z proszkiem budyniowym, erytrolem i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy serek i pokrojone, zimne masło. Zagniatamy ciasto dodając w razie potrzeby kilka łyżek zimnej wody(nie za dużo! )



Kulę z ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Blachę smarujemy tłuszczem lub spryskujemy olejem w sprayu.
Połowę ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy nim jej dno nakłuwając je widelcem.
Ja robiłam to na silikonowej macie przez papier do pieczenia, na blaszkę przekładalam za pomocą maty. 
Podpiekamy ciasto przez 15 minut.



Jabłka obieramy, przekrawamy na połówki i usuwamy gniazda nasienne.

Układamy je na cieście w pięciu rzędach po cztery sztuki, przekrojeniem do spodu.



Cukier kokosowy mieszamy z cynamonem i posypujemy równomiernie jabłka.




Przykrywamy je rozwałkowaną drugą połową ciasta dociskając je delikatniedo brzegów i pomiędzy jabłkami.

Z jego resztek można zrobić ozdobny brzeg.



W miejscach jabłek nakłuwamy ciasto widelcem lub nacinamy nożem w paski.




Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut.



Po całkowitym ostudzeniu posypujemy ksylitolem w pudrze.


Jedna porcja ciasta z podanych powyżej składników posiada następujące wartości odżywcze: 
101 kalorii
3 gramy tłuszczu 
3 gramy białka 
17 gram węglowodanów