niedziela, 25 marca 2018

CZEKOLADOWA PASCHA Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI I ORZECHAMI LASKOWYMI


Pamiętacie zeszłoroczną paschę którą przygotowywałam przed świętami Wielkiej Nocy?
Dla przypomnienia pascha to rodzaj sernikowego deseru na zimno bez dodatku żelatyny i innych substancji zagęszczających.
W tym roku proponuję wam tę pyszność w odmiennym smaku.
Podstawą ponownie jest chudy twaróg oraz ricotta, tym razem z dodatkiem rozpuszczonej mlecznej czekolady i kakao.
Wyjątkowego smaku nadają suszone śliwki i prażone orzechy laskowe z nutą cynamonu.
Pyszny i sycący deser dla smakoszy serników.
Pięknie prezentuje się na stole a smakuje naprawdę wybornie.
Warty wypróbowania nie tylko w Święta.

CZEKOLADOWA  PASCHA Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI I ORZECHAMI LASKOWYMI


SKŁADNIKI

- 500 g ricotty 6% tłuszczu
- 250 g chudego twarogu
- 15 g gorzkiego kakao
- 8 kropel płynnej stewii
- 100 g czekolady mlecznej bez dodatku cukru
- 70 g suszonych śliwek
- łyżka rumu lub kilka kropel aromatu aromatu rumowego rozrobionego w łyżce wody
- ćwierć łyżeczki cynamonu
- 25 g prażonych orzechów laskowych
- 50 g czekolady gorzkiej bez dodatku cukru
- łyżka mleka

Duże sitko
Gaza opatrunkowa

SPOSÓB WYKONANIA

Śliwki suszone kroimy drobno i polewamy rumem lub aromatem z wodą.
Orzechy siekamy dość grubo.

W misce umieszczamy twaróg, ricottę, kakao, cynamon i stewię, blendujemy aż połączą się w jednolitą masę.

Sito umieszczamy na garnku tak dopasowanym by serwatka z paschy mogła spływać na jego dno, wyścielamy je dwiema warstwami gazy tak by jej brzegi swobodnie zwisały poza nie.

Czekolę mleczną rozpuszczamy w miseczce na garnku z gotującą się wodą, do gorącej dodajemy łyżkę masy serowej i mieszamy.Dodajemy kolejną łyżkę sera i mieszamy.Tak zahartowaną czekoladę mieszamy z resztą masy serowej.
Następnie dodajemy pokrojone, namoczone śliwki i posiekane orzechy odkładając część do dekoracji.

Paschę po łyżce przekładamy na sito uklepując każdą warstwę.
Zawijamy nad nią brzegi gazy, kładziemy talerzyk dopasowany do sita i obciążamy go czymś dodatkowo.
Tak przygotowaną paschę wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin.

Po tym czasie odwijamy gazę, wykładamy paschę na talerzyk, przykładając go i obracając sitko. Zdejmujemy pozostałą gazę, deser ozdabiamy rozpuszczoną z mlekiem gorzką czekoladą oraz posiekanymi orzechami, ponownie chłodzimy do stężenia.

Smacznego!

Po podzieleniu na 12 porcji jedna z nich zawiera następujące wartości odżywcze:
157 kalorii
8,7 g tłuszczu
8,3 g białka
10,7 g węglowodanów





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz