sobota, 11 marca 2017

SERNIK NA ZIMNO LIMONKA-MATCHA NA MAKOWYM BISZKOPCIE


Coś dla miłośników zielonej herbaty😃
Matcha leżała sobie zapomniana w szafce od ostatniego tortu z jej dodatkiem.
W końcu jednak doczekała się swoich pięciu minut.
Puszysty biszkopt na mące ryżowej z dodatkiem maku i masa serowa z matchą i limonką.
Jak smakuje?
Jak sernik o smaku zielonej herbaty po prostu😃
Matcha ma dość intensywny smak, w połączeniu z kwaskowatą limonką i słodyczą masy serowej powstał naprawdę niebanalny deser.
Ser dzięki dodatkowi ubitego mleka zagęszczonego jest puszysty, wręcz piankowy a matcha nadaje mu piękny seledynowy kolor.
Z całością świetnie komponują się maliny które kontrastują kolorem i sprawiają że sernik zachwyca swoim wyglądem.
Jeśli więc lubicie zieloną herbatę i nie macie pomysłu na spożytkowanie matchy to ten przepis będzie idealny😊
Do zrobienia sernika użyłam formy w kształcie serca o średnicy około 23 cm.Można użyć trochę większej, ciasto wychodzi dość wysokie.

SERNIK NA ZIMNO LIMONKA-MATCHA NA MAKOWYM BISZKOPCIE


SKŁADNIKI

(tortownica 22 cm lub blacha 23/23)

biszkopt:
- 2 jajka rozmiar L
- 4 łyżki erytrolu
- 40 gram mąki ryżowej
- 10 gram suchego maku

masa serowa:
- 700 gram odtłuszczonego sera twarogowego typu bieluch(użyłam Emilki, dostępnego w sieci Netto)
- 150 gram mleka zagęszczonego light(gostyńskie,wypasione)
- 1 duża lub dwie małe limonki
- 20 gram żelatyny
- czubata łyżka(10 gram) sproszkowanej, zielonej herbaty matcha
- dowolny słodzik wedle uznania(u mnie 2 łyżki płynnej stewii)

dodatkowo:
kilka malin świeżych lub mrożonych do dekoracji

SPOSÓB WYKONANIA

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypując erytrol. Stale miksując dodajemy po jednym żółtku.
Wyłączamy mikser.
Do puszytej masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy dokładnie ale delikatnie łyżką, wsypujemy suchy mak.
Masę wlewamy do formy, pieczemy przez 12-15 minut do suchego patyczka.
Biszkopt wyciągamy z formy, odklejamy papier do pieczenia i ponownie umieszczamy w blaszce lub tortownicy.


Z limonki wyciskamy sok, żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody.
Schlodzone mleko ubijamy mikserem do podwojenia objętości, stale ubijając po łyżce dodajemy ser, wlewamy sok z limonki, wsypujemy matche i na koniec wlewamy przestudzoną trochę żelatynę.
Słodzimy według gustu i miksujemy dokładnie do połączenia składników.
Masę serową wylewamy na makowy biszkopt.


Chłodzimy kilka godzin. Po stężeniu sernika ściągamy obręcz tortownicy i dekorujemy świeżymi lub wcześniej rozmrożonymi malinami.

Smacznego!

Całość sernika zawiera następujące wartości odżywcze:
1051 kalorii
23 gramy tłuszczu
125 gram białka
89 gram węglowodanów



 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz